USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

28 серпня: свята, події, факти. День шахтаря та Всесвітній день топлес

28 Серпня 2022 00:00
Сьогодні в Україні відзначають День шахтаря. День міста – у Рівному, Тернополі та Донецьку. У світі – Свято Жнив та Всесвітній день топлес.

28 серпня православна церква святкує одне з дванадцяти головних церковних свят – Успіння Пресвятої Богородиці або Першу Пречисту. Для християн цей день має подвійний зміст: людська скорбота поєднується з упевненістю в тому, що смерті у форматі знищення не існує.

Іменини сьогодні у Максима, Олександра, Матвія, Василя, Марії та Федора.

Народилися

Цього дня народилися німецький письменник, учений Йоганн Вольфґанґ фон Ґете, французький фізик, винахідник осцилографа Андре Блондель, один із співзасновників компанії «Роллс Ройс» Чарльз Стюарт Роллс , український живописець Володимир Костецький, український поет-символіст, літературознавець Дмитро Загул, діячка УВО та ОУН, українська мистецтвознавиця Віра Свєнціцька, американський кінорежисер і кліпмейкер Девід Фінчер, американський актор, комік і музикант Джек Блек, італійський футболіст бразильського походження, півзахисник клубу «ПСЖ» Тьяго Мотта.

Події

1739 – під час російсько-турецької війни турецька армія зазнала поразки в битві під Ставучанами (наслідком битви стала капітуляція Хотина).

1797 – США погодилися платити викуп Тунісу за те, щоб припинилося піратство щодо американських кораблів у Середземному морі.

1883 – у Британській імперії заборонено рабство.

1850 – у Веймарі відбулася прем’єра опери Ріхарда Вагнера «Лоенгрін».

1921 – у Києві розстріляні 47 членів ЦУПКому (Центрального Українського Повстанського Комітету), серед яких були Іван Андрух, співзасновник УВО, та поет Григорій Чупринка.

1936 – в Японії було засновано компанію «Тойота».

1941 – у Радянському Союзі видано наказ про ліквідацію Автономної республіки німців Поволжя і депортацію понад чотирьохсот тисяч місцевих німців до Сибіру і Середньої Азії.

1946 – США за підтримки Великобританії заблокували вступ в ООН Монголії та Албанії (таким чином на Заході боролися з поширенням «комуністичної загрози»).

1986 – «Королева рок-н-ролу», відома співачка Тіна Тернер удостоїлася зірки на Алеї слави в Голлівуді.

1988 – страшна трагедія під час авіашоу на військовій базі ВВС США Рамштайн (розбилися три літаки італійської пілотажної групи, сімдесят людей, включаючи трьох пілотів, загинули, від 300 до 400 осіб отримали серйозні поранення).

1996 – після 15 років подружнього життя і чотирьох років життя нарізно лондонський суд офіційно розлучив британського принца Чарльза і принцесу Діану.

1999 – в Куала-Лумпурі (Малайзія) відкрився незвичайний комплекс споруд – дві башти-близнючки по 452 метри кожна (на той час це були найвищі споруди в світі).

2003 – через аварію в системі трансформаторів у Лондоні відбулося широкомасштабне відключення електроенергії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus