USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.78 9.89

25 лютого: свята, події, факти. День пістолета та день народження Лесі Українки

25 Лютого 2024 00:00
В Україні сьогодні відзначають День інженерно-авіаційної служби авіації ЗСУ.

Сьогодні також і День пістолета (Самуель Кольт винайшов револьвер – пістолет з кількома камерами для куль. Він запатентував його в Європі в 1835 році і в Сполучених Штатах в 1836 році).

В останню суботу лютого світ відзначає і жартівливе свято – Відкрий ніч з «тієї пляшкою».

У Грузії – День радянської окупації, у США – День Джорджа Роджерса Кларка (Індіана), Національний день горіхів в шоколаді і Національний день клем-Чаудер, в Угорщині – День пам’яті жертв комуністичних диктатур, у Кувейті – День незалежності, у Домініканській Республіці – День Збройних сил, на Філіппінах – День народної влади, на Соломонових островах – День провінції Шуазель, у Суринамі – День революції, у Таїланді – Національний день радіо, в Індії (Таміл Наду) – Національний день чилі.

Сьогодні за новим (новоюліанським календарем) православна церква вшановує пам’ять святого Тарасія, патріарха Константинопольського.

Народився Тарасій близько 730 року. Отримав хорошу освіту в Константинополі, став радником і писарем при дворі імператора Костянтина VII Багрянородного (780—797) і його матері, імператриці Ірини Афінської (797—802). Він був мирянином, але патріарх Павло обрав його своїм наступником. Тарасій зійшов на патріарший престол у 784 році і управляв церквою 22 роки.

Зокрема, у 787 році патріарх Тарасій головував в Нікеї на VII Вселенському Соборі. На ньому засудили іконоборство, а шанування ікон визнали за ортодоксальні практики. Помер патріарх Тарасій у 806 році. Поховали його у збудованому ним монастирі на Босфорі.

За старим стилем (юліанським календарем) православні вшановують пам’ять Олексія Чудотворця, митрополита Київського і всієї Русі у 1354—1378 роках.

Іменини 25 грудня святкують Тарас, Антон, Федір, Микола, Олександр, Євген.

Цього дня народилися українська письменниця, поетеса, драматургиня, публіцистка й фольклористка, громадська діячка Леся Українка, французький художник П’єр Огюст Ренуар, український громадський діяч, історик, соціолог, письменник, літературний критик Володимир Барвінський, український актор, режисер, реформатор українського театру, засновник Молодого театру й «Березолю» Лесь Курбас, український хореограф, балетмейстер, організатор Національного ансамблю танцю України Павло Вірський, український педагог і військовий, генерал-майор Євген Березняк, український політик, народний депутат ІІ-ІІІ скликань, кандидат економічних наук Віктор Суслов, американська акторка, колишня дружина Девіда Духовни Теа Леоні, («Сім’янин», «Погані хлопці»), українська та білоруська біатлоністка Олена Зубрилова.

Події

1573 – Іван Федоров (Федорович) заснував друкарню у Львові й надрукував «Апостол» – першу друковану книгу в Україні.

1836 – американець Семюел Кольт отримав перший патент на шестизарядний револьвер 45-го калібру.

1928 – лабораторія Чарльза Дженкінса у Вашингтоні отримала першу телевізійну ліцензію.

1932 – Адольфу Гітлеру, який висунувся в президенти, надано німецьке громадянство.

1940 – відбулася перша телетрансляція хокейного матчу між «Нью-Йорк рейнджерс» і «Монреаль канадіенз».

1956 – на закритому засіданні XX з’їзду КПРС Микита Хрущов виступив із доповіддю про викриття культу особи Сталіна.

1956 – у США курка знесла найбільше в світі яйце – 454 грами.

1957 – засновано Державне видавництво дитячої літератури УРСР (надалі «Веселка»).

1964 – американський боксер Кассіус Клей, надалі відомий як Мохаммед Алі, вперше став чемпіоном світу в суперважкій вазі за версією WBA, перемігши в Маямі-Біч Санні Лістона технічним нокаутом у 7-му раунді.

1999 – в Аргентині Віргінія Ріверо народила дівчинку в момент ДТП. Її дочка стала наймолодшою з людей, які потрапили в аварію.

2004 – прем’єра фільму Мела Гібсона «Страсті Христові».

2010 – у Києві відбулася інавгурація обраного в результаті фальсифікацій президента України Віктора Януковича, позбавленого цього звання у 2014 році Верховною Радою України.

2010 – у Празі ухвалена Декларація про злочини комунізму. Її підписала група відомих східно- і центральноєвропейських політиків, колишніх політичних в’язнів та істориків, виступивши із закликом до засудження комуністичних режимів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus