USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

24 вересня: свята, події, факти. Перший політ на дирижаблі з паровим двигуном і перша трансплантація руки

24 Вересня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день моря, День незапланованих безумств, Всесвітній день безтраншейних технологій, Всесвітній день проти патентів на програми, Європейський день грибів (відзначається в четверту суботу вересня).

У США – Швенкфельдський день подяки, День пунктуації, День десерту-фламбе «Вишневий ювілей», у Камбоджі – День Конституції, в Киргизстані – День сім’ї, миру і злагоди, у Домінікані – День святої Мерседес, у Таїланді – День принца Махідола, в Гвінеї-Бісау – День незалежності, у ПАР – День спадщини, в Перу – День збройних сил, в Австрії – День святого Руперта.

Іменини 24 вересня у Германа, Дмитра, Сергія та Федора.

Цього дня народилися український письменник, журналіст, композитор, громадський діяч Роман Купчинський, американський письменник Френсіс Скотт Фіцджеральд, український педагог і громадсько-культурний діяч Михайло Чалий, американський актор Кевін Сорбо, український політик і державний діяч, колишній міністр культури, мистецтв і туризму Юрій Богуцький, український журналіст, театрознавець Віталій Жежера, українська біатлоністка Олена Петрова, український поет-слемер, співак та шоумен Артем Полежака, український футболіст Костянтин Кравченко.

Події

У 1998 році в Ліоні (Франція) вперше проведена операція з трансплантації руки людині.

У 1989 році Папа Іван Павло II публічно приніс вибачення Галілею і повернув йому «право бути законним сином церкви».

У 1960 році в США запущений на воду перший атомний авіаносець «Ентерпрайз».

У 1941 році початок «пекельної осені» або «вогненний смерч» – спецоперації НКВС СРСР по знищенню центру окупованому німцями Києва. Підривалися заздалегідь таємно замінувані радянськими диверсантами житлові будинки і важливі об’єкти інфраструктури міста. Вибухи в центі міста тривали протягом п’яти днів, з 24 по 28 вересня, окремі будівлі (як Успенський собор) були підірвані також протягом жовтня та листопада, всього було знищено 940 будівель. При цьому загинули тисячі мирних жителів міста і сотні німецьких військових (радянська влада ніколи так і не оприлюднила кількість жертв), 50 тис. Киян залишилися без житла. Викликаний вибухами пожежа німецьким пожежним командам вдалося загасити лише через два тижні.

У 1869 році на американському ринку відбулася паніка через масову скупку золотих злитків двома бізнесменами («чорна п’ятниця»).

У 1852 році перший політ на дирижаблі з паровим двигуном здійснив француз Анрі Жиффар.

У 1724 році заснована Паризька фондова біржа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus