USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Звір зі Сходу» приморозив та засипав снігом Європу

5 Березня 2018 07:00
На Європу налетіла аномально холодна погода, яку місцева преса назвала «Звіром зі Сходу», адже морози прийшли з Сибіру.

Арктичне повітря вторглось і в Україну. Циклони з 20-градусними морозами змінювали один одного, інформує ТСН.

На початку минулого тижня майже вся Європа, за винятком морських берегів, була приморожена. Із середи до України зайшов циклон, який призупинив снігопади.

Наразі у Мюнхені та Празі вже панує відносна тепла погода. У Варшаві спостерігається невеликий мороз. При цьому Україна оповита холодами. Комунальна техніка виходила на дороги постійно. У столиці вигнали на дороги півтисячі одиниць, у Херсоні нашкребли лише 14 тракторців. В Одесі мешканці самостійно відкопували свої помешкання та автівки зі снігового полону. Майже в усіх населених пунктах комунальний транспорт працював із перебоями.

На трасах через перемети стояли у заторах фури, рейсові автобуси, автомобілі.

Через хуртовини закривали аеропорти Вінниці, Дніпра, Запоріжжя, Кривого Рогу, Полтави, Херсона та Сум. Дев’ять обласних центрів оголошували погодні карантини у школах. Тисячі людей мерзли у Харкові, де лише цього тижня сталося шість аварій на тепломережі.

Головне те, що минулося без людських жертв.

Не так мирно із морозами воюють у Європі, де вже відомо про 60 загиблих. «Звір зі Сходу» у Великій Британії вбив десятьох. Не працювали у країні школи, не ходили потяги.

Борються зі стихією на східному узбережжі США. Дев’ять людей загинули, два мільйони осіб залишилися без струму. Про найгіршу завірюху десятиріччя повідомили навіть у Токіо, але дороги розчистили за день.

За попередніми підрахунками, морози в Європі обійшлись у два мільярди євро щодня. Зокрема, через замети на дорогах нерегулярно ходить транспорт, закриті заклади харчування, магазини, призупинено будівництво.

«Ми все більше усвідомлюємо центральну роль, яку відіграють полярні регіони у контролі світової кліматичної та регіональної погоди. Те, що відбувається в Арктиці, може вплинути на те, що відбувається у Європі», - переконує доктор Джон Кінг, британський кліматолог.

Кліматологи кажуть - через глобальне потепління снігу випадатиме менше, але приходитиме негода неочікувано. Тому порятунок вбачають у кращій підготовці. Зокрема, містам радять закупати більше снігоприбиральних машин, а населенню - ретельніше готуватися до холодів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus