USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Пізнаємо Волинь, або про магдебурзьке право та війтів у Торчині

13 Липня 2021 21:33
Залишилося кілька тижнів до початку театралізованого фестивалю «Торчинський ярмарок», який відбудеться 31 липня в смт Торчин на Волині.

Учасники, місцеві жителі та гості чекають цю подію з нетерпінням, адже це буде новий формат проведення культурного заходу для громади. Окрім торгівлі, ремісників та театральних дійств, гості заходу зможуть більше дізнатись про історію Торчина та сусідніх населених пунктів. Для цього для всіх охочих будуть проведені тематичні лекції у форматі гутірок.

Читати ще: 10 фактів про Торчин, або чому треба їхати на «Торчинський ярмарок»

У 2021 році виповнюється 481 рік із часу, коли Торчин отримав магдебурзьке право. Пам’ятна подія відбулася 10 липня 1540 року. Для міста, яке отримувало магдебурзьке право, в ті часи відкривалися нові можливості. Вони отримували самоврядування, податкову та судову незалежність, право власності на землю, преференції ремісникам і торговцям, і, що не менш важливо, право проводити ярмарки. Копія тексту цього документа зберігається в Торчинському музеї.

Що давало магдебурзьке право Торчину? Одним із важливих пунктів було встановлення трьох ярмарків на рік. Окремим пунктом було прописано утримання стін Торчинського замку із міського бюджету.

У 1540 р. магдебурзьке право Торчину надав польський король Сигізмунд І Старий. Пізніше цей документ був підтверджений його наступниками, а саме Сигізмундом ІІ Августом – 28 лютого 1546 р., Сигізмундом ІІІ – 17 липня 1619 р., Яном Казимиром – у 1660 р.
Грамота Сигізмунда ІІІ про підтвердження магдебурзького права Торчину, датована 17 липням 1619 р.
Грамота Сигізмунда ІІІ про підтвердження магдебурзького права Торчину, датована 17 липням 1619 р.
Грамота Сигізмунда ІІІ про підтвердження магдебурзького права Торчину, датована 17 липням 1619 р.
Грамота Сигізмунда ІІІ про підтвердження магдебурзького права Торчину, датована 17 липням 1619 р.
Відомо, що оригінали цих важливих документів зберігалися тривалий час у Торчині, проте у 1840 р. їх забрали до російського сенату, тому, найімовірніше, такі цінні документи для історії Волині сьогодні перебувають у Росії і є недоступними для вивчення та ознайомлення.
Польський король Сигізмунд І Старий
Польський король Сигізмунд І Старий
Польський король Сигізмунд ІІІ
Польський король Сигізмунд ІІІ
В електронній колекції Центрального державного історичного архіву України в місті Києві перебуває згадана копія грамоти Сигізмунда ІІІ, датована 17 липням 1619 р. Мова документу – латинська. Сам папір – пергамент. Вона міститься у фонді 220, описі 1, справі 97. Ця грамота була видана у місті Варшава. В ній вказано, що попередні дві – 1540 і 1546 років – у місті Вільно (сучасне місто Вільнюс).

Напевно, однією з найпопулярніших тем є тема виборів. В історії Торчина є цікавий випадок про те, як вибирали, або краще сказати «купували», війта. Посаду війта можна порівняти із посадою міського голови.

У книзі «Про торгівлю на Волині» історик Андрій Заяць пише про те, що в XVII ст. в Торчині міщанам дозволили викупити війтівство. Як же це сталось? Причиною було невдоволення виконанням посадових обов’язків торчинським війтом Андрієм Трушковським.

Історик Андрій Заяць, опираючись на джерельну базу, так описує цю подію у своєму дослідженні: «Біскуп Боґуслав Радошевський, невдоволений безгосподарністю державці війтівства Торчина Андрія Трушковського, дозволив міщанам за 700 золотих викупити війтівство та обрати чотирьох кандидатів, з яких одного він призначить війтом». Ці події розгорталися весною 1634 року.

Відомо, що 7 квітня в Луцьку торчинський війт Андрій Трушковський заявив, що він отримав свого часу торчинське війтівство пожиттєво від Войцеха Мончевського і його дружини Барбари зі згоди вже покійного луцького біскупа Ахатія Ґроховського, і тепер, отримавши грошову винагороду від торчинських міщан, він поступається війтівством бурмистрам і райцям: Яцкові Ламану, Станіславу Вишневському, Дахнові Пашкевичу і Марку Воєводці.

Такий випадок свідчить про те, що позиція та вплив громади на Волині була досить сильною і можна було за бажання навіть змінити війта, який до цього був обраний пожиттєво.
Організатори фестивалю біля стін костелу Пресвятої Трійці і св. Йоана Хрестителя в Торчині, фото Людмили Герасимюк
Організатори фестивалю біля стін костелу Пресвятої Трійці і св. Йоана Хрестителя в Торчині, фото Людмили Герасимюк
Відвідувачам фестивалю «Торчинський ярмарок» продовжать розповідати про історію Торчина XVI-XVII ст.

Аби краще ознайомитись з історією Торчина та сусідніх населених пунктів незайве завітати в Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового. Засновником цього потужного закладу історії та культури був Григорій Гуртовий (1924-2012), відомий краєзнавець, музеєзнавець та історик. Впродовж життя він по крупицях збирав факти про історію Торчина, а також формував музей, який є гордістю Волині. Музей у Торчині розташований у самому центрі за адресою вул. Незалежності, 84.

Матеріал підготовлено для проєкту «Театралізований фестиваль «Торчинський ярмарок», що реалізовується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ), Державного агентства розвитку туризму. Організовують захід ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль» та Торчинська громада. Театралізація – незалежний театр «ГаРмИдЕр».

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Місцевий Показати IP 13 Липня 2021 22:33
Обов'язково приїду на фестиваль.
Олег Показати IP 13 Липня 2021 22:36
Цікаво.
ВІКТОР Показати IP 13 Липня 2021 22:50
Запросітьна фестиваль, якісь гарні гурти, бо цього б хотіла молодь.
Молодь до ВІКТОР Показати IP 14 Липня 2021 21:51
Вже анонсували у події, гурт Ярра, мені дуже сподобався)
Іра Показати IP 14 Липня 2021 09:13
Дякую за публікацію про рідне.
Олена Показати IP 14 Липня 2021 11:25
Дякую за статтю! Обов'язково з сім'єю поїду в Торчин) ЦІкаво
Історик Показати IP 14 Липня 2021 18:39
Треба такі фестивалі в інших містах робити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus