USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

12 вересня: події, факти, дні народження

12 Вересня 2018 00:00
День народження 12 вересня відзначають перший волинський екзарх Української греко-католицької церкви Йосафат (Говера), журналісти Ніна Романюк та Лідія Клімчук.

12 вересня святкує також уродженець Волині Богдан Собуцький. Родина Собуцьких зичить Богданові Григоровичу здоров"я, натхнення та здійснення найпотаємніших бажань.
Богдан Собуцький
Богдан Собуцький

Свято сьогодні у лучанина, програміста, випускника Краківської гірничо-металургійної академії Олександра Біляєва. Друзі та колеги вітають його та бажають міцного здоров'я, успіху, добробуту, добра, радості, любові, щастя, хорошого настрою, посмішок та яскравих вражень.
Олександр Біляєв
Олександр Біляєв

12 Вересня святкує день народження реєстровий козак, люблячий дідусь, голова Волинської організації ПО "Рідна Вітчизна" Віталій Греков. Козаки, родина, друзі та знайомі вітають його зі святом, зичать міцного богатирського здоров’я, молодечого запалу, міцності духу і наснаги для здійснення всього задуманого на довгі-довгі роки.
Віталій Греков
Віталій Греков

Друзі вітають із днем народження талановитого дизайнера та фотографа Уляну Макар. Зичать їй успіхів у справах, здоров'я в сім'ї, серця, сповненого любові, очей, що світяться від щастя, нових відкриттів, найяскравіших емоцій.
Уляна Макар
Уляна Макар

День народження сьогодні відзначає військовослужбовець батальйону "Айдар" Роман Романов. Друзі бажають йому міцного здоров'я, особистого щастя, яскравих успіхів та здійснення найзаповітніших мрій.
Роман Романов
Роман Романов

Святкує сьогодні чарівна лучанка Наталія Цвик. Друзі вітають дівчину з днем народження та бажають їй иру і світлої долі, запалу, енергії, сили доволі. Творчого вогнику, віри й наснаги, щедрості серця, людської поваги.
Наталія Цвик
Наталія Цвик

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає веселощів, смаку до життя, приємних дрібниць, яскравих моментів, здійснення мрій, успіху в справах і починаннях.

Іменини за православним календарем святкують Олександр, Яків, Павло, Никодим, Макар, Іван, Данило та Григорій.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня Луцьке житлово-комунальне підприємство №7 отримало національний сертифікат «Лідер року».

Два роки тому на охорону громадського порядку у Луцьку заступили піші патрулі. Патрульні наряди працюватимуть щоп’ятниці та у вихідні з 18 години вечора до 2 години ночі.

У 2015 році луцька гімназія №21 імені Михайла Кравчука придбала бійцям АТО тепловізор у рамках акції «Замість квітів – врятоване життя», під час якої зібрали 39 тисяч гривень, на які закупили один прилад нічного бачення та три біноклі.

12 вересня 2014 року відбулося урочисте відкриття нового поля зі штучним покриттям для міні-футболу у ЗОШ №15 в Луцьку.

Народилися:

Цього дня народилися граф, російський державний діяч, другий міністр народної освіти Російської імперіїОлексій Розумовський, український гідротехнік і меліоратор, громадський діяч, батько письменниціОлени Теліги Іван Шовгенів, український диригент, композитор та етнограф Олександр Кошиць, український агроном-селекціонер Борис Соколов, радянський естрадний і театральний актор, учасник дуету Менакер і Миронова, батько актора Андрія Миронова Олександр Менакер, польський письменник-фантаст Станіслав Лем, російська акторка театру й кіно Тетяна Дороніна, російський скрипаль і диригент Володимир Співаков, визначний гуцульський народний майстер у техніці «сухої» плоскої різьби Юрій Корпанюк, український живописець Олександр Лопухов, радянська фігуристкаІрина Родніна, українська політична і громадська діячка, народний депутат кількох скликань Лілія Григорович, український футболіст Геннадій Зубов, англійський актор Джейсон Стейтем, українська телеведуча Катерина Осадча.

Сталося:

490 до н. е. — відбулася Марафонська битва. Під час греко-перської війни грецькі війська під командуванням Мільтіада здобули перемогу над перськими військами Дарія І.

Безпосередніх військових та політичних наслідків Марафонська битва не мала. Перси, незважаючи на втрати, яких вони зазнали у Марафонській долині, та загальну невдачу того походу, не вважали себе переможеними і готувалися до повномасштабної війни проти Греції. Єдиний висновок, який зробило перське командування з тої (незначної, на їхній погляд) події, була необхідність мати кінноту для бою проти фаланги.

У той самий час моральний вплив перемоги під Марафоном на все грецьке суспільство був дуже значним. Вперше були продемонстровані перевага грецької зброї та грецького військового мистецтва над перськими. Елліни упевнились у можливості опору перській агресії, незважаючи на значну численну перевагу персів. Ця впевненість зіграла важливу роль у подальших подіях.

У південній частині Марафонської рівнини, за 800 метрів від моря, і нині піднімається пагорб Соро — братська могила афінян, що загинули у битві. Всі їх імена були накреслені на 10 надгробних плитах, за числом 10 аттичних філ. Недалеко звідти розташовані ще дві менші могили: одна — платейців, інша — рабів, що також брали участь у битві. На північ від великого пагорба знаходиться мармурова руїна Піргос — гробниця Мільтіада, або, так званий, трофей битви.

1958 — в компанії Texas Instruments створили першу мікросхему.

У 1958 році двоє учених, що жили в абсолютно різних місцях, винайшли практично ідентичну модель інтегральної схеми. Один з них, Джек Кілбі, працював на Texas Instruments, інший, Роберт Нойс, був одним із засновників невеликої компанії по виробництву напівпровідників Fairchild Semiconductor. Обох об'єднало питання: «Як в мінімум місця вмістити максимум компонентів?».

Транзистори, резистори, конденсатори і інші деталі у той час розміщувалися на платах окремо, і вчені вирішили спробувати їх об'єднати на одному монолітному кристалі з напівпровідникового матеріалу. Тільки Кілбі скористався германієм, а Нойс віддав перевагу кремнію. У 1959 році вони окремо один від одного отримали патенти на свої винаходи — почалося протистояння двох компаній, яке закінчилося мирним договором і створенням спільної ліцензії на виробництво чіпів.

Після того, як в 1961 році Fairchild Semiconductor Corporation пустила інтегральні схеми у вільний продаж, їх відразу стали використовувати у виробництві калькуляторів і комп'ютерів замість окремих транзисторів, що дозволило значно зменшити розмір і збільшити продуктивність.

2007 - Президента Філіппін Джозефа Естраду засудили до довічного ув'язнення за розкрадання державного майна.

Антикорупційний суд Філіппін засудив Естраду до довічного тюремного ув'язнення за звинуваченням у незаконному привласненні близько чотирьох мільярдів філіппінських песо (77 мільйонів доларів) і зловживанні владою.

Одночасно суд в Манілі ухвалив, що відбувати покарання 70-річний колишній глава держави зможе, продовжуючи перебувати під домашнім арештом.

Суд над екс-президентом Філіппін почався в березні. Колишнього кіноактора, який перекваліфікувався в політика, викрили в отриманні величезних доходів шляхом ухилення від тютюнового податку та отримання хабарів з індустрії нелегальних азартних ігор. Джозефу Естраді могла загрожувати страта, але суд обмежився лише довічним тюремним ув'язненням.

Естрада відкидав звинувачення, заявляючи, що буде боротися за свою «невинність, честь і свободу», а його захисники називали процес політичним. Колишній філіппінський лідер досі вважає все, що відбулося з ним фарсом, розіграним його наступницею, яку він звинувачує в змові з місцевими ділками бізнесу та засобами масової інформації з метою його дискредитації та усунення з політичної арени.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus