USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинський футболіст - в одному з найсильніших клубів Греції

8 Липня 2017 19:00
«Прийшов із академії київського «Динамо», маючи чимало досягнень, хороших відгуків та досвід виступів у міжнародних турнірах. Це півзахисник із хорошою швидкісною технікою, який дуже добре виконує штрафні удари», – так описує 19-річного Артема Козака офіційний сайт ПАОКа – одного з найсильніших грецьких футбольних клубів.

Як юне дарування з Люблинця транзитом через «Динамо» опинилося в грецькому чемпіонаті, йдеться у матеріалі щотижневої газети «Волинські Новини № 26 (74) від 6 липня 2017 року.

В активі ковельчанина Козака – тільки 9 матчів за молодіжну команду ПАОКа, але відразу сім забитих голів, три гольові передачі, участь у юнацькій лізі чемпоінів УЄФА та дебют за основну команду грецького гранда.

Цими днями Артем гостював удома, й «Волинські Новини» розпитали юного таланта про його шлях у великий футбол.

– У Ковелі наразі набираюся сил перед новим сезоном у Салоніках. Дуже скоро відлітаю до Греції, попереду в мене – завершальний рік контракту із ПАОКом, – розповідає Артем.

До одного з найсильніших клубів Греції ковельчанин перейшов із юнацької команди київського «Динамо». Чомусь минулого літа технічний вихованець українського футболу не зацікавив надалі нашого гранда, хоча іспанські тренери, які на той час керували академією киян, бачили в Артемові майбутнє.

– «Динамо» стежило за моєю грою ще тоді, коли виступав за команду з Володимира. Але коли закінчився контракт із киянами, мені запропонували спробувати у грецькому чемпіо­наті. Підписав дворічну угоду з ПАОКом.

Щоправда, майже відразу після приїзду до Греції Козак отримав важку травму й півсезону в нього випало.

– Приємно, що в цей час мене підтримали у новому клубі. Ніхто не дивився скоса, доки я одужував після операції. Після нового року тільки почав бігати. Усі свої сім голів у грецькому чемпіонаті U-20 забив навесні, а ще встиг зіграти проти «Аякса» в юнацькій Лізі чемпіонів, – розповідає Артем.

До Греції юнак потрапив у 18 років, але, погоджуючись на переїзд, абсолютно не боявся труднощів, бо давно готував себе до кар’єри футболіста.

– Звісно, коли грав у юнацьких чемпіонатах України, то мріяв виступати за «Динамо» чи «Шахтар». Але водночас тягнуло й за кордон. Тут інша мова, культура, рівень розвитку всього навколофутбольного. Підучив англійську, мінімально вже знаю грецьку для розуміння футбольної лексики, – каже Артем.

Допомогли в адаптації й колишні гравці «Дніпра» Євген Шахов та Лео Матос, які нині захищають кольори ПАОКа. Особливо зрадів Козакові в Салоніках бразилець. Він дуже добре вивчив російську, коли грав у Одесі й Дніпрі, тому з’яву Артема зустрів і як можливість поспілкуватися про український футбол.

«Греки божеволіють від футболу»

До чого було легко звикати, то це до підвищеної уваги до футболу в Греції.

– На вулицях упізнають навіть гравців молодіжної команди. Таксисти наввипередки запитують, куди підкинути, причому безплатно. Коли автобус везе гравців на тренування, з магазинів виходять продавці і махають нам руками – вітають. Загалом, греки дуже привіт­ні. Недарма кажуть, що вони та італійці дуже схожі на українців, – пригадує Артем.

Одна з зіркових митей Артема настала в матчі його команди проти АЕЛа. ПАОК переміг 4:2, а Козак записав на свій рахунок відразу три голи!

Наступний сезон має бути дуже важливим для Артема. Греки всім дають шанс потрапити в першу команду або ж крокувати далі у Європу. Тож від самого Козака залежатиме шанс зачепитися не тільки за молодіжну команду ПАОКа.

Довідково.

Артем Козак – вихованець волинського футболу. Перша команда – ДЮСШ «Люблинець», перший тренер – Юрій Мазур. Виступав за BRW-ВІК U-14 і U-15, ставав бронзовим призером ДЮФЛУ у 2012 році. Навесні 2014-го дебютував у київському «Динамо», того ж року став чемпіоном України, 2015-го – віце-чемпіоном, був визнаний найкращим гравцем фінального турніру сезону-2014/2015 у категорії U-17.

З 2014-го почав грати за «Динамо» U-19 (всього – 37 матчів, 4 голи). Чемпіон України U-19 2016 року. Зіграв 5 матчів у юнацькій лізі УЄФА, 11 матчів у юнацькій збірній України.

У серпні 2016 року перейшов до грецького ПАОКа з Салонік.

Юрій Конкевич
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Кіндрат Панасович Показати IP 8 Липня 2017 20:32
«Футбол – это игра, в которой 22 избалованных го%ика с идиотскими прическами бегают по полю». Джереми Кларксон о футболе
Кіндрат Панасович до Кіндрат Панасович Показати IP 9 Липня 2017 10:52
капздєц...скільки ж футБОЛЬНИХ неадекватів! )) хоч одна здравомисляча людина знайшлася. І то добре.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus