USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

17 вересня: свята, події, факти: День рятівника та Національний день батька

17 Вересня 2023 00:00
В Україні сьогодні відзначають День рятівника, День працівників лісу, Національний день батька (неофіційне свято).

Також цього дня – Міжнародний день безпеки пацієнта та День розмов із містом.

У США – День Конституції та Громадянства, День гри шаффлборд, День запеченого в тісті яблука, День папайї, День сендвіча «Монте-Крісто», у Чилі – День Хуасі, в Гондурасі – День вчителя, в Індії – день визволення Маратвади, в Іспанії – день Мелільі, в Анголі – день національних героїв, у Тонга – День народження кронпринца, в Австралії – День австралійського громадянства.

Сьогодні у православному календарі – день пам’яті мучениць мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії.

Цього дня народилися німецький математик, механік і фізик Бернгард Ріман, український письменник Михайло Павлик, український письменник Михайло Коцюбинський, американський поет, прозаїк, драматург, один з найвизначніших поетів США XX сторіччя Вільям Карлос Вільямс, американський співак, музикант і автор пісень у стилі кантрі, якого вважають одним із найвпливовіших виконавців кантрі-музики Генк Вільямс, український художник Микола Глущенко,американський письменник, один з родоначальників руху хіппі Кен Кізі, австрійський альпініст Райнгольд Месснер, який підкорив усі восьмитисячники планети і першим піднявся на Еверест без додаткового кисню, американський баскетбольний тренер Філ Джексон, український боксер, дворазовий призер Олімпійських ігор Віктор Савченко, український режисер Любомир Левицький.

Події

1598 – голландські моряки відкрили Маврикій.

1631 – війська Католицької ліги розбили протестантів біля Лейпцига.

1678 – за Нівегенським договором Франція та Іспанія повернули одна одній раніше завойовані території.

1787 – Конституційний конвент у Філадельфії ухвалив нову Конституцію США. З союзу окремих незалежних штатів США перетворилися на федеративну державу. Главою держави і головнокомандувачем збройних сил став президент, термін правління якого становив чотири роки. Законодавча влада належить Конгресу, який складається з Сенату і Палати представників. Судова влада лежить у компетенції Верховного суду.

1809 – укладено Фрідріхсгамський мир між Росією та Швецією, за умовами якого Фінляндія відійшла до складу Росії на правах автономії.

1834 – професора Михайла Максимовича затверджено на посаді ректора Київського університету св. Володимира.

1919 – оприлюднено відозву головного отамана військ УНР Симона Петлюри до населення соборної України з викладом основних положень програми уряду УНР.

1920 – Дієва Армія УНР звільнила Борщів, Гусятин, Теребовлю та Чортків.

1924 – в Женеві відкрито першу в світі приватну міжнародну школу, в якій на той час навчалося 8 учнів.

1939 – СРСР вступив у Другу світову війну на боці Німеччини, радянська Червона армія вторглася на територію Польщі, анексовано Східну Галичину, Волинь, Західне Поділля та Західну Білорусь.

1944 – союзники розпочали Голландську повітряно-десантну операцію, наймасштабнішу повітряно-десантну операцію у світовій історії.

1989 – у Чернівцях розпочався І Республіканський фестиваль української пісні «Червона рута».

1991 – створено Кабінет Міністрів України. До 23 жовтня посаду займав Віталій Масол як голова Ради міністрів УРСР. Першим Прем’єр-міністром України став Вітольд Фокін (від 23 жовтня).

1993 – останні підрозділи російських (колишніх радянських) військ залишили територію Республіки Польща.

2003 – на острові Бирючий відбулася зустріч президентів України та Росії Леоніда Кучми та Володимира Путіна, на якій вони, зокрема, обговорили питання морського кордону в акваторії Азовського моря та Керченської протоки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus