USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

25 січня: свята, події, факти. Марш Мендельсона вперше пролунав на весіллі та перше вручення «Еммі»

25 Січня 2023 00:00
25 січня у світі відзначають День студента, Тетянин день та День щасливих сніговиків.

25 січня в церковному календарі – день пам’яті великомучениці Татіани (Тетяни) Римської. Народилася в багатій римській сім’ї. Батька дівчини тричі обирали консулом. Він таємно сповідував християнство, а тому свою доньку також виховав у цій вірі. Коли Татіана досягла свого повноліття, вона байдуже ставилася до багатств та інших благ. Дівчина всім серцем полюбила благочестиве життя і хотіла віддати себе Церкві, відмовившись від заміжжя.

За доброчесність, відданість Богу та інші чесноти Татіану зробили дияконесою в римському храмі. Весь свій час вона молилася, допомагала хворим, біднякам та відвідувала в’язниці.

Іменини цього дня відзначають Макарій, Петро, Савва, Тетяна.

Цього дня народилися французький математик і механік Жозеф-Луї Лагранж, шотландський поет Роберт Бернс, англійський письменник Вільям Сомерсет Моем, англійська письменниця, літературний критик Вірджинія Вульф, український радянський авіаконструктор, творець першого гідроплану Дмитро Григорович, польський композитор Вітольд Лютославський, радянський співак-бард, поет і актор Володимир Висоцький, єгипетський режисер і сценарист, класик національного кіно Юсеф Шахін, іспанський каталонський футболіст Шаві (Хаві) Ернандес-і-Креус, українська поп-співачка, заслужена артистка України Тіна Кароль (Тетяна Ліберман), Президент України Володимир Зеленський.

Події:

1858 – марш Мендельсона пролунав на весіллі англійської принцеси Вікторії з кронпринцем Пруссії Фрідріхом, після чого став популярним, як весільний марш.

1890 – завершила навколосвітню подорож репортер нью-йоркської газети World Неллі Блай (Елізабет Кокрен), яка вирішила довести, що жінки ні в чому не поступаються чоловікам, і побити досягнення героя Жуля Верна, що здійснив навколосвітню подорож за 80 днів. Вирушивши в дорогу 14 листопада 1889 року, журналістка успішно впоралася із завданням, витративши на досягнення мети 72 дні 6 годин і 11 хвилин.

1919 – у Нью-Йорку відкритий найбільший готель у світі «Пенсільванія» – на 2200 номерів.

1924 – у французькому альпійському містечку Шамоні стартували перші зимові Олімпійські ігри, в яких брали участь спортсмени з 18 країн.

1932 – СРСР і Польща підписали пакт про ненапад.

1945 – Гранд Рапідс у Мічигані став першим містом, яке почало фторування питної води для профілактики карієсу.

1949 – у Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія, відбулася перша церемонія вручення телевізійних нагород «Еммі».

1955 – опубліковано указ Президії Верховної Ради СРСР «Про припинення стану війни з Німеччиною».

1955 – уряд Великої Британії оголосив про план переходу на оплату праці жінок-службовців нарівні з чоловіками, починаючи з 1961 року.

1955 – вчені Колумбійського університету створили ядерний годинник, який показує час із погрішністю 1 секунда на 300 років.

1964 – у США запущений супутник «Ехо-2», який встановив супутниковий зв’язок між США та СРСР.

1965 – український дисидент Йосип Сліпий, який відсидів 18 років у радянських таборах, обраний у Ватикані кардиналом і главою Української греко-католицької церкви.

1971 – до влади в Уганді в результаті військового перевороту прийшов генерал Іді Амінь. За вісім років його правління в країні були знищені від 100 до 300 тисяч осіб.

1998 – під час історичного візиту на Кубу Папа Римський Іван Павло ІІ висунув вимогу про звільнення політичних ув’язнених і проведення політичних реформ, водночас засудивши політичну й економічну блокаду Куби з боку США.

2004 – на поверхню Марса здійснив посадку другий американський марсохід «Оппортьюніті».

2008 – світова прем’єра фільму українського режисера Ігоря Подольчака «Las Meninas» у конкурсі Ротердамського міжнародного кінофестивалю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus