USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Луцьк може бути туристичним», – Катерина Теслюк

15 Квітня 2017 18:30
Туризм у Луцьку, попри скептичні зауваження багатьох, справді наявний і продовжує розвиватися, а Центр туристичної інформації та послуг у місті потрібний не тільки для того, щоб продавати сувенірну продукцію на українську тематику й роздавати безкоштовні мапи.

Про те, чим приваблює Луцьк і Волинь загалом закордонного туриста, які альтернативи мають лучани для корисного проведення свого вільного часу, і які проекти реалізуються Центром туристичної інформації та послуг міста Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла його директор Катерина Теслюк.

Над якими ідеями зараз працюєте?

На сьогодні в Луцьку діє проект «COMUS». Основна його мета – насадити частині міста, де знаходиться площа Ринок, певну соціальну функцію. Це можуть бути як і подієві речі, так і, наприклад, розміщення міжкультурного центру. Ідеї ще обговорюються, немає поки якогось сталого зразка. Основна ініціатива полягала у відбудові ратуші, але, наскільки вдасться це реалізувати, невідомо.

Якщо ми отримаємо якийсь відгомін від європейського суспільства, то ця ідея може втілитися в життя за допомогою коштів ЄС. Євросоюз, однак, підтримує цей проект не тільки фінансово, але й тренінгами, навчаннями, відбуваються фотопленери, лекції туристичного характеру, історичного, краєзнавчого. Ми, наприклад, проводили відеоперегляди, показували, як функціонувала середньовічна площа Ринок в іншому місті та як можна сьогодні облаштувати нашу.


До якого часу реалізовуватиметься «COMUS»?

Цей проект залучив декілька країн, а реалізація і розробка основних ідей відбуватиметься до червня. Кожне місто-учасник має прозвітувати про те, які шляхи співпраці з громадою було впроваджено і як проект, самі організатори вплинули на громаду, чи є певний позитивний відгук від неї. Тоді готується відеоролик для потенційних інвесторів.


Нехай на початку не вдасться відбудувати ратушу, але ми зможемо за мінімальні кошти реалізовувати певні події. Маємо декілька ідей, наприклад створити танцювальні акції чи організовувати посиденьки, аби привернути увагу до цієї локації, адже зараз вона не формує жодної туристичної принади. Хочемо показати, що там можна щось робити, можна прийти з дітьми чи потанцювати, чи почитати вірші, чи просто прогулятися, поспілкуватися з людьми. Це може стати альтернативою вдало оформленого громадського простору. Наскільки це реалізується, теж залежить від громади та від підтримки інших установ.

У рамках проекту ви проводили якісь навчання?

Так, ми організували три воркшопи щодо питань облаштування площі Ринок. Долучали архітекторів, працівників сфери культури, заповідника «Старий Луцьк», різноманітні громадські організації, зокрема мистецьке об’єднання «стендаЛь», «Молодіжну платформу». Також до нас приїздили студенти із Національного університету «Львівська політехніка», які провели експертну оцінку площі, а згодом надіслали нам робочі файли з інформацією про те, як можна облаштувати територію, провели зонування. Це все ми згодом презентуємо громадськості.

Плануємо також різні фотовиставки, лекції. Загалом нам цікаві думки громади, що вона бачить можливим у Старому місті – чи це тільки екскурсії, чи ще щось нове, цікаве, що б можна було б проводити постійно.

Які заходи, окрім екскурсій, воркшопів, ще організовуєте для лучан? Що привертає їхню увагу?

Зараз із львівським партнером ми хочемо створити екскурсії у форматі квестів, наприклад, щоб люди, встановивши мобільний додаток, у формі гри могли більше дізнатися про місто. Також будуть різні велопокатушки, велоквести, які організовуємо разом із групою «RaicingLutsk», ще - театралізовані екскурсії, покази відеороликів та ін.

Незабаром відкриємо туристичний сезон, вступною подією якого стане фестиваль «Князівський бенкет», що пройде 10 червня. До того часу анонсуватимемо події, які відбуватимуться протягом травня: безкоштовні екскурсії, мистецькі акції, велопоїздки, також знижки на велопрокат (кава задарма плюс кожна сьома поїздка безкоштовно, – ред.), загалом речі, які допомогли би людям цікаво та пізнавально провести час на вихідних.

Чи проводите екскурсії, покликані розкрити всю багатокультурність Луцька, зокрема вірменськими, єврейськими та ін. частинами міста?

Минулого року разом із Генеральним консульством Польщі ми проводили екскурсію караїмським Луцьком. Тоді до міста приїхали нащадки луцьких караїмів, які теж долучилися до заходу, багато розповіли про свою спільноту, як вона була репрезентована в місті. Детально було розказано й про об’єкти, де проживали караїми, яку функцію виконували.

Також національні спільноти презентовані у відеороликах, розроблених Олександром Котисом. І ще, наприклад, єврейський Луцьк буде представлено завдяки туристичній платформі «Unеxplored City», яка об’єднує різні міста України. Плануємо на сервісі представити і маршрут основними графіті-локаціями Луцька.

Додатково ще ведемо сайт різними мовами, працюємо над різноманітними публікаціями, розробляємо, зокрема й разом із управлінням туризму та промоції міської ради, путівники, довідники, буклети і т. д., які роздаємо безкоштовно. Багато туристів потім таку друковану продукцію привозять як сувеніри чи у подарунки друзям.

Щодо туристів – із якими запитаннями вони найчастіше звертаються до вас і що рекомендуєте їм відвідати, окрім головних візитівок Луцька?

Буває по-різному. Деякі туристи самостійно сплановують маршрут, а деякі планують візит через запити на нашу поштову скриньку, Фейсбук і просять щось порекомендувати.


Ми не обмежуємося навіть Луцьком, бо багато осіб просять порекомендувати цікаві місця по всій області. Маємо спеціальний путівник для таких туристів, який містить перелік топових локацій і подій Волині. Також рекомендуємо замовити екскурсію, завдяки якій можемо показати певні місця, котрі можуть бути недоступними через нестачу певної інформації.

Зазвичай, коротко просять оповісти про те, що можна було би відвідати неподалік, або потребують допомоги у виборі музею. Часто ми рекомендуємо унікальні музеї – такі, як Музей волинської ікони чи Музей технічного прогресу, Музей дзвонів у замку. Говоримо й про підземелля. Як на мене, це взагалі щось унікальне і за відповідного фінансування там можна було би зробити справжню атракцію.

Поза Луцьком рекомендуємо відвідати тунель кохання у Клевані, Тараканівський форт, Зимненський монастир, Олику, також волинські озера тощо. Думаю, зараз архітектурою мало кого здивуєш, а от природа здатна вразити. Звичайно, потрібна інфраструктура, але багато людей зацікавлені покинутими місцями, до яких не торкається людська рука.


Були якісь неординарні запити?

Так, пам’ятаю один із таких випадків. До нас у центр зайшов японець, відразу помітили його незвичний вигляд. Він був досить оригінально вдягнутий, із довгим волоссям, прикрасами, мав при собі три музичні інструменти, назву одного я навіть не знала, також флейту та укулеле. Він хотів дізнатися, де в Луцьку знаходяться музичні магазини.

Згадалися теж турист-поляк із дружиною, японкою, які багато подорожують. Вони говорили, що, на їхню думку, серед усіх міст світу, які відвідали, Луцьк – другий за зручністю. Казали, що у нас дуже привітні люди, що відчувається, що це місто для життя, комфортне. Так воно в принципі і є, адже й в Україні Луцьк завжди входить до топу міст, найкомфортніших для проживання.

Чому туристи з розвинених країн вирішують відвідувати Луцьк?

Як на мене, це досить скрупульозні туристи, які багато чого дізнаються, читають. Люди, які їдуть здалека, зазвичай, або чули десь про місто, наприклад від друзів, або прочитали щось цікаве, чи натрапили на якийсь фільм. Так, у нас були туристи, які приїхали з Японії, бо у них там вийшло кіно про Клевань, про тунель кохання.

Також багато чого залежить від людини, хтось легкий на підйом і може поїхати до далекої країни через фільм. Деякі приїздять, щоб довідатися більше про родинне коріння. Декотрі – на визначні події, зокрема фестиваль «Бандерштат». Дехто – на додачу до Львова чи інших місць, які хочуть побачити.

Загалом Луцьк – це неповторне місто з давньою історією. Проблема – в тому, що його недооцінюють навіть самі лучани. Потрібно просто більше його промувати, поширювати більше інформації різними мовами, показувати, що Луцьк може бути туристичним містом.


Наостанок, що побажаєте нашим читачам?

Хочу сказати, що потрібно поважати й любити своє місто, тоді воно буде класним. Хочеш милуватися гарними квітами – візьми й посади, хочеш, щоб було чисто, – не сміти. Тобто кожен має почати з себе, повинен внести свою частку задля розвитку міста, а не тільки критикувати, говорити, що нічого на краще не зміниться. Як на мене, нам бракує позитиву, звичайно, зрозуміло чому, але якщо не проявляти його самому, все так і залишиться сірим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Никонор Показати IP 15 Квітня 2017 20:30
Буде коли рак свисне, коли такі діти будуть місто представляти, дитсадок, а не працівники.
Степан Показати IP 15 Квітня 2017 21:33
Смішно. Депутати ВР їдуть відпочивати в Крим. А ця дитина тішеться "рожевими мріями". " Народный депутат Игорь Шкиря вместо заседания в Верховной раде уехал отдыхать в Крым, сообщает портал «Центр журналистских расследований». Также отмечается, что депутат сумел сделать так, что, согласно электронной регистрации, он якобы присутствовал на всех заседаниях в Верховной Раде, несмотря на то, что находился за сотни километров от нее. Правда, ни в одном голосовании отпускник за неделю так и не поучаствовал".
WWW Показати IP 15 Квітня 2017 22:13
Скільки туристів відвідує Луцьк щодня/щорічно? Судячи з усього зовсім мало.Місто туристичне тільки в рекламних проспектах.Говорю без сарказму і з жалем.Маючи перспективи, сидимо в болоті, в яке ніхто не хоче їхати. Одиниці приїзджих іноземців це в основному поляки, для яких Луцьк цікавий тільки як понівечена частина їхньої культурної спадщини.
Турист Показати IP 15 Квітня 2017 22:43
Луцьк може бути туристичним, але не з таким відношенням до справи.Судячи з інформації статті і власних спостережень у місцевої влади немає елементарного бачення розвитку в цьому напрямку. Приклад із підземеллям. Таких місць є мало і вони справді завжди цікаві для туристів. Проте подивіться на якому рівні це знаходиться місті: замок на дверях перед очима туристів, незважаючи на графік , а у кращому разі "екскурсія" з випившим "гідом", від перегару і висловлювань якого, хочеться чимшвидше потрапити на поверхню.
Ростов Показати IP 16 Квітня 2017 10:41
Как поживает Луцкий замок ?
туристка Показати IP 17 Квітня 2017 12:46
поки не перестануть красти гроші за відвідування замку та підземель костелу, ніякого толку там не буде
Ростов- туристке Показати IP 18 Квітня 2017 11:01
С большим удовольствием в 80-е гг. ходили в замок. Его реставрируют ?
Mrs.K Показати IP 18 Квітня 2017 19:49
Шановні коментатори! Якщо ви хоч трохи поцікавитесь статистикою відвідувань, у тому ж таки Цетрі, ви будете здивовані скільки іноземців щороку буває у нашому місті! Австралійці(чимало), американці, німці, скандинави, новозеландці...це ще далеко неповний список. Так, багато туристів приїздить побачити Львів та замки Львівщини, проте не оминають і Луцьк. А ще раджу поцікавитися історією міста, може хоч трохи зрозумієте який величезний туристичний потенціал ми маємо. За стільки років зрозуміла одне: багато туристів, іноземці чи українці, справді мають чимало яскравих і позитивних вражень про наше місто, а для місцевих... просто не цінують, бо ніц не знають про рідне місто. А щодо грошей - тут поставити церкву на кожному кутку в пріорітеті, "нашонамтітурісти"...
Mrs.K Показати IP 18 Квітня 2017 19:54
Никонор, а для Вас у пріорітеті зовнішність чи розум і досвід? P.S. Молодь рухає цей світ вперед, особливо коли вона освічена та повна натхнення та ідей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus