USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

21 червня: події, факти, дні народження

21 Червня 2017 00:00
День народження 21 червня відзначає волинська художниця, член Національної спілки художників України Тетяна Ядчук-Богомазова.

Бажаємо Вам безмежного щастя, кохання, успіху, радості та натхнення! Нехай муза ніколи Вас не покидає!

Також сьогодні свято у начальника відділу з напрямку КІА ПАТ «Волинь-Авто» Юрія Корольчука. Колеги та друзі вітають його з днем народження та бажають міцного здоров'я, добробуту, оптимізму та успіхів у всіх починаннях.
Юрій Корольчук
Юрій Корольчук
День народження сьогодні і в артистки балету Волинського академічного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка Наталії Сієнко. Рідні та друзі вітають її зі святом, бажають втілення найсміливіших творчих задумів, любові та визнання глядачів.
Наталія Сієнко
Наталія Сієнко
Ще одна іменинниця сьогодні - лучанка Світлана Гармідер. Її вітають з днем народження та бажають здоров'я, посмішок та здійснення мрій.
Світлана Гармідер
Світлана Гармідер
Також Інформаційне агентство Волинські Новини вітає із днем народження власника магазину Notix Володимира Масюка та бажає йому успіхів, професійного запалу та благополуччя.
Володимир Масюк
Володимир Масюк
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Іменини за православним календарем святкують Василь, Павло, Федір.

Наша хроніка:

Торік вулицю в рідному селі загиблого айдарівця Сергія Климчука назвали на його честь.

У 2015 керівники художньої студії «Мальованка» організували туристично-творчий похід до мальовничих місць річки Стир. Тепла й сонячна погода розкрили для дітей чудові краєвиди Луцька з берегів річки. Маленькі художники із захопленням, творчим натхненням, дитячою завзятістю створювали перші пейзажі, обираючи свої кольори, своє відчуття, своє бачення рідного клаптика природи.

21 червня 2014 року у Луцьку стартував патріотичний мотопробіг «Козацькому роду нема переводу». Волинські байкери рушили маршрутом Луцьк-Пляшева.

Також в цей день ми публікували підбірку нової поезії «Українсько-російський конфлікт у сучасній поезії». Адже письменники сучасності не змогли обійти ситуацію, що склалась між двома країнами, стороною.

21 червня 2013 року Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що село на Волині тероризують агресивні ящірки. Понад місяць місцевих лякають отруйні ящірки, які нібито втекли з коробки збирача екзотичної фауни.

А у Польщі з'явився сквер імені відомого українця. Сквер імені Тараса Шевченка відкрили у Любліні.

У 2012 році відбувся мітинг на захист української мови. Майже сотня волинян мітингували біля будівлі Волинської обласної ради.

Народилися:

Цього дня народилися дружина першого президента США Марта Вашингтон, німецький композитор, син Йоганна Себастьяна Баха Йоганн Крістоф Фрідріх Бах, український історик, фольклорист, лексикограф Микола Закревський, грузинський поет Акакій Церетелі, український письменник і громадський діяч, співзасновник «Пласту», син письменника Івана Франка Петро Франко, радянська акторка, дружина поета Єсеніна, згодом Мейєрхольда Зінаїда Райх, радянський інженер, конструктор, винахідник, теоретик ракетобудування українського походження Юрій Кондратюк (Сергій Шаргей), французький філософ Жан-Поль Сартр, радянський поет, перекладач і громадський діяч Олександр Твардовський, американська кіноакторка, секс-символ 1940-х років Джейн Рассел, американська кіноакторка Джуді Холлідей, радянський театральний діяч і режисер Євген Симонов, радянська тележурналістка, коментаторка програми «Час» з питань культури у 1971-1992 років Нінель Шахова, французька письменниця Франсуаза Саган (Куаре), радянський актор театру й кіно Валерій Золотухін («Бумбараш», СІнтервенція»), французький футболіст і тренер Мішель Платіні, український журналіст Данило Яневський, українська журналістка та письменниця Галина Вдовиченко, російський рок-музикант корейського походження, лідер культової рок-групи «Кіно» Віктор Цой, українська політична діячка, прийомна дочка Левка Лук'яненка Любов Стасів, український рок-співак, композитор Тарас Чубай.

Народилися:

860перший із руських походів на Царгород – напад дружин під керівництвом київських князів Аскольда і Діра.

Облога Константинополя тривала цілий тиждень, і за словами візантійського історика Фотія «місто ледве не було підняте на спис», як у давнину називали здобуття фортець приступом. Імператор Михаїл III в цей час воював з арабами в Малій Азії і був змушений терміново вирушити додому. Війна завершилася мирною угодою. Штурм русами Царгорода мав величезний резонанс у тогочасному світі і, рятуючи своє становище та престиж імперії, імператор поспішив назад. Венеціанський хроніст Іоанн Диякон стверджував, що ті, хто облягав візантійську столицю, повернулися додому «з тріумфом».

1971розкопуючи курган Товста Могила, український археолог Борис Мозолевський відкрив славнозвісну скіфську пектораль.

Вага пекторалі – 1140 грамів; діаметр – понад 30 сантиметрів. Вважається, що пектораль був виготовлена грецькими майстрами-ювелірами на замовлення знатних скіфів й датується IV століттям до нашої ери.

Пектораль місяцеподібної форми складається з трьох ярусів, відокремлених один від одного чотирма товстими порожнистими трубками у вигляді перевитого джгута, прикрашених псевдозерню. У верхньому ярусі представлено декілька окремих сцен. Головним сюжетом парадної нагрудної прикраси є центральна сцена верхнього ярусу, де двоє напівроздягнених чоловіків, розтягнувши хутро на руках, готуються до якогось таїнства.

Ліворуч і праворуч від основної сцени стоять корови і коні з телятами, а за ними розташовані фігури скіфських слуг, один з яких доїть вівцю, а інший - корову, тримаючи в руках відповідно ліпний горщик і невелику амфору. У нижньому ярусі відображені різноманітні сцени терзання і полювання диких і фантастичних тварин. Середній фриз - фігури птахів серед пагонів аканта і квітів.

2004перший у світі приватний керований космічний корабель SpaceShipOne уперше вийшов у космос.

Всього апарат здійснив 17 польотів, перший — безпілотний, а останні три — суборбітальні космічні по версії ФАІ, тобто вище 100 км.

Виготовлений компанією Scaled Composites LLC (США), яка з 1982 року займається виробництвом експериментальних літальних апаратів. Однією з цілей створення була участь в конкурсі Ansari X Prize, де основною умовою було створення космічного корабля, який здатний двічі протягом двох тижнів вийти в космічний простір з трьома людьми на борту. Переможець повинен був отримати приз в розмірі 10 мільйонів доларів США. Нагородження було призначено на початок 2005 року. В результаті польотів вже на початку жовтня 2004 року команді творців SpaceShipOne вдалося виграти цей приз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus