USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

10 фактів про Торчин, або чому треба їхати на «Торчинський ярмарок»

30 Червня 2021 23:02
Торчин – волинське містечко, яке здавна було потужним ремісничим і торговим центром. Сьогодні це селище міського типу, яке розташоване недалеко від Луцька.

В історії Торчина багато цікавих історичних подій відбулися саме у XVI-ХVII ст. Знання цих історичних фактів може допомогти місцевим мешканцям розвивати туризм, популяризувати історію Торчина, а також зацікавити туристів з інших регіонів України.

31 липня в Торчині відбудеться «Театралізований фестиваль «Торчинський ярмарок», який буде цікавий усім, хто цікавиться історією, ремеслами та театралізованим дійством.

Отож, перейдімо до фактів про Торчин.

Факт №1. З 1480 р. по 1793 р. Торчином володіли луцькі католицькі єпископи. До 1540 р. завдяки єпископу Георгію Фальчевському тут були побудовані фортечні дубові стіни з валами і вартовими вежами. З цього часу містечко і замок стали резиденцією луцьких католицьких єпископів.

Факт №2. За ініціативи єпископа Георгія Фальчевського в Торчині був зведений п’ятий храм на честь святого великомученика Георгія. За його кошти у храмі була споруджена ризниця та призначене її грошове утримання. Для освячення церкви фундатор запросив двох православних єпископів Осодора Луцького та Данила Володимирського, які 6 травня 1545 р. освятили соборну церкву і всі укріплення.

Факт №3. На прохання Луцького біскупа Юрія Фальчевського Сигізмунд II Август 10 липня 1540 р. у Вільно надав Торчину магдебурзьке право. У королівській грамоті 1540 р. вказувалось, що для безпеки міста і округи Торчин обдаровується магдебурзьким правом, встановлюється три ярмарки на рік і на десять років містечко звільняється від податків. Частина коштів із міського бюджету має відраховуватись на утримання стін замку.

Факт №4. Пізніше грамота Торчину на магдебурзьке право була підтверджена документами польських королів: Сигізмундом ІІ Августом від 28 лютого 1546 року, Сигізмундом ІІІ 17 липня 1619 року, Яном Казимиром – 1660 р.

Факт №5. Торчинський маєток був зобов’язаний утримувати одну городню Луцького замку, яка ще за результатами ревізії 1545 р. потребувала відбудови.

Факт №6. У ХVІ-ХVІІ ст. Торчин був у числі середніх міст Волині. Тут діяло литовське та українське право, яке передбачало владу і суд над міщанами з боку державців, намісників і воєвод.

Факт №6. У ХVІ-ХVІІ ст. торчинські ремісники були об’єднані у 16 цехових товариств. Серед них згадуються ковалі, шевці, кравці, римарі, гончарі, пекарі, були вишукані фахівці ювеліри та золотарі.

Факт №7. Торчин був знаний на всю Волинь своїми майстрами – шабельниками.

Факт №8. У господарстві міста Торчина ярмарки відігравали велику роль. Унікальним свідченням ролі ярмарку є документ 1630 р. про вибирання габелли (податку) щодо Торчина. Згідно з ним, габелла з торгів дала за весь 1629 рік 33 злотих, а лише за один ярмарок – 13 злотих і 20 грошів, тобто, умовно рахуючи, один ярмарок дорівнював 22 торгам.
Ярмарок на Волині, XVIII ст.
Ярмарок на Волині, XVIII ст.

Факт №9. Особливо популярним був ярмарок у Торчині 7 липня, на велике свято Івана Хрестителя. Про це свідчать писемні джерела, а саме: влітку 1565 року луцький війт Іван Борзогобатий послав своїх селян із села Зборишів у Торчин продати овечу вовну. Заразом від війта селяни отримали гроші на купівлю сукна. Помічники ковельського купця отримали від нього завдання доставити на ярмарок у Торчин партію виробів з цинку.

Факт №10. Тут був один із осередків торгівлі сіллю, яку у Торчин привозили місцеві мешканці з Прикарпаття. В 1565 р. торчинські міщани Яцко, Юско і Андрій доставили сіль на трьох возах. Власник Торчина, біскуп луцький, мав величезний прибуток від торгівлі сіллю та з мита, яке сплачували купці.
Ярмарок у Західній Україні, XVIII ст.
Ярмарок у Західній Україні, XVIII ст.
Як бачимо, так історично склалось, що Торчин розташовувався на перетині торгівельних шляхів, тому відігравав не останню роль в торгівельному та ремісничому житті Волині.

Організатори фестивалю «Торчинський ярмарок» закликають усіх охочих взяти участь у заході. Зареєструватися можна до 11 липня за посиланням.

Проект «Театралізований фестиваль «Торчинський ярмарок» реалізовується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ), Державного агентства розвитку туризму. Організовують захід ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль» та Торчинська громада. Театралізація – незалежний театр «ГаРмИдЕр».

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Антон Показати IP 1 Липня 2021 13:11
Пізнавально, дякую! Очікуємо на видовищне і цікаве дійство — фестиваль "Торчинський ярмарок"!
Олег Показати IP 1 Липня 2021 20:15
Планую їхати.
Торчинець Показати IP 1 Липня 2021 20:43
Так біскуп Георгій Фальчевський чи вже перехрестили на Юрія?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus