USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Заказник «Зубр»: хто і як господарює на заповідних землях

4 Липня 2016 19:00
Відповідно до переписки між ківерцівським лісгоспом та обласним управлінням екології та природних ресурсів Волинської ОДА, частина території заказника місцевого значення «Зубр» була раніше передана в оренду мисливським господарствам як мисливські угіддя, що заборонено діючим положенням про заказник.

Нагадаємо, минулого тижня на території Звірівського лісництва Ківерцівського лісгоспу виявиили санітарну рубку в кварталі №17. Відповідно до рішення Волинської обласної ради від 31 липня 2014 року, ця територія – загальнозоологічний заказник місцевого значення «Зубр», де заборонено здійснювати санітарні рубки. Управління екології видало й охоронний лист на ці землі щоправда, майже через 2 роки після зміни площі заказника. Проте, в Ківерцівському лісгоспі запевняють: про зміну площі заказника вони не чули, а квартал №17 не входить до складу заказника.

ЧИТАТИ ЩЕ: У ВОЛИНСЬКОМУ ЗАКАЗНИКУ РУБАЮТЬ ДЕРЕВА, А ЛІСІВНИКИ НЕ ЗНАЮТЬ, ЩО ЦЕ ЗАКАЗНИК

В цій ситуації наразі мали б розібратися правоохоронні органи, адже за фактом вирубки в заповідній зоні, під час якої, за ствердженням активістів та природоохоронців, різали здорові дуби, розпочате досудове розслідування. Та чи розберуться, а чи закриють провадження – покаже час. Натомість у розпорядженні Інформаційного агентства Волинські Новини є копії документу, який свідчить, що у Ківерцівському лісгоспі трохи лукавлять: ось уже 2 роки лісгосп веде переписку з обласним управлінням екології (яке видавало охоронне зобов’язання) щодо заказника «Зубр». Зокрема, з приводу того, що землі заказника, попередньо, були передані в оренду мисливському господарству.

Загальнозоологічний заказник місцевого значення «Зубр» на Волині «кроїли» не раз. Так, у 2008 році його площу депутати облради збільшили з 4 до 10 тисяч гектарів.

У 2012 році його площу зменшили – всього лиш до 5 тисяч гектарів. У 2014 році, відповідно до рішення депутатів обласної ради, площа заказника знову стала 10 тисяч гектарів.

Та охоронні зобов’язання управлінням екології видавалися з «черепашачою» швидкістю. До прикладу, після рішення 2012 року, Ківерцівському лісгоспу виписали охоронне зобов’язання 18 липня 2014 року (за 2 тижні до сесії, під час якої територію заказника збільшили). А охоронне зобов’язання на заказник, площею 10 тисяч гектарів, виписали в обласному управлінні екології в квітні 2016 року.
Нагадаємо, директор Ківерцівського лісгоспу Віктор Сахнюк переконував: в лісгоспі керуються документом, виданим у 2014 році, й жодних інших охоронних зобов’язань від ОДА господарство не отримувало. Мовляв, перед рішенням сесії проект рішення мав бути погоджений з лісгоспом, та цього, стверджував він, не робили. А в ОДА переконують: охоронний лист надсилали, щоправда, кому саме - незрозуміло. Тож, хто кому «не сказав», що заказник має площу 10 гектарів, а квартал №17, де здійснювалася рубка (а зі слів місцевих такі ж роботи проводилися й у 30-му кварталі, який теж згідно зі старими межами не входив до заказника, а згідно із новими входив)?

У розпорядження ІА Волинські Новини потрапив документ з переписки між Ківерцівським лісгоспом та управлінням екології Волинської ОДА, датований січнем 2016 року, який стосується меж заказника «Зубр». У листі Ківерцівський лісгосп переймався тим, що, згідно із новим положенням заказника «Зубр», до його території увійшли мисливські угіддя, віддані раніше в оренду ДП МГ «Звірівське» та ТзОВ «Майдан Мисливський». А це – заборонене. Тож Ківерцівський лісгосп просив внести зміни в діюче Положення або «врегулювати питання іншим чином». А ще на листі є вхідний штамп та позначка «К», що має свідчити про те, що питання - під контролем керівника. Отож заказник і його межі ці 2 роки таки були предметом розмови.
А 30 червня 2016 року, коли була написана заява в поліцію щодо санітарної рубки на території заказника, де під видом хворих вирізали цінні здорові дуби, слідчо-оперативна група добралася на місце рубки. Свідки розповідають, що працівникам поліції довелося … пояснювати, чому вони хочуть проїхати на територію Звірівського лісництва так званим «охоронцям» (людям в цивільному, без жодних документів) та директору лісництва. Ті навіть не хотіли пускати поліцію на територію. В ківерцівському відділі Маневицької місцевої прокуратури кажуть, що згадане провадження перебуває під наглядом прокуратури. Подробиць розслідування ніхто не повідомляє, посилаючись на таємницю слідства.

А щодо законності санітарної рубки в кварталі №17 Звірівського лісництва, то очільник Ківерцівського лісгоспу Віктор Сахнюк обіцяв привезти журналістам копії висновку лісопатолога, яким визначено причину цієї санітарної рубки (чи то була зміна гідрологічного режиму, чи то були шкідники, чи щось інше) того ж дня, коли відбулася розмова.

«Показати документи – так, а електронною поштою надсилати – то інша справа. Я буду сьогодні в Луцьку, за години 2, якщо в Управлінні не будуть проти, я привезу копії. Треба – вас знайду», - переконував він.

Та ані за 2 години, ані за 2 дні, документи він так і не привіз і не показав. Тим часом, Віктор Сахнюк вже встиг побачитися не лише з очільником ВОУЛМГ Олександром Кватирком, а й з районним керівництвом та головою Волинської ОДА Володимиром Гунчиком. Так, 2 липня вони разом відкривали рекреаційний пункт «Пролісок», що на території державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство».
Урешті, сьогодні, 4 липня, під час оперативної наради у голови ОДА стало відомо, що у Волинському обласному управлінні лісомисливського господарства видали розпорядження про призупинення санітарних рубок лісів як в експлуатаційних лісах, так і на землях природозаповідного фонду. Всі вирубки лісів призупинили з 1 липня за винятком надзвичайних ситуацій, коли доводиться здійснювати охорону лісових масивів та прорідження.

На саме ж ДП «Ківерцівське лісове господарство» цього місяця, окрім розслідування у рамках кримінального провадження, чекає повна перевірка Державної екологічної інспекції, яка запланована на липень 2016 року, під час якої, у тому числі, мають перевірити і дотримання природоохоронного законодавства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
полюх Показати IP 4 Липня 2016 19:04
хто має хоч маленьку владу той і " господарює" так як хоче
експерт Показати IP 4 Липня 2016 20:50
Гунчик - неміч, г***он штопаний. Вже повівся на вудочку злодіїв. Інший голова з такми людьми навіть не присів би по потребі на одному гектарі. Така велика подія - відкриття рекреаційного пункту. І стоїть, як на похоронах рідних, тільки ще свічку в руку всунути. А для області ні*ра не зробив, тільки їздить в Київ на прогулянки.
Анонім до експерт Показати IP 5 Липня 2016 00:00
Відкриття рекреаційного пункту, це явно не рівень головиОДА , цим Гунчик ще один раз підтвердив чутки про кришування Кватирка
Анонім до Анонім Показати IP 5 Липня 2016 08:57
100% сіли випили обслюнявили і порядок , кватирко із сахнюком вже злітали в київ і все порішали , зараз швиденько переведуть його в управління, а справу прикриють. І доречі це велика брехня шо у ківерцівському лісгоспі не знали про розширення меж заказника . а хто ходив на громадські обговорення у районну раду ?
до аноніма до Анонім Показати IP 15 Лютого 2017 08:43
Правильно наскільки він відповідає своєму інтелекту та керівнику і зрештою він показує підтримку розбазарювання коштів з р.р дежлісгоспу. Рекреаційний пункт за 1.5 млн. грн. потрібний як зайцю стопсигнал.
oak Показати IP 4 Липня 2016 21:40
ну от чому так? активісти-пройдиствіти добрі, а лісники погані? я не хочу сказати, що лісники святі, в них, в даний час, як і в інші часи рило ще й як в пушку, але проглядаючи фотографії "цінних здорових дубів" з їхньої статті http://www.volynnews.com/news/society/u-volynskomu-zakaznyku-rubaiut-dereva-a-lisivnyky-ne-znaiut-shcho-tse-/ на думку спадає лише одне, що ні ті активісти, ні той жабчук ні на грам не тямлять, що пишуть і говорять: наприклад: фотографія з тієї статті №4 з дубом та двома панами - ви хоч помічаєте, що фотографуєтесь зі на 80% припареним дубом (стадія гниття), що вже знімає з нього сортність до максимуму 3-ього сорту пиловника! а то й до дров? фотографія №11 -дубовий пень вже аж зчорнів - що вказує, що він зрізаний вже декілька років тому, ще до визначення меж "Зубру". фотографія №12 - аналогічно, дубовий пень вже почав чорніти. скільки часу для цього процесу потрібно? фотограція №18 - явно виражений підпар та яскрава коренева сухобокість - ознака того, що дерево вже було в значній мірі сухостійним, коли його заготовляли. про вільху не пишу, адже "активні активісти на ній не акцентують увагу". ну і звичайно вислів "геніального" жабчука, що при таких багатих умовах дуб не буває сухостійним! та Ви хоча б проїхались дубовими масивами Ківерцівського та Цуманського держлісгоспів та подивилися, що робиться з дубом зараз! на ділянці РГК може бути до 30% сухостію!
іван до oak Показати IP 4 Липня 2016 23:01
ти краще проідься автомобілем камінь каширський любешівський маневицький райони де по дорозі зустрінеш неймовірну кількість автомобілів напакованих молодим лісом , а ще краще заїдь до лісу і побачиш гектари галявин де на жаль вже нічого не росте , навіть ті сажанці що втикають в землю приймаютьс один з чотирьох , а тоді розказуй про ХЕРОЇВ лісу , а потім заїдь в кожен з цих райцентрів і запитай хто займається лісом і побачиш палаци і дружин цих виродків які їздять на автівках за 50 тися доларів , а з іншого боку подумай скільком людям можна булоб заробити коштів збираючи у тому лісі який зрізали ягід і грибів , а ти тут фото розбираеш
атата до іван Показати IP 4 Липня 2016 23:51
вам ягоди давно вже непотрібні , вам бурштин подавай ....
до івана до іван Показати IP 5 Липня 2016 11:42
Що ти тому ху-лу пояснюєш, ти подивись, що робить кватирко та сам і гунчик кришує зловживання сахнюка, кватирка. А останні до любої влади примазуються. Були з партією регіонів, з нашою україною перекривали дорогу під час революції щоб активісти не їхали до києва. О така влада.
до івана до іван Показати IP 15 Лютого 2017 08:47
Прикладом яскравим являється керівник любешівського держлісгоспу. І джип иіз салону, і далі по тексту, Цуманській виродок. Ви можете обманути людей но там зверху будете відповідати.
Анонім Показати IP 4 Липня 2016 22:34
КАРТИНА "ПРЕДСТАВНИК ПРЕЗИДЕНТА ГУНЧИК І БРАТВА КРАДІІВ ЛІСУ"ВСЯ СУТЬ ДЕРЖАВИ ДЕ ВОР УВАЖАЕМА ЛЮДИНА
Місцевий Показати IP 5 Липня 2016 01:04
Для наших людей з жабою за душою не можна робити добра, в том числі і зон відпочинку такого рівня! А шукачам правди вже давно варто було б заїхати до маневицького, любешівського лісу, де безповоротно та варварським методом знищується усе живе! Чого там пеньки не фоткаєтє?чого не ловите справжніх злодіїв? Далеко від Луцька? Страшно?
андрій до Місцевий Показати IP 5 Липня 2016 08:53
а який толк з того фоткання , ну сфоткали крадіїв лісу в ківерцівському районі і що, ви думаєте там щось змінилося , адже там не майстер лісу його крав а є рознарядка від того який на фото стоіть біля гунчика, ось і вся відповідь , допоки не появиться прокуратура і сбу які займуться такими добродіями то діла не буде , до речі в Рівному справа по бурштину розвиваеться як в санта барбарі ,там і прокурори екологи і лісівники у яких рило в бурштині, надіємося що скоро прийде правосуддя і до волинських лісів
василь до Місцевий Показати IP 5 Липня 2016 08:56
ти напевне фантаст і думаеш якщо сфотографувати то ліс виросте , чи квартирко телепортуеться, чи гунчик почне щось робити замість нікому непотрібних нарад і розпоряджень
Ягодник Показати IP 5 Липня 2016 10:14
Люди зверніть увагу біля проліска як їхати на Муравище з лівої сторони зрізали столітнього дуба вже його прибирають Базюк причетний 100 процентів
betonus Показати IP 5 Липня 2016 19:10
За совєтів в ківерцівському лісгоспі було 12 лісовозів, зараз 3. Питаня- де поділи лісовози?
до до betonus Показати IP 5 Липня 2016 21:47
Де,де - 5 лiсовозiв вкрав Колiсник, а 4 вкрав Кватирко.
петро Показати IP 6 Липня 2016 01:26
Два прищі на тілі Волині ніяк не можна вивести Лісові .КАдри -то підв"язані, ще Колісникові, розуміють, що служити треба по -справжньому,інакше вся команда рухне. Чуйка- рівнеська хвиля дійде і до Волині, тут також гнилі хватає, побачим динаміку,0 чере 2 тиждні дасться знати.
До свідомих Показати IP 9 Липня 2016 07:32
Кватирко - Лапкін. Кулісник за бортом. Інформація 100% перевірена.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus