USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

5 березня: події, факти, дні народження

5 Березня 2020 00:00
День народження 5 березня відзначає директорка департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Майборода.

Зі святом її вітають колеги та зичать успіху, добробуту, радості, щастя, хорошого настрою, підтримки, посмішок та гарних людей по життю. Нехай тепло й затишок завжди панують у домі, щодень здійснюються найзаповітніші мрії, а душу завжди зігріває радість від яскравих моментів і позитивних вражень.

Луцька міська організація ветеранів України вітає з днем народження голову первинної ветеранської організації «ЮРИСТ» Зою Тимофіївну Голепу. Іменинниці бажають міцного здоров’я, сили, активного довголіття, мирного неба, гарних нових, сонячних днів та Божого благословіння!
Зоя Голепа
Зоя Голепа
День народження 5 березня відзначають керівник Луцького аероклубу «Крила Волині» Віктор Коваєв, бізнесмен Олександр Кропива, актриса Волинського обласного академічного театру ляльок, заслужена артистка України Лариса Мікоян та волинський режисер, волонтер та журналіст Сергій Шараєвський.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників і бажає міцного здоров'я, нових досягнень, добробуту, позитиву та незламного духу. А ще - невичерпної спраги до життя, щирих людей навколо та гарних новин. Нехай успіх та радість стануть постійними супутниками в житті!
Віктор Коваєв
Віктор Коваєв
Олександр Кропива
Олександр Кропива
Лариса Мікоян
Лариса Мікоян
Сергій Шараєвський
Сергій Шараєвський
Іменини за православним календарем святкують Марко, В’ячеслав, Федір, Павло та Олександр.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією "Повідом новину". Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня у КП «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» відбулася презентація роботи оновленого відділення денного стаціонару, що є однією із форм амбулаторного лікування хворих, які не потребують цілодобового медичного нагляду.

Крім того, писали, що бійці клубу «Garda» привезли чотири перемоги із Всеукраїнського рейтингового чемпіонату з бразильського джіу-джитсу «Ukraine National Challenge», який відбувся у Львові.

У 2018 ми розповідали про концерт у Луцьку фіналістки національного відбору Євробачення-2018 Tayannа з україномовним альбомом «Тримай мене».

Три роки тому лучанам розповідали, як зробити власне весілля досконалим.

Дві бронзові нагороди серед юнаків 2004 та 2006 років народження здобули лучани на міжнародних змаганнях з міні-футболу «Kresy» у 2016 році.

Волинська обласна державна адміністрація припинила співпрацю з Оренбурзькою областю Російської Федерації у 2015.

Народилися:

Цього дня народилися український поет, письменник, найвідоміший український байкар Леонід Глібов, німецька політична діячка польсько-єврейського походження Роза Люксембург, українська радянська письменниця, перекладачка Наталя Забіла, радянський державний і партійний діяч Олексій Косигін, футболіст, воротар московського «Спартака» і збірної СРСР, український шахіст, гросмейстер, чемпіон УРСР Володимир Тукмаков, український політик, працівник системи МВС Юрій Кравченко, англійський рок-музикант, клавішник групи Dire Straits Алан Кларк, італійська кіноакторка Орнелла Муті, український футболіст Володимир Безсонов, український політик і бізнесмен, народний депутат Василь Волга, американська кіноакторка Єва Мендес («Гонщик-привид», «Подвійний форсаж»).

Сталося:

1558 – медика Франсиско Фернандеса король Іспанії Філіп II послав до Мексики для вивчення невідомих європейцям рослин і продуктів харчування. Ця умовна дата вважається днем появи тютюну в Європі. Спочатку тютюн використовували як декоративну рослину. Французький посол у Португалії Жан Ніко Вільман привіз з Іспанії нюхальний тютюн у Париж; нюхальний тютюн швидко входить в моду. Після 1565 року паління тютюну поширюють англійці.

1868 – в Англії запатентовано степлер. Цей пристрій – невід’ємна частина побуту сучасної людини. Його використовують для скріплювання аркушів та іншого матеріалу за допомогою дужок, виготовлених з дроту. Скріпкозшивачі можуть бути ручні і електричні. Характеристикою використовуваних дужок є обмеження товщини аркушів, що скріплюються.

1924 – у США створено корпорацію IBM. IBM – американська електронна корпорація, найбільший світовий виробник усіх видів комп’ютерів і програмного забезпечення, один із найбільших провайдерів глобальних інформаційних мереж. Корпорація посідає шосте місце в списку найбільших компаній світу. Штаб-квартира знаходиться у Армонку, штат Нью-Йорк, США. Враховуючи штат у 330.000 співробітників по-всьому світу та дохід у $91 млрд. у 2005 р., IBM є найбільшою компанією у галузі інформаційних технологій у світі. У власності IBM більше патентів, ніж у будь-якої іншої технологічної компанії.

1946Уїнстон Черчиль у своїй промові у Фултоні вперше використав словосполучення «залізна завіса» (між західним світом та комуністичним табором у Європі – «від Штеттіна на Балтиці до Трієста на Адріатиці»). Цей термін означав, на той момент, ідеологічно-нездоланну ізоляцію країн Варшавського договору під проводом СРСР, від країн Заходу під проводом США. Залізна завіса перекривала людський, інформаційний і культурний обмін між ворогами в Холодній війні. Одним із матеріальних втілень цього рубежу став горезвісний Берлінський мур. Вперше словосполучення «залізна завіса» вжив російський філософ В. Розанов. Він вважав більшовицьку революцію страшною виставою, по завершенні якої опускається залізна завіса, що відділяє акторів від їхніх глядачів на Заході.

1950 – після загибелі Романа Шухевича його заступника Василя Кука обрано головою Проводу ОУН в Україні, головним командиром УПА та головою Генерального секретаріату Української головної визвольної ради. Опісля смерті Шухевича УПА припиняє існування як єдина військова формація. Попри все, окремі загони продовжують боротьбу до травня 1954 р.(1955 р.), коли було захоплено у полон нового головнокомандувача. Та й після цього деякі боївки зберігали боєздатність аж до кінця 50-х років, а останній партизан Ілько Оберишин погодився вийти з лісу тільки у 1991 році після проголошення незалежності України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 5 Березня 2020 20:47
Така крепка - впітана ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus