USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

18 червня: свята, події, факти. День дільничного та день суші

18 Червня 2022 00:00
Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день гармонії, Міжнародний день пікніка, Міжнародний день паніки, День народження дитячої коляски, Міжнародний день суші, Міжнародний день гордості за успіхи аутистів, День стійкої гастрономії (ООН), День «Зупиніть кіберзалякування».

В Україні – День дільничного офіцера поліції, у США – День молитви за співробітників правоохоронних органів, День сироварів, День шльопанців, День батьків, які працюють у домашніх умовах, День марнотратства, День чищення акваріума, День «Ідіть на риболовлю», День потворних собак, у Латвії – День сиру, в Чехії – Свято п’ятипелюсткової троянди, у Британії – День битви при Ватерлоо, у Молдові – День історика, в Азербайджані – День прав людини, на Сейшельських островах – День Конституції, у Камбоджі – День народження королеви-матері, у Туркменістані – День працівників органів юстиції, в Єгипті – День евакуації, у Бразилії – День японської імміграції, на Філіппінах – День заснування провінції Бенгет.

День ангела (іменини) сьогодні святкують: Анастасія, Аполлон, Арій, Василина, Віктор, Галина, Ігор, Іона, Кіндратій, Костянтин, Леонід, Маркіян, Ніка, Никандр, Павло, Федір, Марк.

Цього дня народилися український учений, творець української школи оториноларингологів Олександр Пучківський, український філософ, історик культури, громадський діяч на еміграції Іван Мірчук, американець, який здійснив парашутний стрибок у віці 97 років, Джордж Слейєр, український письменник Сергій Плачинда, радянський актор театру й кіно Юрій Соломін (фільми «Ад’ютант його превосходительства», «Дерсу Узала», «Звичайне диво», «ТАРС уповноважений заявити»), англійський рок-музикант і композитор Джеймс Пол Маккартні, польський політик, прем’єр-міністр Польщі в 2006-2007 роках Ярослав Качинський, польський політик, президент республіки Польща у 2005-2010 роках Лех Качинський, українська фехтувальниця, шабліста, олімпійська чемпіонка Ольга Жовнір.

Події

860 – руський флот князів Аскольда і Діра напав на Константинополь.

1583 – Перше страхування життя. У Лондоні Ричард Мартін застрахував життя Вільяма Гібсона на суму 383 фунти.

1637 – запорожці разом із донцями здобули османську фортецю Азов.

1651 – під час визвольної війни 1648–1654 р.р. розпочалася битва під Берестечком.

1668 – на Сербинському Полі відбулася Рада Війська Запорозького, на якій козацькі полки правителя підмосковської України Івана Брюховецького визнали Петра Дорошенка своїм Гетьманом і разом з усім Військом Запорозьким затвердили його на гетьманстві.

1709 – Зруйновано Чортомлицьку Січ.

1754 – закладено фортецю святої Єлисавети, пізніше – Єлисаветград, Кіровоград, тепер – Кропивницький.

1782 – У Швейцарії зафіксований останній відомий випадок страти за чаклунство (страчена Ганна Гельді).

1815 – Наполеон програв битву при Ватерлоо.

1817 – У Лондоні відкритий міст Ватерлоо.

1837 – Іспанська республіка прийняла нову Конституцію.

1881 – Відновлення «Союзу трьох імператорів». Імператори Німеччини, Австро-Угорщини і Росії підписали таємну угоду, за якою члени союзу зобов’язали не надавати підтримки жодній державі при нападі на одного з членів союзу.

1889 – американець Річардсон запатентував дитячий візочок.

1917 – попри заборону військового міністра Росії Олександра Керенського, у Києві розпочав роботу 2-й Всеукраїнський Військовий з’їзд, у роботі якого взяло участь близько 2500 делегатів з усіх фронтів, флотів і флотилій, а також запасних частин. З’їзд ухвалив важливі постанови про детальний план українізації війська. Головою Українського Генерального Військового Комітету переобрано Симона Петлюру.

1934 – заарештовано Романа Шухевича у зв’язку з вбивством міністра польського уряду Перацького (відплата за так звану пацифікацію).

1939 – у Каневі на могилі Тараса Шевченка відкрито йому пам’ятник.

1940 – після капітуляції французької армії генерал Шарль де Голль заявив в етері Бі-Бі-Сі, що «програна лише битва, але не війна», і він з частиною армії евакуюється у Велику Британію. Це стало сигналом для початку у Франції Руху Опору.

1946 – Проголошення Італії республікою.

1946 – Міністерство внутрішніх справ СРСР розробило докладний план максимального розгрому оунівського підпілля та його збройних формувань.

1976 – проголошено незалежність Сейшельських Островів.

1991 – Верховна Рада УРСР видала постанову про святкування Дня незалежності України 24 серпня.

1996 – Україну прийняли до складу Конференції з роззброєння.

2000 – Львівська міська рада наклала заборону на трансляцію в громадських місцях російськомовних пісень.

2009 – запущений Lunar Reconnaissance Orbiter, космічний апарат НАСА з дослідження Місяця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus