USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

15 листопада: події, факти, дні народження

15 Листопада 2012 00:15
День народження 15 листопада святкують Народна артистка України, солістка камерного оркестру «Кантабіле» Зоя Комарук (на фото), депутат Волинської облради Михайло Бегаль, начальник Волинського обласного центру з гідрометеорології державної гідрометеорологічної служби Ростислав Бондарчук та завідувач луцького дошкільного навчального закладу №52 Галина Шумчук.

«ВН» вітають іменинників зі святом і зичать здоров’я, злагоди й успіхів.

Сьогодні - Міжнародний день відмови від куріння.

А ще на 15 листопада 2012 року припадає Міжнародний день філософії. Сенс цього свята полягає в тому, щоб знайти спільну платформу обговорення глобальних соціо-культурних перетворень, які відбуваються зараз, долучити людей до філософської спадщини, привідкрити сферу повсякденного мислення для нових ідей і стимулювати публічні дебати мислителів і громадянського суспільства з приводу викликів, що постають перед соціумом сьогодні.

Хроніка «ВН»:

Торік цього дня в Луцьку Президенту України Віктору Януковичу прочистили «вуха».

Два роки тому Волинська телерадіокомпанія відсвяткувала 70-річчя.

Позаторік в Луцьку молилися за жертв ДТП.

15 листопада 2008 тодішній міський голова Луцька Богдан Шиба закликав лучан вшанувати жертв Голодомору.

Народилися:

15 листопада народилися англійський астроном і оптик, який відкрив планету Уран Вільям Гершель, український німецькомовний філософ-неокантіанець Африкан Спір, український композитор та диригент Микола Радзієвський, німецький генерал-фельдмаршал Ервін Роммель, радянський зброяр Ігор Стечкін, італійський дизайнер одягу Роберто Каваллі, шведська співачка, учасниця групи «АББА» Анні-Фрід Люнгстад-Фредрікссон, український композитор, продюсер Олександр Злотник, російський актор театру й кіно Ігор Ліванов («На розі біля Патріарших»), польський політичний і державний діяч Олександр Кваснєвський, німецький футболіст, захисник Улі Штіліке, український поет, перекладач, літературний критик Андрій Малишко, український політик і підприємець Віктор Анушкевичус, український літературознавець, публіцист, педагог Дмитро Стус, німецька біатлоністка Урсула Дізль, український футболіст Володимир Єзерський.

Сталося:

1918 — Розпочалось очолюване Директорією повстання проти влади гетьмана Павла Скоропадського.

1919 — за спільним рішенням Директорії та уряду УНР члени Директорії Федір Швець та Андрій Макаренко виїхали з дипломатичними дорученнями за кордон, передавши всю повноту влади Симонові Петлюрі.

1920 — У Женеві відбулося перше засідання Асамблеї Ліги Націй, створеної 1919 р.

1934 — В СРСР проведено першу телепередачу із звуковим супроводом.

1939 — позачергова III сесія Верховної Ради УРСР ухвалила закон про входження Західної України до складу УРСР.

1945 — в Аугсбурзі (Австрія) групою українських вчених, що перебували на еміграції, засновано Українську вільну академію наук. Першим президентом УВАН обрали Дмитра Дорошенка.

1946 — Введено в навчальний процес новий, наближений до російського, український правопис, схвалений 8 травня 1945 постановою Ради Міністрів УРСР.

1988 — Уперше й востаннє виведено на орбіту радянський космічний корабель багаторазового використання «Буран», який здійснив два витки навколо Землі без екіпажу і приземлився в автоматичному режимі.

2000 — в присутності родичів моряків та російських військових на меморіалі морякам-підводникам у м. Севастополі встановлено дошку з іменами 24-х загиблих членів екіпажів підводних човнів «Курська» та «Комсомольця», що народилися у цьому місті.

2001 — у м. Сумах закінчила роботу російсько-українська комісія з делімітації сухопутного кордону між державами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Біограф визначних людей Показати IP 15 Листопада 2012 08:48
А Бегаль - це той, який "З 1981 року по 1982 рік працював медичною сестрою ревматологічного відділення Чернівецької обласної клінічної лікарні" (http://deputat.volyn.ua/dep/detoptat/6/)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus