USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

12 кандидатів на мера Луцька: хто є хто і з ким?

9 Жовтня 2015 09:55
Процес висування кандидатів на пост Луцького міського голови завершився. Маємо підсумок: 12 охочих стати новим мером Луцька. Для більшості з них – це перша виборча гонка за право працювати в головному кріслі на Хмельницького, - повідомляють «Хроніки Любарта».

Сміємо припустити, що для більшості – це також і приціл на наступні вибори. А для когось – можливість показати, що сили, фінанси і впевненість у собі присутні. Також насмілимося припустити, що серед дюжини претендентів частина – технічні кандидати, які не ведуть рекламну кампанію та, можливо, знімуть свої кандидатури. Ну, а куди ж без них?

ЯК ОБИРАТИМЕМО?

Новий закон «Про місцеві вибори» пропонує нам 25 жовтня 2015 року обрати міського голову, якого висуватиме або ж партія, або ж це буде власна ініціатива самого претендента.

Мера Луцька обиратимуть за системою абсолютної більшості. Це означає, що перемогу отримає той кандидат, який набере 50% голосів виборців і +1 голос. Якщо цього не відбудеться, то через три тижні після виборів мають оголосити повторне голосування, тобто так званий другий тур.

Така ситуація насправді не на користь ані кандидатам, ані виборцям. Адже проведення другого туру потягне додаткові фінансові витрати та людські ресурси, а також затягування процесу. До слова, кандидати у мери не зобов’язані надавати передвиборчі програми. Для виборців – це мінус, адже як через 5 років зрозуміти, що градоначальник був послідовним?

СТАРА ГВАРДІЯ

Не бажає покидати крісла мера нинішній 57-річний міський голова Микола Романюк. У 2010 році він був ставлеником партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна», яка згодом злилася із Партією регіонів. У 2015-му йде від Блоку Петра Порошенка «Солідарність», очільника якої називають одним із «прабатьків» регіоналів. Наскільки це добре для місцевого самоврядування – мати контроль від пропрезидентської партії – питання сумнівне.

Втім, якщо відкинути політичну складову, то Миколу Ярославовича можна охарактеризувати як мера, який не вирізнявся особливими заслугами чи промахами. Чимало позитивних досягнень стали можливими завдяки підтримці з боку покійного губернатора Бориса Клімчука або екс-соратника Ігоря Палиці, з яким ті не зійшлися у баченні розвитку міста. Важко назвати Романюка новатором чи людиною, яка вміє йти на кардинальні зміни хоча б у кадровій політиці. Разом із тим вдалося зібрати більшість у міській раді й до честі команди мера – заручитися грантовими коштами.

Василь Байцим нині є депутатом Волинської обласної ради, обирався від ВО «Батьківщина». А у травні 2013 року був затверджений головою Волинської обласної організації Партії зелених України. Від цієї політичної структури і йде кандидат на пост міського голови. Партія не проводитиме рекламної кампанії, оскільки це суперечить їхній ідеології збереження довкілля. Остання публічна діяльність Байцима – це посада заступника луцького міського голови Миколи Романюка, на якій він опікувався питаннями транскордонного співробітництва, міжнародними проектами.

Ще один колишній заступник міського голови, а також екс-керуючий справами виконкому, втім уже за часів мера Богдана Шиби, – Микола Іванюк – балотується як самовисуванець. Свого часу він був депутатом Луцької міської ради, активним членом партії «Батьківщина». Втім, відтоді не виявляв особливої участі у політичному житті. Частково це пояснюється особистими проблемами у житті кандидата.

Новачок для луцької політики, втім відомий у бізнес-сфері кандидат Степан Москвич з Аграрної партії України почав політичну діяльність зі скандалу. Зокрема, на засідання конференції партії не пропускали спостерігачів з ОБСЄ, журналістів, навіть дійшло до виклику міліції. Згодом кандидатам, у тому числі Аграрної партії, відмовили в обласній виборчій комісії у реєстрації через недотримання виборчої квоти. Втім і у професійній сфері можна знайти чимало публічних скандалів навколо кандидата. Один із таких – зникнення у 2014 році 29 тисяч тонн зерна із КХП № 2, директором якого саме тоді був Москвич. Він – найстарший кандидат, заможна людина, вже пенсіонер, якому 64 роки.

МОЛОДЕ ПОКОЛІННЯ

Кандидат від партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Олександр Товстенюк добре відомий у бізнес-сфері. Втім для більшості лучан Товстенюк знаний як голова Фонду «Новий Луцьк». Його він очолює ще із 2012 року.

Власне, робота Фонду та його команди є показником професійних якостей Товстенюка як управлінця та наявності стратегічного бачення розвитку міста, якого, на жаль, не демонструють інші кандидати.

Як політик Олександр Товстенюк мало відомий лучанам, хоча і був свого часу депутатом Волинської обласної ради та радником покійного голови Волинської обл­держадміністрації Бориса Клімчука. Утім до 2015 року кандидат від УКРОПу був досить непублічним і досі далекий від гучних політичних заяв та демагогії.

Висунула свого кандидата і парторганізація луцької «Свободи». Нині важко сказати, яку підтримку мають праві, втім останні парламентські вибори свідчать, що вона значно впала. Сергій Кудрявцев, який балотується від «Свободи», – людина досить непублічна. На відміну від деяких колег по партії, він не відрізняється радикалізмом і ораторським мистецтвом. Остання публічна посада – заступник голови Волинської облдержадміністрації.

«Народний контроль», який встиг провести широку кампанію в місті, висуває наймолодшого кандидата – 30-річного Павла Данильчука. Політик набув різної популярності за часів подій Революції Гідності, адже саме під його проводом відбувалися штурми обласного управління міліції, ставлення на коліна екс-губернатора Олександра Башкаленка, публічний «суд» над беркутівцями. Частина населення підтримувала такі радикальні дії, інші ж сприймали їх негативно. Данильчук і нині досить активний депутат міської ради. Свого часу був у команді нардепа Ігоря Гузя, втім, як кажуть, під час революції їхні погляди на деякі речі розділилися.

Олександр Кононович – представник від партії «Нова держава». По суті, це все ті ж комуністи, які потрапили під дію «антикомуністичного закону» і просто змінили назву. Брати Олександр і Михайло Кононовичі відомі в Луцьку ексцентричними витівками на кшталт пропозиції надати Ісусу Христу звання почесного громадянина міста (на противагу пропозиції надати таке звання Степанові Бандері). Фінансування їхньої діяльності пов’язують із підтримкою комуніста і екс-віце-спікера парламенту Адама Мартинюка.

Ще один ексцентричний кандидат – висуванець від Радикальної партії Олега Ляшка Володимир Кучер. Найімовірніше, його балотування – потреба ще раз засвітити бренд політика із вилами.

Самовисуванцем йде і Олександр Кралюк, засновник служби таксі «Морячок», який із початком воєнних дій є бійцем Збройних сил України. Хоча Кралюк йде на вибори сам, втім він відомий за зв’язком з партією «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка.

ЖІНКИ У СПИСКАХ

Загалом за крісло міського голови змагатимуться 12 кандидатів. З них – 10 чоловіків та 2 жінок. Це лідерка місцевого осередку Європейської партії України, чинний депутат Луцької міської ради та бізнесвумен Олена Голєва. А також «темна конячка», представниця «Правого сектору», підприємець Оксана Марищук.

Олена Голєва добре відома в Луцьку. Це вже не перша виборча гра кандидатки. Вона є чинним депутатом Луцької міської ради і до її честі з початку каденції та донині не змінювала політичного забарвлення – вірна Європейській партії України, яку, як відомо, очолює Микола Катеринчук.

Олена Голєва вже намагалася стати народним депутатом та навіть подумувала балотуватися на пост міського голови у 2010 році. Втім тоді змінила рішення і навіть зробила відповідну заяву, чому не висуває свою кандидатуру. Голєва тоді вирішила не балотуватися і закликала це зробити «всіх учасників перегонів, які розуміють, що наразі не мають того рейтингу, що дає реальну можливість перемогти на виборах на посаду Луцького міського голови у 2010 році».

«Участь заради участі – це крок, якого не може дозволити собі зважений політик», – заявляла тоді Олена Василівна. Схоже, що нині ця теза або втратила правдивість для Голєвої, або ж політик вважає, що має високий рейтинг.

Стосовно Оксани Марищук, то перша публічна згадка про цього кандидата була наприкінці липня 2015 року. Тоді до Луцької міської ради завітав із тазиком та іншими мийними засобами лучанин Ілля Токаренко. Він вирішив просто перед депутатами помитися, аби нагадати, що частина містян вже давно приймає тільки холодний душ через проблеми на підприємстві «Луцьктепло». Поруч із ексцентричним чоловіком була й Оксана Марищук.

В інтерв’ю виданню «Волинське агентство розслідувань» пані Марищук зазначила, що останнім часом провадить волонтерську діяльність, а її колеги і внесли потрібну грошову заставу. Кандидат каже, що балотуватися її попросили мешканці будинків на проспекті Волі, бо бачать у ній лідера, який зможе «задавити корупцію». Багато заяв кандидата можна трактувати як популістські на кшталт «змушу працювати лікарів та медичні заклади без хабарів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 37
Лучанин Показати IP 9 Жовтня 2015 10:25
Як кажуть в Одесі: "Шоб вы так жили!" Жодного достойного кандидата. І як не смішно, кращим з гірших виглядає Кононович. Цирк, та й годі.
виборець Показати IP 9 Жовтня 2015 11:28
Крім Байцима ніхто не достойний керувати містом.Саме в Байцима є політично-управлінський досвід,так,як двічі займав посаду заступника міського голови,працював заступником голови обласної адміністрації,на сьогодні є депутатом обласної ради.Адже міський голова це в першу чергу_політик.Бо політика, (без філософії) це державно-суспільні стосунки.А всі інші_ дійсно технічні кандидати.Ні управлінського досвіду,ні роботи в політиці і взагалі в суспільному житті.
лучанин до виборець Показати IP 9 Жовтня 2015 13:33
Політик??? Мер повинен бути, в першу чергу, хорошим господарником. Бо політик - означає сьогодні говорити одне, а завтра - говорити зовсім інше, часто-протилежне. А для міста - потрібно робити добре свою справу, а не тільки говорити.
виборець до лучанин Показати IP 9 Жовтня 2015 19:19
Я чітко сформулював,що таке політика,але для аполітичних це нова галактика.
ххх до виборець Показати IP 11 Жовтня 2015 10:42
його не можна,він по туалетах пістолети залишає
Анонім Показати IP 9 Жовтня 2015 12:07
а що за марищак вобще!!! нема за кого да ...тоді вже краще товстенюк!!!
Катя Показати IP 9 Жовтня 2015 12:15
Треба вибирати за принципом.. хто найбагатший того у мери... щоб вже менше брав... Бо вибравши.. всяких там Данильчуків, Кононовичів, Кралюків, Кучерів і Москвичів.... будемо мати нові корупційні схеми і нічого для міста.
Богдан до Катя Показати IP 9 Жовтня 2015 13:11
Треба вибирати за принципом.. хто найбагатший того у мери...Тоді нащо у мери?
волинь до Катя Показати IP 9 Жовтня 2015 14:54
порошенка вже по такому принципу вибрали...(
Анонім до Катя Показати IP 9 Жовтня 2015 15:34
Логіка залізна. а ти поцікався для початку звідки взялись мільйони. Певне чесною працею. Ага ж. Ті що мільйонери якраз і красти вміють.
до виборця Показати IP 9 Жовтня 2015 12:19
подумав що ляпнув?
Луцьк Показати IP 9 Жовтня 2015 13:00
Буде цікаво якщо Кононович вставить цих старих та молодих п*рдунів-перевертнів.
тю Показати IP 9 Жовтня 2015 14:01
Як на журналистив забагато ви соби "надозволяли поприпускати" )))всих поганили,а хто остался один хороший..-сами знаэте..ничорта так не зминиться
якось так Показати IP 9 Жовтня 2015 14:51
журналісти пишуть- бо то їхня робота. а от вибирати нового мера нам. Місту потрібна людина, яка не просто обіцянками кормить і нагадує про свою "силу" мало не на кожному білборді, а дбає про місто, і доказує це своїми діями.
Дописувач Показати IP 9 Жовтня 2015 15:02
добре відомий молодий бізнесмен Саша Товстенюк, ти за які гроші машину собі за півторамільйона купив ?
дописувачу Показати IP 9 Жовтня 2015 15:59
а колись він мав три одночасно - GL, ML, i купеха, всі AMG 6,3 двигун, тепер порахуй)))
ой Показати IP 9 Жовтня 2015 16:19
не GL, a G
дописувач Показати IP 9 Жовтня 2015 17:45
Товстенюка в мери цей з Палицею для Луцька щось зробить тарифи знизить.
Кернес Показати IP 9 Жовтня 2015 18:27
згадайте як недавно на Романюка піднімали справу що в 2012 році коли Яник мав приїхати від нас, він заборонив проводити будь-які акції, це було зроблено щоб забезпечити спокій в місті, але на нього подали позов до суду що він був прислужником режиму Януковича...
Іван Показати IP 9 Жовтня 2015 18:44
бізнес сферою товстенюка якраз і є робота в Фонді, їздить він далеко на недешевій машині, зараз є в команді Палиці , йде на мера і знає що єдиним його конкурентом буде Романюк.
аяяй Показати IP 9 Жовтня 2015 19:24
А это правда что Товстенюк верующий?
поп до аяяй Показати IP 10 Жовтня 2015 01:07
да, хлопців , а не жінок
11 Показати IP 9 Жовтня 2015 22:46
кононовича з маленькоъ букви в тюрму
Степан Показати IP 10 Жовтня 2015 08:32
Фотки як на памятниках
дмитро максимович Показати IP 10 Жовтня 2015 16:10
Олександр Товстенюк добре відомий у бізнес-сфері, от нехай і розвиває бізнес, а не в політику лізе.
я до дмитро максимович Показати IP 11 Жовтня 2015 10:20
Так, вже одного Бізнесмена вибрали.
123 Показати IP 10 Жовтня 2015 18:24
Особисто знаю Кралюка, дуже неприємна людина, лишилось тільки в мери.
анонім до 123 Показати IP 22 Жовтня 2015 10:30
да козел ще той. тільки в мерах цого ще не було. своїх водіїв бидлом обзиває,те саме й з виборцями буде.
321 Показати IP 10 Жовтня 2015 18:49
коментар було видалено
кучмо ото Показати IP 10 Жовтня 2015 23:16
голова.пенсионер.безрообитний- кругом бидота-п-дота,
цікавий Показати IP 11 Жовтня 2015 13:24
А Товстенюк яким бізнесом займається крім того, що підписує у благодійному фонді платіжки і розпоряджається коштами Палиці? Він скільки створив підприємств, нових робочих місць. І саме головне - скільки подактів у бюджет від свого бізнесу заплатив?
Анонім до цікавий Показати IP 11 Жовтня 2015 13:47
http://www.volynnews.com/dossiers/tovsteniuk-oleksandr-vitaliyovych/
valer Показати IP 14 Жовтня 2015 00:46
Згадаймо Лучани як жили ми Кривицькому і вода гаряча і дороги і тепло вчасно багато він залишив своім наслідникам Шибі іРоманюку шкода що не змогли зберегти
Я до valer Показати IP 14 Жовтня 2015 17:03
100% згідний, теж згадую Кривицького, а тепер нема з кого вибрати
valer Показати IP 15 Жовтня 2015 02:11
Молодих треба сам не знаю але давайте за Товстенюка мабуть попробуємо,бо Романюк як би хотів то тепло включив , а то середня t+8 добова а тут три дні вдень +10 а вночі-6 а середня в квартирі реально +10 каміни добре єа ви пан Романюк ще на щось розраховуєте?
valer Показати IP 15 Жовтня 2015 02:11
Молодих треба сам не знаю але давайте за Товстенюка мабуть попробуємо,бо Романюк як би хотів то тепло включив , а то середня t+8 добова а тут три дні вдень +10 а вночі-6 а середня в квартирі реально +10 каміни добре єа ви пан Романюк ще на щось розраховуєте?
лучанин Показати IP 22 Жовтня 2015 10:34
Кралюк визначся якось з біографією. То ти айдаровець, а тут в сухопутних військах ЗСУ,а ще розвідник. Триликий якийсь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus