USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

19 червня: свята, події, факти. День медика та День батька

19 Червня 2022 00:00
Сьогодні в Україні святкують День медика. Його щорічно відзначають в третю неділю червня.

Так само у цей день в Україні відзначають День батька. Офіційно це затверджено Указом Президента від 2019 року, «з метою створення сприятливих умов для зміцнення інституту сім’ї як основи суспільства і визнання на державному рівні ролі батька у вихованні дітей».

Також 19 червня відзначають День фермера. Дата вибрана у зв’язку з тим, що 19 червня 2003 року був прийнятий закон «Про фермерське господарство».

Окрім того, сьогодні Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту та Всесвітній день дитячого футболу.

З незвичайних свят сьогодні відзначається День неспішної прогулянки – як нагадування про те, що іноді варто зменшити темпи шаленого ритму життя і уважніше придивитися до дрібниць, які нас оточують.

У народі 19 червня шанується Ларіон Пропольнік. Вважалося, що в цей період пора полоти бур’яни в полі.

Іменини за православним календарем святкують Віссаріон, Георгій, Іларіон, Лук’ян, Сусанна, Фекла.

Цього дня народилися французький математик, фізик, літератор і філософ Блез Паскаль (на його честь названа одиниця вимірювання тиску – паскаль, а також популярна мова програмування Pascal), німецький нацистський діяч Еріх Кох, болгарський письменник, автор гостросюжетних повістей Богомил Райнов («Що може бути краще за погану погоду», «Пан Ніхто»), український композитор, хоровий диригент і віртуоз-цитрист Євген Купчинський, французький кінорежисер Ів Робер («Високий блондин у чорному черевику», «Повернення високого блондина»), данський фізик, син Нільса Бора, нобелівський лауреат Оге Нільс Бор, білоруський письменник і громадський діяч Василь Биков («Мертвим не боляче», «Альпійська балада», «Сотников»), радянська акторка театру й кіно Наталія Селезньова («Іван Васильович змінює професію», «Операція «И»), сербський політик, колишній президент Республіки Сербської в Боснії Радован Караджич, радянський хокеїст Володимир Мишкін, російська, а раніше українська фігуристка Юлія Обертас, український письменник Григорій Семенчук.

Події

240 до н. е. – Грецький учений Ератосфен Кіренський (на зображенні) уперше обчислив радіус Землі.

1657 – український експедиційний корпус Війська Запорозького, очолюваний наказним гетьманом Антіном Ждановичем, що складався з Київського, Переяславського, Білоцерківського й Кальницького полків, а також з добровольчого полку з Умані, разом з союзними військами Швеції й Семигороду здобув столицю Речі Посполитої Варшаву.

1819 – До Ліверпуля прибула «Саванна» – перший пароплав, який перетнув Атлантичний океан.

1885 – З Французької республіки до Нью-Йорка доставлено подарунок – статую Свободи.

1948 – Підписано Женевську конвенцію «Про міжнародне визнання майнових та інших прав осіб, котрі перебувають у літаках».

1953 – Американське подружжя Джуліус та Етель Розенберги страчені через сприяння радянській розвідці.

1968 – Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію про гарантії безпеки держав, які не мають ядерної зброї.

1996 – Україна та Киргизстан підписали Договір про дружбу та співробітництво.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus