USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

24 вересня: свята, події, факти. Всеукраїнський день дошкілля та День машинобудівника

24 Вересня 2023 00:00
Сьогодні світ відзначає Міжнародний день глухих, Міжнародний день караванника, Всесвітній день досліджень раку, Всесвітній день здоров’я сітківки ока, Всесвітній день проти патентів на програми, Всесвітній день річок, День системного аналітика.

В Україні – Всеукраїнський день дошкілля та День машинобудівника.

У Мелітополі – День міста.

У США – Національний день вишневого тріумфу, Національний день розділових знаків, у Гвінеї-Бісау – День незалежності, у Домінікані – День Богоматері Милосердя, у Камбоджі – День Конституції, у Таїланді – День принца Махідола, у Тринідад і Тобаго – День Республіки, в Аргентині – День водія автобуса, у Перу – День збройних сил, у Південній Африці – День національної спадщини, в Індії – Національний день дочки.

Православна церква України вшановує пам’ять первомучениці рівноапостольної Текли.

Іменини за новим календарем святкують Андрій, Антон, Василь, Віталій, Владислав, Давид, Ібрагім, Павло, Сергій та Степан.

Народилися

Цього дня народилися італійський фізик, математик, філософ Джироламо Кардано, український математик і механік Михайло Остроградський, український педагог і громадсько-культурний діяч Михайло Чалий, конструктор піхотної зброї Гуго Шмайссер, український письменник, журналіст, композитор, громадський діяч Роман Купчинський, американський письменник Френсіс Скотт Фіцджеральд, український літературознавець та перекладач Костянтин Біда, український письменник Микола Понеділок, український поет, публіцист, журналіст Микола Подолян, українська гімнастка Ніна Бочарова, український дитячий письменник, журналіст Віталій Юречко, американський актор Кевін Сорбо, український політик і державний діяч, колишній міністр культури, мистецтв і туризму Юрій Богуцький, український журналіст, театрознавець Віталій Жежера, українська біатлоністка Олена Петрова, український поет-слемер, співак та шоумен Артем Полежака, українська легкоатлетка Людмила Йосипенко, український футболіст Костянтин Кравченко.

Події

1852 – перший політ на дирижаблі з паровим двигуном здійснив француз Анрі Жіффар.

1869 – на американському ринку відбулася паніка через те, що два бізнесмени масово скупили золоті злитки («чорна п'ятниця»).

1941 – початок «пекельної осені» або «вогняний смерч» – спецоперації НКВС СРСР зі знищення центру окупованого німцями Києва. Підривали житлові будинки та важливі об'єкти інфраструктури міста, які заздалегідь таємно замінували радянські диверсанти. Вибухи в центрі міста тривали протягом п'яти днів, з 24 до 28 вересня, окремі будівлі (як-то Успенський собор) було підірвано також протягом жовтня та листопада, всього знищено 940 будівель. При цьому загинули тисячі мирних мешканців міста та сотні німецьких військовиків (радянська влада ніколи так і не оприлюднила кількість жертв), 50 тисяч киян залишилися без житла. Спричинену вибухами пожежу німецьким протипожежним командам вдалося загасити лише через два тижні.

1960 – у США спущено на воду перший атомний авіаносець «Ентерпрайз».

1989 – Папа Іван Павло II привселюдно висловив вибачення Галілею й повернув йому «право бути законним сином церкви».

1993 – Мін'юст України зареєстрував Організацію Українських Націоналістів (ОУН), голова – останній Президент України в екзилі М. Плав'юк.

1995 – Україна відхилила пропозицію президента Білорусі Олександра Лукашенка про створення митного союзу з Білоруссю і Росією.

1998 – в Ліоні (Франція) уперше проведено операцію з трансплантації руки людині.

2004 – під час президентської виборчої кампанії в Україні у Івано-Франківську було вчинено «яєчний замах» на Віктора Януковича.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus