USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

На добудову 13 школи у Луцьку потрібно близько 80 мільйонів

5 Грудня 2019 10:56
На добудову 13 школи в обласному центрі Волині потрібно близько 80 мільйонів гривень, однак міський бюджет не може потягнути цю суму. Наразі очікують державного фінансування, а тоді під час сесій планують виділяти кошти для початку робіт.

Про це йшлося 5 грудня під час засідання постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.

Нагадаємо, під час однієї із минулих комісій йшлося про те, що 21 рік школа №13 у Луцьку функціонує без спортивного залу, їдальні та виробничих приміщень. Батьки вимагають урешті добудувати школу, аби діти змогли навчатися в належних умовах. Загалом на добудову школи потрібно 90 мільйонів, зокрема, за інформацією батьків, 10 мільйонів на добудову готова була виділити Княгининівська ОТГ.

Так, сьогодні на розгляд членів комісії було винесене питання про добудову 13 школи, однак кворуму не було, відтак вирішили провести робоче засідання.

Як розповів голова комісії Борис Смаль, зараз на добудову потрібно близько 80 мільйонів.

«Можливості бюджету Луцька максимум 10% від 80 мільйонів на 2020 рік. Луцька міськрада подала цей проект на фінансування державного фонду регіонального розвитку. Ми можемо виділяти кошти на сесіях міської ради, якщо будемо знати, що є кошти з держави», – зазначив Борис Смаль.

Заступниця міського голови Ірина Чебелюк розповіла, що вона є прихильницею того, щоб діти не йшли зі школи, тож зараз подадуть документи для виділення коштів з ДФРР. З її слів, були проведені переговори з нардепами, керівництвом ОДА та облради.

«Ми шукаємо можливості знайти кошти на зовнішні роботи. Вчора була проведена зустріч з виконавцем проектних робіт, аби його переглянути. Ми розуміємо, що проект не відповідає сьогоднішнім цінам, адже був розроблений два роки тому. Тому ми готуємося, аби в разі отримання коштів, розпочати роботи. Всі прекрасно знають, що міський бюджет не готовий виділити ці кошти», – наголосила Ірина Чебелюк.

Натомість керівниця управління освіти Зіновія Лещенко заявила, що школа закриватися не буде: «Я думаю, що кількість дітей буде збільшуватися, адже це переспективний мікрорайон. Я хотіла б запевнити батьківську громадськість, що школу не закриватимуть, адже там виконується багато робіт. Ми обговорювали, щоб також добудовували і класні кімнати. Я думаю, що влада Княгининівської ОТГ також підтримає ініціативу Луцька щодо добудови школи. Потрібно всім дітям дати доступ до якісної освіти. Школа не стоїть осторонь будь-яких починань, вони активні учасники олімпіад та всіх зустрічей. Школі потрібно дати шанс».

Раніше звучала інформація, що Княгининівська ОТГ готова була виділити 10 мільонів гривень, однак інформація не підтвердилася, оскільки ОТГ має свої потреби, відтак депути ОТГ поки не готові говорити про ОТГ.

Голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб пригадала, що міська рада зверталася до ОТГ, було засідання бюджетної комісії у 2017 році, і ОТГ просила надати проектно-кошторисну документацію, але вона надана не була, після того було затишшя. Тож співфінансування розглядається лише за наявності проектної документації. Вона розповіла, що до школи ходить 119 дітей зі Зміїнця, втім в генеральному плані цього села також передбачено будівництво школи. Бюджет ОТГ має 55 мільйонів, 25 з яких це освітня субвенція.

«Ми проводили спілкування з депутатами, які переконані, що нам потрібно розвивати або власну інфраструктуру, або виділяти кошти на добудову 13 школи. Багато батьків працюють в Луцьку, і все ПДФО іде в Луцьк. Я думаю, що навіть приєднання до Луцька не вирішить цю проблему», – поінформувала Олена Твердохліб.

Начальник управління капітального будівництва Леонід Карабан пояснив, що проектом передбачено спортивний зал на 200 місць, актовий зал на 210 місць та їдальня на 200 місць. Все це буде в одному приміщенні.

Директор школи Роман Ващук відзначив, що проблема не нова: «Є складні умови з переходом у їдальню в зимовий період. Перший корпус був закритий у 2018 році рішенням суду. Було проведено заключення щодо його стану, приміщення не відповідало пожежним вимогам. Коли корпус функціонував, то школа працювала нормально, але зараз немає спортзалу. Коли на вулиці хороша погода, то питань проведення зайнять не виникає, адже в школі все є. Наразі діти займаються фізкультурою в підвальному приміщенні висотою 2,5 метри, відповідно баскетбол та волейбол там не пограєш. Мали проблеми з підтопленням, але завдяки міській раді зробили відмостку та замінили усі вікна. Ми дуже просимо міськраду посприяти у вирішенні питання добудови школи».

Борис Смаль підсумував, що кошти не виділяють, не через те, що «депутати погані», просто коштів дійсно немає. З його слів, такі проекти має фінансувати держава, наразі на місто покладено і так багато зобов’язань, які має гарантувати держава.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анна Показати IP 5 Грудня 2019 13:15
Звідки така сума? Це що,на Марсі будувати???? За такі гроші 10шкіл при бажанні можна збудувати. Діляться з чиновниками, от і сума!!!!
& до Анна Показати IP 5 Грудня 2019 15:07
Я побудувався в тому районі і якби мені дали такі кошти можна було б побудувати дев'ятиповерхівку... Я знаю що пишу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus