USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

13 грудня: дні народження, події, факти

13 Грудня 2015 00:00
День народження 13 грудня відзначає власкор Інформаційного агентства Волинські Новини Андрій Соколовський (на фото). Редакція вітає його і бажає невичерпного натхнення, нових професійних здобутків і здійснення найсміливіших мрій.

Також видання вітає з іменинами директора ІА Волинські Новини Андрія Жулінського та зичть миру, наснаги та щедрих дарунків долі. Нехай ангел-охоронець оберігає вас від життєвих негараздів і тривог.

Окрім того, сьогодні свято в директора Рожищенського народного дому «Просвіта» Лідії Романюк, колишнього старшого тренера молодіжного складу ФК «Волинь» Олега Федюкова та екс-заступника прокурора Волинської області Андрія Гіля.

Видання вітає усіх зі святом та бажає міцного здоров’я, достатку й удачі. Мирного неба і злагоди.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

13 грудня – день Святого апостола Андрія Первозванного. Цей святий вважається основоположником православної церкви в Україні. Коли після сходження Святого Духа апостоли кидали жереб, вирішуючи куди кому йти проповідувати Христову віру, йому випала Скіфія, тобто землі сучасної України.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день видання писало, що фото Карпат перемогло у відомому фотоконкурсі. Світлина «Вид на Карпатський національний природний парк з Говерли» Дмитра Балховітіна перемогла у фотоконкурсі "Вікі любить Землю".

У 2013 році редакція розповідала про юного волинянина - призера міжнародних змагань. Тоді Павло Палій здобув перемогу на міжнародних змаганнях з метання списа у Республіці Білорусь.

У 2012 році на картинах зобразили всі жахіття українців у минулому столітті. «Обличчя ХХ століття» показав на виставці художник Віталій Крижанівський на Черкащині.

Окрім того, в цей день показали найнезвичніші музеї їжі. Так, салямі, ковбаски з каррі та корисний аспарагус – різним наїдкам присвячено 10 незвичайних музеїв світу.

13 грудня 2009 року редакція опублікували ТОП-5 найбезглуздіших крадіжок тижня на Волині.

Народилися:

13 грудня народилися німецький поет Генріх Гейне, український етнограф Андрій Димінський, український військовий діяч Віктор Зелінський, український композитор Микола Леонтович, український скульптор Микола Рапай, український історик Ярослав Дашкевич, український письменник Микола Хвильовий, радянський актор, виконавець ролі пастора Шлагга у «Сімнадцяти миттєвостях весни» Ростислав Плятт, німецький електротехнік, винахідник, засновник компанії «Сіменс» Вернер фон Сіменс, американський актор Стів Бушемі, український піаніст, композитор Володимир Бистряков («Куда уехал цирк», також написав музику до знаменитого мультфільму «Остров сокровищ»).

Сталося:

1577 — англійська ескадра з 5 кораблів (164 члени екіпажу) на чолі з Френсісом Дрейком відпливла з Плімуту (Англія) для нападів на тихоокеанське узбережжя іспанських володінь у Новому Світі. Дрейк повернувся на батьківщину через 3 роки і став першим британцем, що здійснив кругосвітнє плавання, і першим капітаном, який очолював кругосвітню експедицію від її початку до завершення.

1577 — частина боярства проголосила Івана Підкову господарем (князем) Молдови. Сформував новий уряд — козаки Чапа, Бурла і Стефан стали маршалком, гетьманом і державним писарем.

1642 — голландський мореплавець Абель Тасман став першим європейцем, що відвідав групу островів у південній частині Тихого океану, відому сьогодні як Нова Зеландія. При спробі висадитись на берег тубільці вбили трьох матросів-голландців, сприйнявши звуковий сигнал з корабля як заклик до початку бою. Декілька тижнів перед тим Тасман відкрив біля узбережжя Австралії острів, названий ним Землею ван Дімена, а пізніше перейменований на честь мореплавця в Тасманію.

1769 — почалося перше концертне турне 13-річного Вольфганга Амадея Моцарта по Італії.

1942 — футболіст паризького «Расінга» Стефан Станіс забив у матчі Кубка Франції 16 голів у ворота команди «Обрі» (світовий рекорд для професійного футболу). Матч закінчився з рахунком 32:0.

1958 — американські вчені провели запуск живої істоти в космос із поверненням. Мавпа Ґордо на борту ракети АМ-13 провела 15 хвилин в космосі, але, повернувшись на Землю, капсула з мавпою затонула в океані.

1981 — остерігаючись щораз більшої популярності незалежного профспілкового об'єднання «Солідарність» і запобігаючи інтервенції в Польщу збройних сил СРСР, голова Ради Міністрів країни генерал Войцех Ярузельський ввів у Польщі воєнний стан. Він був призупинений в 31 грудня 1982 і скасований 22 липня 1984.

1992 — в Единбурзі завершилась триденна зустріч 12 країн Європейського співтовариства, на котрій було прийнято компромісні рішення з усіх найважливіших спірних питань: сума внесків найбідніших країн — Іспанії, Ірландії, Греції і Португалії — була зменшена з урахуванням їх економічних можливостей, узгоджено ряд економічних заходів для подолання спаду економіки, а відмова Данії увійти у валютний Європейський Союз перестала бути перешкодою для подальшої інтеграції країни в об'єднану Європу.

1994 — у Массачусетському технологічному інституті (США) відбулась перша організаційна зустріч консорціуму World Wide Web (W3C), створеного як міжнародна асоціація для розробки і поширення уніфікованих протоколів передачі даних в інтернеті. Першим директором консорціуму було обрано піонера вебу англійця Тіма Бернерса-Лі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus