USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

3 лютого: свята, події, факти. День ніжності та День золотистого ретривера

3 Лютого 2022 00:00
Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день ніжності, Всесвітній день вільного кохання, Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою, День золотистого ретривера.

У Канаді – День светра, в США – День жінки-лікаря, День зниклих безвісти людей, День, коли померла музика, День американського художника, Вечір побачення зі своєю собакою, День морквяного торта, День крижаного хробака, День обручки, в Японії – Свято вигнання злих духів «Сецубун», в Таїланді – День ветеранів, в Мозамбіку – День Героїв, в Гондурасі – свято Діви Марії з Суйяпи.

3 лютого в церковному календарі – день пам’яті преподобного Максима Сповідника. Він був відомим богословом, викладав у вищій школі в Константинополі та вів аскетичний спосіб життя.

Також православна церква вшановує пам’ять преподобного Максима Грека. Він був перекладачем та публіцистом.

Іменини сьогодні в Агнії, Валеріана, Євгена та Максима.

Народилися:

3 лютого народилися німецький композитор і диригент, автор знаменитого весільного маршу Фелікс Мендельсон, український поет, драматург і перекладач, громадський діяч Володимир Самійленко, американська письменниця Гертруда Стайн («Три життя», «Становлення американців», «Матір усім нам»), українська радянська поетеса Любов Забашта, українська співачка, телеведуча Віра Брежнєва, український футболіст Олександр Алієв.

Події:

1377 – війна восьми святих: під час штурму Чезена військами Роберта Женевського було вбито близько 2 000 осіб.

1456 – ополчення Новгородської Республіки зазнало в битві під Русою поразки від татарсько-московських військ великого князя Василя II.

1488 – Бартоломеу Діаш досяг мису Доброї Надії.

1534 – в Лондоні за наказом короля Генріха VIII страчено ірландського бунтаря Томаса Фіцжеральда.

1637 – тюльпаноманія в Нідерландах. Кількість продавців тюльпанів перевищила кількість покупців, через що розпочалась біржова паніка і всього за одну ніч тисячі голландців були розорені.

1690 – в англійській колонії Массачусетс вперше в Америці увійшли в обіг паперові гроші. Їх використовували для оплати солдатів-найманців у війні з Квебеком

1781 – під час війни за незалежність США британські війська силами армії і флоту на чолі з генералом Джоном Воганом і адміралом Джорджем Родні захопили голландську колонію острів Сінт-Естатіус.

1783 – іспанський король Карл ІІІ визнав незалежність США.

1815 – у Швейцарії засновано першу у світі фабрику з виробництва твердого сиру.

1823 – у Венеції відбулася прем’єра опери Россіні «Семіраміда».

1830 – представники Росії, Великої Британії, Франції підписали Лондонський протокол, яким визнали Грецію незалежною конституційною монархією. До цього протягом кількох століть Греція перебувала під ярмом османського султана.

1851 – французький фізик Леон Фуко представив Паризькій академії наук письмове повідомлення, у котрому детально описав експеримент з вільним маятником, установивши тим самим закон відхилення площини його коливання через обертання Землі навколо осі.

1858 – запущено перший трамвай у Гавані, Куба.

1863 – у місцевій газеті містечка Вірджинія (штат Невада) опубліковано гумористичне оповідання 27-літнього журналіста Семюеля Ленгхорна Клеменса, підписане псевдонімом Марк Твен.

1894 – у США спустили на воду перший вітрильник зі сталевим корпусом.

1913 – набрала чинності Шістнадцята поправка до Конституції США, що дозволила Конгресу встановлювати федеральні податки на доходи.

1917 – США розірвали дипломатичні відносини з Німеччиною. Причиною демаршу стало потоплення американського пароплава Housatonic біля берегів Сицилії.

1926 – у Чехословаччині чеська мова стала офіційною мовою країни.

1929 – завершився Перший конгрес Українських націоналістів (28 січня – 3 лютого) у Відні, де створено Організацію українських націоналістів, головою проводу якої було обрано Євгена Коновальця.

1930 – в Індії вперше членом місцевої ради став представник касти недоторканних.

1932 – відділ нацменшин Сибірського крайвиконкому ухвалив рішення про переведення на українську мову низового апарату Павлоградського, Полтавського, Славгородського, Ординського, Ключевського, Карасуського, Знаменського і Черлацького районів.

1940 – під час битви за Британію над Англією збито перший німецький бомбардувальник

1945 – американські війська прорвали німецьку оборонну лінію Зігфрида.

1950 – в Лондоні за звинуваченнями у передачі таємної державної інформації агентам КДБ арештовано провідного ядерного фізика Клауса Фукса. Докази провини Фукса були знайдені ФБР, яке передало ці матеріали своїм англійським колегам.

1953 – вийшла друком книга французького океанографа Жака-Іва Кусто «Світ мовчання» – найзнаменитіша робота науковця, в якій він описав унікальні результати трирічного вивчення підводного світу.

1954 – мешканці Сіднея зустрічали в порту британську королеву Єлизавету II. Британський монарх вперше ступив на австралійську землю.

1962 – уряд США запровадив ембарго на торгівлю з Кубою.

1966 – радянська непілотована космічна станція «Луна-9», що стартувала з поверхні Землі 31 січня, вперше здійснила м’яку посадку на поверхню Місяця. Станція першою передала на Землю панорамні фото місячної поверхні.

1969 – в Каїрі на Палестинському національному конгресі новим лідером Організації визволення Палестини обрано Ясіра Арафата – засновника і голову терористичної організації ФАТХ.

1977 – полковник Менгісту Хайле Маріам став одноосібним правителем Ефіопії після вбивства восьми членів правлячої Військової ради.

1981 – Гро Харлем Брундтланд стала першою у світі жінкою – прем’єр-міністром, очоливши уряд Норвегії.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Туреччиною.

1994 – президент США Білл Клінтон скасував економічне ембарго щодо комуністичного В’єтнаму, яке діяло 19 років.

1995 – перші військові навчання НАТО на території колишньої НДР.

1998 – на італійському гірськолижному курорті Кавалезе загинули 20 осіб, коли трос підйомника перерізав літак НАТО, що заходив на посадку.

2000 – найбільше M&A в історії: Vodafone AirTouch PLC поглинув Mannesmann за 183 млрд доларів.

2005 – найдорожча у світі газета вийшла друком в Китаї. Спеціальний випуск «Economic Daily» в місті Шеньчжень був надрукований на золотому папері (вартість одного екземпляра газети становила 8000 доларів США).

2009 – закінчився процес «Румунія проти України» у Міжнародному суді в Гаазі щодо статусу українського острова Зміїний та шельфу в Північно-Західному Чорномор’ї. Зміїний визнано саме островом, як на тому наполягала Україна (а не скелею, як доводили румуни), однак переважну частину спірної ВЕЗ віддано Румунії.

2010 – скульптура роботи швейцарського майстра Альберто Джакометті «Людина, що крокує» («L’homme qui marche») була продана на аукціоні Sotheby’s за рекордну суму в 65 мільйонів фунтів (104,3 мільйона доларів).

2011 – організація «Репортери без кордонів» заявила, що у рейтингу свободи слова «Репортерів без кордонів» Україна за рік президентства Януковича знизилась на 42 позиції та займає 131-е місце – після Іраку.

2014 – під час Революції гідності в Києві ветерани-афганці та «Правий сектор» провели власні переговори з МВС та СБУ про звільнення заарештованих на підставі ухваленого закону про амністію. Апеляційний суд відпустив ще 8 затриманих на Грушевського. Комендант Євромайдану підтвердив, що майданівці готові звільнити частину вулиці Грушевського, зокрема якщо їхніх побратимів силовики випустять з-під арешту. Вночі у столиці спалахнули 4 автівки.

2015 – італійський юрист і політик Серджо Матарелла обраний президентом Італії.

2018 – в сирійській провінції Ідліб з ПЗРК був збитий російський літак Су-25. Пілот Роман Філіпов був вбитий повстанцями після катапультування.

2021 – введено указом президента в дію рішення РНБО, персональні економічні санкції та обмеження проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака, заблоковано проросійські телеканали 112, ЗІК та Newsone як пропагандистські.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus