USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

1 січня: свята, події, факти. Новий рік, запровадження євро та день народження Степана Бандери

1 Січня 2024 00:00
Сьогодні у світі відзначають Новий рік, Всесвітній день миру, Міжнародний день похмілля, День Всесвітніх молитов про мир, Всесвітній день сім’ї, День єдиної європейської валюти, День першої ноги та День суспільного надбання.

У США – День острова Елліс, День зобов’язань, День новорічного списку на безславність, День авторського права, День коктейлю «Кривава Мері», День дарування яблук, День сім’ї, в Канаді – День запливу «полярних ведмедів», у Камеруні – День Незалежності, кубинці святкують День звільнення, а в Литві – День прапора, у Словаччині – День утворення Словацької Республіки, в Чехії – День відновлення незалежної Чеської держави, на Гаїті – День Незалежності, в Італії – День Конституції, в Аргентині – Фестиваль чакарера.

1 січня народилися український письменник, учений, мандрівник Василь Григорович-Барський, національний поет Угорщини, один із керівників революції 1848-1849 років Шандор Петефі, французький спортивний і громадський діяч, барон, засновник сучасного олімпійського руху, історик, педагог П’єр де Кубертен, український художник, графік, визначний ілюстатор творів Шевченка Василь Касіян, визначний український політичний діяч, голова проводу Організації українських націоналістів, ідеолог українського національного руху Степан Бандера, американський письменник Джером Селінджер ("Над прірвою у житі«, «Вище крокви, теслі»), італійський кіноактор, режисер, сценарист, виконавець ролі Мафіозо у фільмі «Неймовірні пригоди італійців у Росії» Тано Чімароза, французька кіноакторка, зірка фільмів про Анжеліку – маркізу ангелів Мішель Мерсьє, кобзар, засновник ряду капел Криму та Кубані, в’язень ГУЛАГу, дослідник та пропагандист кобзарства, одноосібний творець музею кобзарства півдня України та Кубані Олексій Нирко, український політичний діяч Леонід Грач, український політик і дипломат Борис Тарасюк, український історик і державний діяч Валерій Смолій, український правознавець і політик, народний депутат України І-ІІІ скликань Олександр Ємець, український режисер і актор-комік, художній керівник комік-трупи «Маски», актор кіно Георгій Делієв, український історик і публіцист Ярослав Грицак, український співак, артист, лідер гурту «Кому вниз», «голос» багатьох рекламних роликів, масових акцій Андрій Середа, український підприємець і управлінець, політичний діяч, медіа-магнат Валерій Хорошковський, український кінорежисер, сценарист, продюсер Олександр Шапіро (фільми «Цикута», «Хеппі піпл», «Бec Пор No», «Кастинг»).

Події

154 до н. е. – у Стародавньому Римі день початку річного консульства було перенесено на 1 січня.

45 до н.е. – введення в Римі юліанського календаря, розробленого єгипетським математиком Созігеном за дорученням Юлія Цезаря.

1 – обрізання Господа нашого Ісуса Христа. Об’явлення Божого імені людству.

49 – Агрипіна Молодша вийшла заміж за Клавдія.

89 – Сатурнин Люцій Антоній став імператором Риму.

1501 – кінець інкунабул, друкованих видань у Європі, що вийшли з моменту винаходи друкарства. З цього дня європейські друковані книжки умовно називають палеотипами.

1515 – Франциск I стає королем після смерті свого тестя Людовіка XII, який не залишив інших спадкоємців.

1622 – папська канцелярія офіційно визнала 1 січня початком року. До того новий рік відраховувався з 25 березня.

1700 – цар Петро І своїм указом у Росії ввів юліанський календар, відтак Новий рік був перенесений на 1 січня.

1709 – Війна королеви Анни: битва при Сент-Джонсі.

1751 – надруковано перший том «Енциклопедії, або Тлумачного словника наук, мистецтв та ремесел», виданий Дені Дідро та Жаном Лероном Д’аламбером.

1785 – вийшов перший номер найстарішої лондонської щоденної газети The Daily Universal Register заснована Джоном Волтером (1788 року перейменована в «The Times»).

1801 – астроном із Палермо Джузеппе Піацці відкрив перший (найбільший) астероїд Цереру.

1804 – проголошена незалежність Гаїті від Франції.

1863 – президент США Авраам Лінкольн видав маніфест про звільнення рабів.

1880 – видано друком у Львові перше число щоденника «Діло», який виходив до початку Другої світової війни.

1885 – у Чернівцях почала виходити україномовна газета «Буковина», редактором якої був письменник і громадський діяч Юрій Федькович.

1901 – проголошено створення Австралійської Співдружності – федерації британських колоній всього континенту.

1909 – у Великій Британії проведені перші виплати пенсій.

1919 – Директорія УНР проголосила «Закон про автокефалію Української православної церкви» і створення її керівного органу – Українського церковного синоду.

1928 – почала виходити газета «Розбудова нації», орган проводу українських націоналістів.

1942 – у Вашингтоні союзники за антигітлерівською коаліцією підписали Декларацію Об’єднаних Націй про спільну боротьбу проти країн Осі.

1949 – у прокат вийшов фільм Олександра Довженка «Мічурін».

1950 – згідно з американським планом «Троян», у цей день повинна була початися ядерна війна проти СРСР, але під час штабних випробувань від ідеї відмовилися через неготовність.

1954 – у США відбувся перший національний кольоровий телеефір.

1959 – перемога Кубинської революції.

1961 – у Радянському Союзі проведена грошова реформа. Обмін випущених грошових знаків на старі здійснювався у співвідношенні 1:10.

1969 – вийшов перший випуск мультфільму «Ну, постривай!»

1982 – у Стокгольмі свій останній концерт дала група ABBA.

1983 – «Arpanet» змінила основний протокол з NCP на TCP/IP, що й привело до появи сучасного інтернету.

1984 – засновано Industrial and Commercial Bank of China, один з найбільших банків світу.

1992 – Ірак визнав незалежність України.

1993 – Чехословаччина розділилася на Чехію та Словаччину.

1995 – розпочала роботу Світова організація торгівлі.

1999 – запроваджене євро. Щоправда, лише у безготівкових розрахунках.

2000 – мільйони людей в усьому світі з небувалим розмахом відзначили настання нового століття і тисячоліття – на рік раніше їх реального приходу. Комп’ютерна проблема «2000» не спрацювала (раніше був острах, що в цей день багато комп’ютерних систем вийдуть з ладу через те, що рахують роки по останніх двох цифрах).

2002 – євро введене в обіг у готівкових розрахунках.

2007 – Болгарія та Румунія приєдналися до Європейського Союзу; болгарська, ірландська та румунська стали офіційними мовами ЄС (приєдналися до 20 інших мов); у Словенії введено в обіг євро.

2008 – на Кіпрі та Мальті введено в обіг євро.

2009 – у Словаччині введено в обіг євро.

2011 – у Естонії введено в обіг євро.

2014 – у Латвії введено в обіг євро.

2015 – у Литві введено в обіг євро.

2015 – Росія припинила дію двосторонньої секретної угоди з США у галузі безпеки зберігання збройових урану і плутонію. Згідно з цією угодою США підтримували безпеку на 18 ядерних об’єктах РФ, допомогли РФ знищити сотні застарілих боєголовок та АПЧ, сплачували платню російським працівникам, навчали персонал та інвестували більш 2 млрд. USD

2023 – ракетний удар Збройними силами України по табору російських мобілізованих солдат у Макіївці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus