USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

23 липня: події, факти, дні народження

23 Липня 2011 00:01
День народження 23 липня відзначають заступник голови Любешівської райдержадміністрації Сергій Фесик (на фото), директор автомобільної школи Волинської обласної Всеукраїнської спілки автомобілістів Петро Кравчук.
«ВН» вітає їх зі святом і бажає здоров’я, успіхів у роботі і благополуччя.
Цього дня народилися російський дослідник фольклору Олександр Афанасьєв, американець білорусько-єврейського походження, один із чотирьох братів – засновників голлівудської кінокомпанії Warner Brothers Альберт (Аарон) Ворнер, радянський поет, автор популярних пісень Михайло Матусовський («Подмосковные вечера», «Школьный вальс»), російський радянський актор театру й кіно Юрій Катін-Ярцев (столяр Джузеппе в фільмі «Пригоди Буратіно», також «Інтервенція», «Той самий Мюнхгаузен»), радянський і російський актор театру й кіно Олександр Кайдановський («Крах інженера Гаріна», «Свій серед чужих, чужій у своїх», «Сталкер»), українська співачка Алла Кудлай, український політик, професор, член-кореспондент НАНУ, президент Малої Академії наук Станіслав Довгий, український підприємець, мільярдер, голова ради директорів корпорації «Індустріальний союз Донбасу» Сергій Тарута, кінорежисер, телепродюсер, публіцист і актор Тео (Теодор) ван Гог, російський пpодюсеp і телеведучий Іван Демидов («Музобоз»), українська тележурналістка, багаторічна кореспондентка російського каналу ОРТ в Україні Наталія Кондратюк, український хокеїст Дмитро Христич, український футболіст Геннадій Орбу, американка, яка мала сексуальні контакти з президентом США Біллом Клінтоном під час стажування в Білому домі, Моніка Левінскі, український хокеїст Ігор Карпенко, британський актор театру й кіно, який став відомим завдяки ролі Гаррі Поттера, Деніел Редкліфф.
1874 – Олександр Лодигін отримав привілей №1619 на лампу розжарювання, за яку Петербурзька Академія наук того року присудила йому Ломоносовську премію.
1888 – у Києві на Софійському майдані відкрили пам'ятник Богданові Хмельницькому, споруджений на кошти киян.
1903 – через місяць після утворення корпорація Ford Motor Company випустила у продаж свій перший автомобіль «модель А».
1923 – на базі лікарні графа Шереметьєва відкритий інститут травматології і невідкладної допомоги ім. Скліфосовського, який через кілька днів був реорганізований у НДІ швидкої допомоги ім. Скліфосовського .
1941 - радянські владці заарештували Андрія Бандеру, батька провідника ОУН. Надалі він перебував у станіславській і київській тюрмах, після катувань засуджений у Києві до розстрілу.
1944 – радянські війська звільнили Майданек. Весь світ дізнався правду про фашистські концтабори.
1965 – на екрани вийшла комедія Леоніда Гайдая «Операція «И» та інші пригоди Шурика».
1982 – ухвалене рішення про загальну заборону вилову китів з комерційною метою.
1984 – вперше в історії титул «Міс Америка» переданий інший дівчині у зв’язку з тим, що його володарка Ванесса Вільямс сфотографувалася оголеною для журналу «Пентхауз».
1989 – генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов виступив із телезверненням до страйкуючих шахтарів Донбасу, закликавши їх припинити страйк і сісти за стіл переговорів з урядом.
1990 – Леонід Кравчук обраний головою Верховної Ради УРСР.
1991 — у газеті «Радянська Росія» опубліковане «Слово народу», яке назвуть маніфестом антиперебудовних сил. Авторство «Слова» взяли на себе Альберт Проханов і Геннадій Зюганов. Невдовзі на цій основі гряне ГКЧП.
1992 — Верховна рада Абхазії проголосила незалежність від Грузії, відновивши дію конституції 1925 року, за якою Абхазія була суверенною державою.
1997 – президент Сербії Слободан Мілошевич проголошений президентом Югославії.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus