USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

4 жовтня: події, факти, дні народження

4 Жовтня 2013 00:01
День народження сьогодні у головного редактора газети «Вісник + Ко», заслуженого журналіста України Євгена Хотимчука (на фото), гравців ФК «Волинь» Сергія Літовченка і Романа Годованого та депутата Луцької міської ради Андрія Разумовського.

«ВН» вітає іменинників та бажає міцного здоров'я, довголіття й невичерпного натхнення.

Сьогодні – Всесвітній день тварин. Також 4 жовтня розпочинається Всесвітній тиждень космосу. Він триватиме до 10 жовтня. Ці дати обрано, бо воскрешають в пам’яті такі події, як запуск 4 жовтня 1957 року першого штучного супутника Землі «Супутник I» і вступ в силу 10 жовтня 1967 року Договору про принципи діяльності держав з дослідження і використання космічного простору.

Хроніка «ВН»:

Торік «ВН» інформували про те, що Луцьк налагоджуватиме зв’язки з польським містом Ольштин.

Два роки тому освятили храм Луцького біотехнічного інституту.

Три роки тому на Волині відкрили дитсадок.

4 жовтня 2009 Волинська обласна філармонія відкрила 70-й сезон.

А 2008 луцькі муніципали через дощ не оштрафували паліїв.

Народилися:

Цього дня також народилися російський державний діяч, член Держради, граф Петро Валуєв, французький поет, автор «Інтернаціоналу» Ежен Потьє, 19-й президент США Ратерфорд Хейс, український поет, перекладач, літературний критик Освальд Бургардт (псевдо – Юрій Клен), український диригент, бандурист, педагог Дмитро Андрусенко,визначний радянський розвідник часів ІІ Світової війни Ріхард Зорге, польський актор театру й кіно Вєслав Голас(Томаш у серіалі «Чотири танкісти й пес», «Лялька», «Потоп»), українська громадська діячка, архітектор і політик Лариса Скорик, український письменник Олесь Ільченко, російський співак Євген Осін, російський програміст Євген Касперський, американська кіноактриса Алісія Сильверстоун, російська співачка Олена Катіна.

Сталося:

1875 — Декретом австро-угорського цісаря Франца-Йосифа I засновано університет у Чернівцях (тепер Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича).

Заснований на основі теологічного інституту, що існував із 1827 року з німецькою викладовою мовою та з окремими кафедрами української та румунської мов і літератур.

Мав різні назви: імені Франца Йосифа (нім. Franz Josephs) у 1875–1918 pp., Universitatea Regele Carol I din Cernăuţi (1919–1940) і Чернівецький державний університет після 1940 року.
1989 року Чернівецькому університетові присвоєно ім'я Юрія Федьковича.

Після розпаду Австро-Угорської імперії 1918 року і прилучення Буковини до Румунського королівства університет до 1940 р. вважався румунським вищим навчальним закладом. У 1918–1940 pp. університет було румунізовано, скасовано українські кафедри, а українських професорів звільнено.

У 1940 році після радянської окупації Північної Буковини і включенням її до УРСР, університет реорганізовано у державний вищий навчальний заклад з українською мовою навчання та поділено на 7 факультетів, а з 1955 на 11: історичний, філософський, іноземних мов, географічний, біологічний, хімічний, фізичний, математичний, економічний, технічний і заочний, була 51 катедра. Теологічний факультет було ліквідовано. Запроваджене заочне й вечірнє навчання та аспірантуру.

1883 — Вперше вирушив у рейс «Східний експрес», що з'єднав Туреччину з Європою.

Маршрут змінювався декілька разів, різні маршрути одночасно використовували цю назву. Початково Східний Експрес планувався як звичайний залізничний маршрут. Згодом назва стала синонімом розкоші і інтриги мандрівки. Східний Експрес мав з'єднувати Стамбул і Париж.

На разі Східний Експрес не курсує між Стамбулом і Парижем. Останній раз потяг з цією назвою по вкороченому маршруту прямував з Парижа до Відня в п'ятницю, 8 червня, 2007. Після цього маршрут прямує зі Страсбурга,[1] у зв'язку з початком руху LGV Est, яка значно пришвидшила сполучення Парижа зі Страсбургом. Новий потяг відходить щодня зі Страсбургу в 22.20, відразу після прибуття TGV з Парижа, в Карлсруе його зчіплюють з потягом Амстердам — Відень.

1911 — У Лондоні введено в дію перший у світі ескалатор.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus