USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

31 січня: свята, події, факти. Всесвітній день ювеліра, у США зареєстрували торгову марку Coca-Cola

31 Січня 2024 00:00
Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день ювеліра, Міжнародний день зебри, Міжнародний день фокусника, День «Обійми економіста», День «З ніг на голову», День натхнення мистецтвом.

Окрім цього, в США відзначають Національний день гарячого шоколаду, в Канаді – День «Давай поговоримо», в Бразилії – День інженера-еколога, у Венесуелі – День інтернаціоналіста, в Австрії – День дітей вулиці або «День вуличних дітей», в Іспанії – День терцій, в Домініканській Республіці – Національний день молоді.

За новим церковним календарем віряни вшановують пам’ять святих безсрібників мучеників Кіра та Івана і з ними мучениці Афанасії і дочок її Феодотії, Феоктисти і Євдоксії. Вони померли за християнську віру на початку ІV століття в Єгипті.

Кір виріс в Олександрії, був лікарем, лікував людей безкоштовно, а також навертав їх у християнську віру. Іван після служби і війську також став сповідувати християнство і познайомився з Кіром.

Коли імператор Діоклетіан почав гоніння на християн, Кір пішов в Аравійську пустелю, де прийняв чернецтво і продовжив зцілювати хворих молитвами.

Афанасію з дочками схопили за її християнську віру у місті Каноб, в Нижньому Єгипті. Коли про це дізнались Кір та Іван, то вирішили йти до них, щоб підтримати.

За наказом правителя Каноба Кіра та Івана також схопили і піддали тортурам.

Але ніхто з них не зрікся своєї віри, і зрештою Кіра, Івана, Афанасію, Феодотію, Феоктисту і Євдоксію стратили.

31 січня День ангела імені відзначають: Віктор, Іван, Ілля, Микита.

Цього дня народилися австрійський композитор Франц Шуберт; німецький фізик, творець ефекту Месбауера, нобелівськкий лауреат Рудольф Людвіґ Месбауер; американський блюзовий музикант Рузвельт Сайкс; болгарська ясновидиця Ванга; американський оперний співак Маріо Ланца; литовський актор театру і кіно Регімантас Адомайтіс («Ніхто не хотів помирати», «Трест, який луснув», «Зелений фургон»); японський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1994 року Кендзабуро Ое; королева Нідерландів Беатрікс; британська акторка, співачка Мінні Драйвер; венесуельська кіноакторка й модель Патрисія Веласкес («Мумія», «Ягуар»); американський гітарист, один з засновників треш-метал-гурту Slayer Джефф Ханнеман; американський поп-співак, композитор, продюсер, актор Джастін Тімберлейк; грецька співачка, переможниця 50-го пісенного конкурсу «Євробачення-2005» в Києві Єлена Папарізу.

Події

1729 – у Стамбулі видали першу надруковану арабським шрифтом книгу – тлумачний словник, який і досі вважається одним з найпопулярніших.

1747 – у Лондоні відкрилася перша клініка з лікування венеричних захворювань – госпіталь Lock.

1865 – Конгрес США ухвалив 13-ту поправку до Конституції, що забороняла рабство.

1893 – у Патентному бюро США реєструють торгову марку Coca-Cola.

1941 – створено Київську кіностудію науково-популярних фільмів (з 1954 р. – Київнаукфільм).

1950 – Президент США Гаррі Трумен публічно оголосив про підтримку проекту розробки водневої бомби, зброї, яка теоретично в сотні разів потужніша за атомні бомби, скинуті американцями на Хіросіму та Нагасакі під час Другої Світової війни.

1958 – здійснено запуск першого американського штучного супутника Землі «Експлорер-1», котрий встановив наявність навколоземного радіаційного поясу.

1961 – США провели запуск космічної ракети з шимпанзе на борту. Ракета на швидкості 8000 км/год піднялася на висоту 250 км над Землею. Шимпанзе повернулася на Землю без ушкоджень.

1999 – науковці з університету Алабама (США) одержали, на їх думку, неспростовні докази того, що вірус СНІДу бере свій початок в Африці, походить від шимпанзе і вперше перейшов до людей близько 50-ти років тому.

2000 – поблизу острова Анакапа сталася авіаційна катастрофа лайнера McDonnell Douglas MD-83 авіакомпанії Alaska Airlines, в якій загинуло 88 осіб.

2009 – у Кенії принаймні 113 людей загинули й понад 200 осіб отримали поранення внаслідок займання розлитої нафти в районі міста Моло.

2020 — Велика Британія вийшла з Європейського Союзу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus