USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

2 листопада: свята, події, факти. Засновано Київський університет та перша жінка у сенаті США

2 Листопада 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів. Його заснували в 2013 році, щоб привернути більше уваги до того, що обмежує можливість журналістів у виконанні своєї роботи і тому, що підриває права суспільства отримувати достовірну інформацію. Саме цю дату вибрали, як пам’ять про двох французів журналістів, які мали висвітлювати збройний конфлікт в Малі. Їх звали Гіслен Дюпоні і Клод Верлон. Їх викрали і вбили бойовики в 2013 році 2 листопада.

У Білорусі сьогодні святкують День пам’яті, в Латинській Америці – День мертвих, у США – День трудової подяки, День фаршированих яєць, у Киргизстані – День працівника культури, на Маврикії – День прибуття індійців, в Японії – День колготок.

Православна церква 2 листопада вшановує пам’ять святого великомученика Артемія Антіохійського. Інші назви свята: «Артемій», «День отаманів», «День поминання всіх покійних». Цього дня люди повинні поминати тих, хто пішов з життя.

Іменини сьогодні в Артемія, Миколи, Германа, Івана, Леоніда, Олександра, Михайла, Петра, Павла, Герасима та Ірини.

Народилися:

2 листопада на світ з’явилися граф, пізніше князь, дипломат, син останнього гетьмана України Кирила Розумовського Андрій Розумовський, український поет Остап Грицай, англійський математик, засновник формальної логіки Джордж Буль, український історик мистецтва й театру Дмитро Антонович, український математик, електротехнік, розробник перших радянських ЕОМ Сергій Лебедєв, українська акторка, заслужена артистка України Олена Зарицька, український воротар, пізніше – футбольний тренер Віктор Гришко, диригент Павло Струць, чорногорський футболіст, нападник клубу «Манчестер Сіті» Стеван Йоветич.

Події:

1708 – руйнування московським військом Батурина, Батуринська трагедія.

1721 – сенат надав Петру I титул імператора.

1833 – засновано Київський університет.

1848 – «Весна народів»: після обстрілу австрійською артилерією повсталі поляки у Львові капітулювали.

1849 – в Севастополі було відкрито будівлю морської бібліотеки, вентиляційна шахта якої – «Вежа вітрів» – збереглася до наших днів.

1894 – на російський престол зійшов Микола II.

1914 – Французька республіка, Велика Британія і Російська імперія оголосили війну Османській імперії.

1921 – рейдувальна Подільська група Армії УНР, очолювана Михайлом Палієм-Сидорянським, під Семенівкою дала бій частинам большевицьких військ, що її переслідували.

1938 – Королівство Угорщина захопило південні частини Словаччини і Карпатської України.

1948 – Маргарет Чейз Сміт стала першою обраною до Сенату США жінкою.

1959 – хокейний воротар Жак Плант з «Монреаль Канадієнс» після того, як шайба, кинута гравцем «Нью-Йорк Рейнджерс» Енді Батгейтом, укотре влучила йому в обличчя, залишив лід і після накладення семи швів повернувся на майданчик у масці. Він її сам виготовив зі склопластику і гуми.

1988 – «черв’як», запущений студентом Робертом Моррісом, був виявлений у Массачусетському технологічному інституті. Вірус вразив комп’ютерну мережу ARPANET, виводячи вузли з ладу. Студент потрапив під суд, був оштрафований і 26 липня 1989 умовно засуджений.

1993 – рішення про посвячення жінок у духовний сан англіканської церкви було схвалено палатою лордів британського парламенту.

2000 – у лісі під Таращею знайдене тіло журналіста Георгія Ґонґадзе, який зник ще 16 вересня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus