USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

12 березня: дні народження, події, факти

12 Березня 2015 00:00
День народження 12 березня відзначають директор луцької гімназії №21 імені Михайла Кравчука Олег Ковальчук, візажист Олеся Яцюк (на фото) та телеведуча «5 каналу», уродженка Луцька Олена Абаза.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає доброго здоров’я, довголіття, злагоди у житті й успіхів у роботі. Мирного неба і впевнених перемог на щодень.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

12 березня у Китаї – День висадки дерев. Кожен дієздатний громадянин у віці від 11 до 60 років повинен посадити і виростити від трьох до п'яти дерев на рік. Якщо посадити дерево з якихось причин не вдається, то необхідно виконати роботи еквівалентного обсягу - сіяння, культивація, прополка, обрізання дерев та інші подібні види робіт.

Іменини за православним календарем святкують Михайло, Макарій, Степан, Петро, Тимофій, Юліан, Яків, Федір та Вікторія.

Наша хроніка:

Найбільшу у світі дримбу лучанам показали минулого року. Репортаж Волинських Новин дивіться ТУТ.

У 2013 році волинське училище нагородили золотою медаллю. Діяльність Нововолинського училища відзначили золотом Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти-2013».

Також на Волині презентували виставку 77-річного митця. Тоді експозицію картин художника-самородка, мешканця селища Головне Панаса Сущика розгорнули у виставковому залі Любомльського краєзнавчого музею.

Народилися:

Цього дня народилися англійський філософ Джордж Берклі, британський хімік Вільям Перкін (відкрив синтетичні барвники), італійський письменник, публіцист і політичний діяч Габріель Д'Аннунціо, український радянський футболіст Іван Привалов, американський письменник-фантаст Гаррі Гаррісон («Сталевий щур», «Світ смерті», «Чума з космосу»), українська і радянська політична та громадська діячка, голова президії Верховної Ради Української РСР у 1984-1990 роках Валентина Шевченко, радянський кінорежисер Борис Дуров («Вертикаль», «Пірати XX віку»), грузинський оперний співак Зураб Соткілава, український політик, розвідник, генерал СБУ Олександр Скіпальський, американська акторка, співачка Лайза Мінеллі.

Сталося:

1896 у Петербурзі в приміщеннях університету за допомогою винайденого Олександром Поповимприладу передано першу у світі радіограму.

Свій прилад винахідник вперше продемонстрував роком раніше - у 1895 році. Попов зробив доповідь на зібранні Російського фізико-хімічного товариства в Петербурзі та продемонстрував дію своїх приладів зв'язку. Багато сил та часу Попов присвятив вдосконаленню свого радіоприймача. Спочатку передача велась всього на кілька десятків метрів, потім — на кілька кілометрів, а потім на десятки кілометрів. Взимку 1899—1900 рр. прилади радіозв'язку Попова витримали серйозний іспит. Вони були успішно застосовані при рятуванні панцерника «Генерал-адмірал Апраксін», що потерпів аварію біля острова Гогланд. Незадовго до цього Попов створив приймач нового типу, котрий приймав телеграфні сигнали на навушник на відстані 45 км.

1917у Петербурзі відбулася 20-тисячна українська маніфестація під національними прапорами.

Того ж дня і року відбулася Лютнева буржуазно-демократична революція в Росії: вранці почалося збройне повстання солдат Петроградського гарнізону. Солдати ухвалили рішення не стріляти в демонстрантів і приєднатися до робітників, які напередодні вийшли на маніфестації та влаштувала загальний страйк. Повсталі солдати попрямували до центру міста. По дорозі був захоплений Арсенал - Петроградський артилерійський склад. Робітники отримали 40 тисяч гвинтівок і 30 тисяч револьверів. Була захоплена міська в'язниця "Хрести", випущені всі в'язні, в тому числі політичні. Приблизно до 14-ї години тисячі солдат прийшли до Таврійського палацу, де засідала Державна дума, і зайняли всі її коридори і прилеглу територію. У цих умовах Держдума вирішила формально підкоритися указу царя про розпуск Думи, але рішенням приватного зібрання депутатів створила Тимчасовий комітет Державної думи під головуванням октябриста Родзянка. У ніч на 13 березня Тимчасовий комітет оголосив, що бере владу у свої руки.

1923американський радіоінженер Лі Де Форестдемонструє «фонофільм» – перше звукове кіно, в якому звукова доріжка записана на стрічку з кінокадрами.

Таким чином він «закрив» епоху німого кіно, бо персонажі фільмів не тільки рухалися і кривлялися, але й говорили. У 1919 році Форест подав свій перший патент на процес озвучування фільмів, в якому удосконалив розробку фінського винахідника Еріка Тігерштедта і німецької компанії Tri-Ergon, і назвав цей процес «Фонофільм Фореста». У «Фонофільмі» звук записується безпосередньо на плівку у вигляді паралельних ліній різних відтінків сірого кольору. Пізніше такий метод став відомий як метод "змінної щільності". Ці лінії кодують електричні сигнали від мікрофона і наносяться фотографічним способом на плівку, а під час демонстрації фільму переводяться назад в звукові хвилі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 13 Березня 2015 20:05
хто така олеся яцюк про кого ви вже пишете

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus