USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

29 липня: події, факти, дні народження

29 Липня 2020 00:00
29 липня день народження відзначає співзасновник компаній iHookah та Revol в Луцьку Віталій Васильєв. Рідні та друзі бажають йому позитиву, життєвого драйву, бадьорості, любові, родинного тепла та досягнення омріяних висот.

Іменини також святкує заступник директора Центру «Ковельгеодезія» Галина Кошелюк. Друзі від усього серця вітають її та бажають справжнього жіночого щастя, здоров’я, добробуту та прихильності долі.

Дні народження цього дня відзначають колишній директор КП «Луцьке електротехнічне підприємство – Луцьксвітло» Іван Кубіцький та громадський діяч Михайло Шелеп.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та зичить міцного здоров'я, миру, радості, добра, вірних друзів, довголіття, добробуту, процвітання, родинного тепла, усмішок долі та здійснення мрій!
 Віталій Васильєв
Віталій Васильєв
Іван Кубіцький
Іван Кубіцький
Михайло Шелеп
Михайло Шелеп
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Іменини за православним календарем сьогодні святкують Алевтина, Афіноген, Валентин, Ізмаїл, Мануїл, Павло та Юлій.

Наша хроніка:

Минулоріч у Центральному парку Луцька розпочали ремонт алей та оновлення квітників.

У 2018 році з нагоди відзначення 1030-ої річниці Хрещення Київської Русі-України відомий волинський художник Петро Собко презентував серію робіт «Храми».

У 2017 шостий фестиваль вуличної їжі Lutsk Food Fest «Італійський дворик» стартував у Луцькому замку.

У 2016 у селі Гаразджа під виглядом санітарної вирубки лісу масово вирізали столітні дуби.

У 2015 цього дня видання інформувало про те, як змінився обласний центр Волині за останні 50 років.

2014 року 29 липня у Луцьку поєднали Волинь та Святу землю. Відвідини Єрусалима надихнули «художника правди» на створення серії картин на волинсько-біблійну тематику.

2013 року у цей день редакція розповідала, що через сміття відпочивальники не їдуть на Світязь. Тоді на волинські озера приїхало відпочивати на 30% менше людей, ніж у 2012 році.

Окрім того, у 2013 році українець поставив рекорд на Чемпіонаті світу. На змаганнях з водних видів спорту 21-річний плавець з Дніпропетровська у кваліфікації спершу встановив новий рекорд України у запливі на 50 метрів батерфляєм, а у півфіналі перевершив і його.

Також Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що українські цукерки заборонили в Росії. Росспоживнагляд ввів заборону на поставки в Росію продукції компанії Roshen – одного з найбільших виробників кондитерських виробів в Україні.

Народилися:

Цього дня народилися словацький політик, поет, філософ і лютеранський священник Ян Коллар, німецький поет Сімон Дах, український громадський та церковний діяч, митрополит (предстоятель) Української греко-католицької церкви у 1901-1944 роках, граф Андрей Шептицький (у миру – Роман Марія Олександр), італійський політичний, державний і військовий діяч, лідер фашистської партії, диктатор Беніто Муссоліні, радянський актор театру й кіно Павло Кадочников, румунський футболіст і тренер, головний тренер донецького «Шахтаря» Мірча Луческу, іспанський автогонщик Фернандо Алонсо, українська гімнастка, абсолютна чемпіонка світу з художньої гімнастики Ганна Безсонова.

Сталося:

1776 — останній український Кошовий отаман Петро Калнишевськийвідправлений на Соловецькі острови, де провів в ув'язненні 25 років.

Петра Калнишевського утримували у казематі №15. «Порційних грошей» виділяли 1 карбованець на добу (що в 40 разів більше, ніж іншим в'язням). На заощаджені гроші він відремонтував свій каземат, а наприкінці життя купив Євангеліє вартістю 2435 карбованців і подарував його монастирю. У 1792 році Петро Калнишевський переведений в одиночну в'язницю біля Поварні.

Коли кошового перевезли з Прядильної камери в інше приміщення, то від нього залишилося в камері більше як на два аршини нечистот. Просидівши в тюрмі такий довгий час, він здичавів, став похмурий і втратив зір; в нього, як у звіра, виросли великі пазурі, довга борода і весь одяг на ньому, каптан з ґудзиками розпався на лахміття і звалювався з плечей.

Указом нового імператора Росії Олександра Павловича від 2 квітня 1801 року він був помилуваний за загальною амністією й отримав право на вільний вибір місця проживання. За своїми літами (йому йшов 111 рік) і станом здоров'я залишився ченцем у монастирі, де й помер на 113 році життя 12 листопада (31 жовтня) 1803 року.

Похований Петро Калнишевський на головному подвір'ї Соловецького монастиря перед Преображенським собором.

1907 — створена Всесвітня організація скаутського руху.

В Україні існує велика кількість скаутських організацій. Частина з них є місцевими чи регіональними, і лише декілька — всеукраїнськими. Всеукраїнською скаутською організацією є Пласт, такими ж є Січ і Всеукраїнська молодіжна громадська організація СПОК. Саме між цими трьома організаціями тривалий час була конкуренція за вступ і право представляти Україну у ВОСР.

Наприклад, Пласт впродовж всієї своєї історії намагався стати частиною світової скаутської організації. Проте, до 1991 перешкодою цьому була відсутність самостійної, незалежної держави — адже кожна організація-член ВОСР повинна представляти якусь країну. Але й після 1991 року Пласту цього не вдалося зробити — йому, в першу чергу, закидали його патріотизм, який не дозволяє молоді з цілої України асоціювати себе з цією організацією, та непоширеність по всій території України. В 1999 році Світова скаутська конференція в Каїрі прийняла рішення, що Пласт не може претендувати на членство у ВОСР через вище перераховані причини.

У 2005 році СПОК подав свою заявку на членство у ВОСР, проте 8 країн виступили проти цього (згідно з статутом ВОСР достатньо 5 % голосів країн-членів, щоб організація не могла претендувати на членство в світовій організації) і тому й СПОК втратив шанс буди одноосібним представником України в світовій організації.

За посередництва представників Всесвітнього скаутського бюро в 2005 році в Україні відбулась спільна нарада представників Пласту, СПОКу та Євразійського бюро, на якій було прийнято рішення про створення нової організації, яка б дозволила Україні стати членом ВОСР. Створити цю організацію мали б представники Пласту, СПОКу та Січі.

Офіційно організація була створена на з'їзді в 2007 році. Її назва — Національна організація скаутів України (НОСУ).

В липні 2008 року на 38-й Всесвітній скаутській конференції в Кореї НОСУ була офіційно прийнята в Всесвітню організацію скаутського руху.

1948 у Лондоні розпочалися XIV Літні Олімпійські ігри.

Це була перша Олімпіада після Другої світової війни. Лондон здобув право проводити Олімпійські ігри в 1944 році, але війна цьому завадила.

В спортивному плані героїнею Олімпіади стала легкоатлетка з Нідерландів Фанні Бланкерс-Коен, яка виграла 4 золоті медалі в спринтерських дисциплінах. Зробила вона це в 30 років, будучи матір'ю двох дітей, за що отримала прізвисько «Летюча домогосподарка».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus