USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

26 вересня: події, факти, дні народження

26 Вересня 2011 00:01
День народження 26 вересня відзначають голова Волинської незалежної медіа-профспілки Богдана Стельмах (на фото), журналіст Ігор Чуб.
«ВН» вітають їх та бажають великого здоров’я, невичерпного натхнення й достатку в усьому.
26 вересня – Європейський день мов. Також сьогодні – Всесвітній день моря, запроваджений ООН. А ще – Всесвітній день серця, мета якого – підвищити обізнаність населення про хвороби серця.
Цього дня народилися український композитор і фольклорист Петро Сокальський, російський фізіолог Іван Павлов, англо-американський поет, лауреат Нобелівської премії Томас Стернз Еліот, російський письменник-дисидент Володимир Войнович, російський актор театру й кіно Олег Басилашвілі, російський художник, ілюстратор дитячих книжок, який намалював талісмана для Олімпіади-1980 – ведмедика Мішку, Віктор Чижиков, російський поет, автор текстів пісень і продюсер групи «Наутілус помпіліус» Ілля Кормільцев, український політик, підприємець, засновник концерну «Укрпромінвест» Петро Порошенко, грузинський футболіст Георгій Деметрадзе, українська естрадна співачка Міла Нитич (Людмила Нитичук).
1934 – у Великій Британії спущений на воду океанський лайнер Queen Mary – перший корабель вантажопідйомністю понад 75 000 тонн. Він став до ладу навесні 1936 року і встановив кілька рекордів перетину Атлантичного океану.
1951 – бундестаг ФРН проголосував за виплату повоєнних репарацій євреям
1954 – в Індії з мосту упав поїзд, у результаті загинуло 137 людей.
1959 – на японський острів Хонсю обрушився один із найбільших тайфунів століття – «Вера», внаслідок чого загинуло більше 4 тисяй людей.
1960 – у США Джон Кеннеді та Річард Ніксон провели між собою перші в історії виборів президентів телевізійні дебати.
1960 – найдовшу промову в історії засідань ООН виголосив Фідель Кастро – 4 години 29 хвилин.
1961 – у Нью-Йорку з концертом дебютував американський співак Боб Ділан.
1968 – газета «Правда» оприлюднила «доктрину Брежнєва» про «обмежений суверенітет» соціалістичних країн.
1983 – у ніч на 26 вересня, перебуваючи на посту оперативного чергового в командному пункті Системи попередження про ракетний напад військ ППО «Серпухов-15», радянський підполковник Станіслав Петров прийняв рішення проігнорувати показання автоматики про запуск Америкою на територію СРСР п'яти міжконтинентальних балістичних ракет «Мінітмен» з десятьма ядерними боєголовками кожна.
Керуючись здоровим глуздом (п'ять ракет замало для першого удару у війні), Петров визнав тривогу фальшивою і мав рацію: стався збій системи оповіщення. Таким чином підполковник, можливо, відвернув ядерну війну. У 2006 році міжнародна громадська організація «Асоціація громадян світу» вручила полковнику у відставці свій приз – статуетку «Рука, що тримає земну кулю».
1990 – в СРСР прийнято закон про свободу віросповідання.
1990 – Верховна Рада Казахської РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет.
1995 – Україну прийняли до Ради Європи.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Друг Чуба Показати IP 26 Вересня 2011 00:53
Не журналіст а ЗАСЛУЖЕНИЙ ЖУРНАЛІСТ УКРАЇНИ!!!
life is life Показати IP 26 Вересня 2011 08:19
І чим-же він заслужив цього "Заслуженого"?! :)
газетяр Показати IP 26 Вересня 2011 11:39
На Волині звання "заслужений" знівелювало себе до плінтуса. Навіть Михайло Юхта, який купував в четвер тижневики, вибирав пів-речення і передавав його в "Українське радіо", став "заслуженим". Обезчестив це звання Михайло Савчак. Ще залишилось самоприсвоїти йому "заслуженого", і тоді можна вже присвоювати навіть бабі Клаві на Центральному ринку.
журналіст (на щастя - не заслужений). Показати IP 26 Вересня 2011 12:31
Вітаю Богданочку з Днем народження! Зичу їй щастя, міцного здоровя, великої любові від чоловіка і дітей, успішної карєри. А ще в цей день - океан троянд. Дивлячись на цю вродливу і горду українку, яка знає собі ціну, зайвий раз переконуєшся: щоб милуватися квітами, не обовязково їх зривати. Богдана - не "заслужена", вона просто народна. Її люблять і поважають люди, а це ні з якими "заслуженими" не зрівняєш! Щастя тобі, Богданочко!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus