USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

14 січня: свята, події, факти. Українець став чемпіоном світу з бігу на ковзанах та День логіки

14 Січня 2024 00:00
14 січня святкують Всесвітній день логіки. Запровадили це свято дві міжнародні організації: CIPSH та ЮНЕСКО. Сталося це у Франції наприкінці 2019 року. Дату для святкування вибрали на честь дня народження видатного логіка XX століття Альфреда Тарського.

Також у світі святкують: День національного прапора Грузії; День організації домашнього затишку; День проти прокрастинації; День створення світу в Абхазії; Свято осла (на честь ослика, на якому приїхали у Вифлеєм Діва Марія і Йосип).

14 січня в церковному календарі – день пам’яті рівноапостольної Ніни, просвітниці Грузії.

Іменини відзначають Павло, Андрій, Агнія, Ярема, Сергій, Веремій, Аристарх, Остап, Веніамін, Ніна.

14 січня народилися римський полководець і державний діяч Марк Антоній; польський політичний діяч Адам Чарторийський; український громадський і православний церковний діяч, митрополит, мовознавець, історик церкви, педагог, дійсний член Наукового товариства імені Тараса Шевченка Іван Огієнко (Іларіон); український живописець Опанас Сластіон; німецький філософ, музикант, лікар, місіонер, лауреат Нобелівської премії миру 1952 року Альберт Швейцер;відома французька модельєрка італійського походження Ніна Річчі; американський письменник Джон Дос Пассос; український ендокринолог, академік НАН України Василь Комісаренко; український прозаїк, поет, публіцист, кінодраматург, лауреат Шевченківської премії Євген Гуцало; чеченський військовий і державний діяч Шаміль Басаєв; італійський автогонщик, пілот «Формули-1» Джанкарло Фізікелла; український спортсмен-стрілець вірменського походження, олімпійський чемпіон Артур Айвазян.

Події

1794 – Елізабет Хог Беннетт з Едома (штат Вірджинія) стає першою американською жінкою, якій успішно зробили кесарів розтин.

1943 – війна на Тихому океані: почалася евакуація японських військ з острова Гуадалканал.

1946 – Генеральна Асамблея ООН обирає Українську РСР членом Економічної та соціальної ради ООН.

1953 – Йосип Броз Тіто обійняв посаду президента Югославії.

1953 – в Гельсінкі (Фінляндія) в змаганнях на першість світу зі швидкісного бігу на ковзанах абсолютним чемпіоном світу стає українець О. Гончаренко.

1954 – 28-річна Мерилін Монро вийшла заміж за відомого бейсбольного гравця Джо Дімаджіо. Вони розлучилися вже через 9 місяців після весілля.

1955 – на екрани Франції вийшов фільм «Граф Монте-Крісто» з Жаном Маре у головній ролі.

1963 – губернатором штату Алабама став демократ Джордж Уоллес, відомий своєю позицією за поділ суспільства за расовою ознакою.

1969 – у космос вирушив пілотований радянський космічний корабель «Союз-4», а наступного дня – «Союз-5», аби вперше здійснити стикування на орбіті. Також уперше був здійснений перехід космонавтів з одного корабля в інший.

1978 – у Сан-Франциско пройшов останній в історії групи концерт The Sex Pistols.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Мексикою.

1994 – у Москві президенти США, Росії та України підписали тристоронню угоду, згідно з якою Україна взяла на себе зобов’язання впродовж семи років вивезти зі своєї території всі ядерні боєголовки.

2005 – космічний зонд «Гюйгенс» здійснив посадку на Титан.

2010 – годинник Судного дня перевели на одну хвилину назад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus