USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

5 маловідомих фактів про залізничний вокзал у Луцьку

29 Січня 2016 09:08
Луцький залізничний вокзал визнали одним з найкрасивіших в Україні. Ха! А ще не далі як п’ять років тому ця споруда змахувала на допотопну станцію якогось райцентру!

Про це пише «Таблоїд Волині».

Та й осучасненим виглядом не всі були задоволені, скептично називали «молитовним будинком». А тепер от є привід гордитися. «Чули? Про наш вокзал пишуть, що найкрасивіший!»

Мало того, у нього ще й історія цікава. От наприклад, кілька фактів…

ФАКТ ПЕРШИЙ: ПЕРЕД ІМПЕРАТОРОМ НЕ СОРОМНО

Появою залізниці Луцьк завдячує російському імператору Олександрові ІІІ. У1890 році він був у цих краях на військових маневрах. Захотів самодержець відвідати повітове місто Луцьк, і поцікавився в одного із своїх вельмож: чи є до Луцька залізниця?

Підлеглий глянув а карту, уздрів напис «станція Луцьк» (яка була розміщена в… Ківерцях) і ляпнув «Є, Ваша величносте!».

Вже потім горе-чиновник зрозумів, що станція «Луцьк» стоїть на гілці Київ-Брест, за 11 верст від повітового центру. Але, щоб зберегти добре ім’я чиновника і не завдати царю незручностей, вирішили негайно прокласти до Луцька залізницю.

Роботи почалися 1 серпня, а 19 серпня Луцьк з’єднали із залізничною віткою, по якій вже 20 серпня пішов перший ешелон.

На місці тимчасового металевого навісу згодом спорудили залізничний вокзал. Тепер це споруда на вулиці Стрілецькій, у якій розмістився ресторан «Світлофор».



ФАКТ ДРУГИЙ: З ТУПИКА ВИВЕЛО БАЖАННЯ ТОРГУВАТИ

Довго луцька станція була тупиковою. Якщо і приїжджав поїзд з Ківерців, то мусив тією ж колією вертатися назад.

Спроби з’єднати залізницею Луцьк з містечком Стоянів робили ще за часів панування Росії. Стоянів був розташований на кордоні Волині і Галичини, й від нього пролягала готова залізниця до Львова.

Але коли Волинь і Галичину окупувала Польща, класти залізницю до Стоянова припинили. Новоявлені окупанти боялися будь-яких зв’язків політично пасивної Волині з «вибухонебезпечною» Галичиною.

Дарма волиняк називали пасивними! Багата на деревину, зерно, м’ясо, фрукти Волинь дуже хотіла торгувати з Галичиною. Без залізниці на ефективний гендель сподіватися було годі. Не проти цього були й галичани. От і оббивали пороги варшавських кабінетів, просячи дозвіл на будівництво колії.

Міністр транспорту Польщі зрештою заявив: будувати дозволяю, але грошей не дам! Певно сподівався, що українці заспокояться… Ті ж кинули клич серед волинських селян і за короткий час зібрали 125 тисяч злотих.

У 1925 році будівництво залізниці з Луцька до Стоянова відновили, закінчивши роботу через три роки.



ФАКТ ТРЕТІЙ: ЛУЦЬКИЙ, ЗАЛІЗНИЧНИЙ, РОМАНТИЧНИЙ

Скоріш усього, саме з луцьким залізничним вокзалом пов’язана поява дуже популярної у 60-70-х роках пісні «Троянди на пероні».

На пероні, на люднім пероні,

Де розлуки і зустрічі плачуть,

Хтось розсипав троянди червоні,

І здається, ніхто їх не бачить.

А троянди, а троянди

До людей пелюстками кричать:

«Ми не квіти, ми — кохання,

А кохання не можна топтать...»

Її автори – відомий композитор Анатолій Горчинський і волинський поет, лучанин Олександр Богачук.

Журналіст Микола Якименко стверджує, що Горчинський написав цю пісню у 60-их роках саме у Луцьку, коли працював режисером місцевого облмуздрамтеатру.

Пісню переспівувало багато українських виконавців. Відома вона і у виконанні автора – Анатолія Горчинського. Одна з останній версій пісні – у виконанні тріо «Крайня хата»



ФАКТ ЧЕТВЕРТИЙ: ХАЙТЕК НЕ ПРОЙШОВ

Приміщення пасажирського вокзалу на нинішній площі Грушевського збудували у 1959 році. Час ішов, «совкова» споруда морально старіла. В часи Незалежності все частіше поставало питання: доки «залізничні ворота Волині» матимуть такий убогий, селюцький вигляд?

У 2011 році чиновники нарешті дозріли до потреби реконструювати вокзал. Оголосили конкурс серед архітекторів на кращий проект. Перше місце зайняли дві роботи: архітектора Андроша Бідзілі (який згодом і був втілений в життя) і проект архітектора Олександра Балана.

Балан підійшов до роботи по-сучасному, створивши проект вокзалу в стилі хайтек. Він пропонував збудувати два термінали по обидва боки колій: для приміських і міжміських поїздів. Корпуси мали з’єднуватися критим переходом з ліфтами і ескалаторами, а на даху одного з них передбачався майданчик для гелікоптера.

Проект зрештою не затвердили. Адже замовник – Львівська залізниця – вимагала, аби реконструкція проходила в межах існуючої споруди.

За що і поплатилися: в ході робіт надбудовували третій поверх, і багато зусиль довелося докласти для укріплення фундаменту і несучих стін. Конструкцію суттєво послабив час, грунтові води і постійна вібрація від руху поїздів. Укріплювали спеціальним способом і з застосуванням дороговартісного обладнання.

«Такі роботи виявились надзвичайно затратними: вартість робіт лише з підсилення фундаментів перевищила 2,5 млн. гривень. В таких умовах стало зрозуміло, що будівництво вокзалу в силі хай тек авторства Олександра Балана, незважаючи на його об’єми та архітектуру, було б значно дешевшим і простішим, ніж реконструкція старих приміщень», - стверджували потім у Творчій архітектурній майстерні «Балан та Стельмащук».



Таким міг бути луцький вокзал: у стилі хайтек, з двома терміналами, критим переходом і майданчиком для вертольота (проект архітектора Олександра Балана). Утім Львівська залізниця захотіла, аби реконструкція проходила в межах існуючої споруди

ФАКТ П’ЯТИЙ: ПРО ТРИ КУПОЛИ І ГАЛИЦЬКИЙ ГОНОР

І все ж сучасний вокзал – трохи не такий, яким його проектував Андрош Бідзіля. У першому варіанті будівлі він мав три куполи.

Як розповідають у Творчій архітектурній майстерні «Балан та Стельмащук», казус виник, коли керівництво Волинської області представляло начальнику Львівської залізниці Богдану Піху загальну концепцію вокзалу.

Той погодив концепцію. Але при цьому заявив: «На Львівському вокзалі – три куполи, на Луцькому – має бути один. Луцьк – не Львів!». І урочисто перекреслив два куполи на папері, де був зображений проект фасаду.

Таким чином загальна концепція вокзалу архітектора Андроша Бідзілі була частково знищена. Вирішувати ситуацію, що склалася, довелось буквально «з коліс»: архітектори «витягнули» фасади, врятували композицію та зробили вокзал Луцька таким, яким він є сьогодні.

Оновлене приміщення вокзалу відкрили у жовтні 2012 року. А у 2013 році проект вокзалу завоював перше місце у міжнародному конкурсі «Кришталева цеглина» як краща громадська споруда побудована у Польщі, Білорусії та Україні.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
Показати IP 29 Січня 2016 09:17
Добре що не побудували в хайтек убл**дство було б в нас вже драм театр хайтек мало чим відрізняється від чорнобильського саркофагу
Анонім до AС Показати IP 29 Січня 2016 09:44
Драм театр - це не хайтек, це соц.реалізм з елементами сталінського барокко. коротше кажучи совок. А мені все-таки хотілось би, щоб у нас в місті було хоч щось сучасне.
57-17 до Анонім Показати IP 29 Січня 2016 10:12
Приєднуюсь. Ідея була цікава.
Рома Показати IP 29 Січня 2016 09:56
"Луцький залізничний вокзал визнали одним з найкрасивіших в Україні". ) Авторе, благаю, дайте посилання на цей факт! Так хочеться прочитати про це десь! Що ж це за конкурс був? Чи може і не було ніякого конкурсу і рейтингу вокзалів, а?
Галичанка до Рома Показати IP 29 Січня 2016 09:59
на Тобі факт:) http://lutsk.rayon.in.ua/news/5004-lutskii-vokzal-odin-z-naikasivishih-v-ukrayini
Рома до Галичанки з до Галичанка Показати IP 29 Січня 2016 10:24
Так там йдеться про сайт IGotoWorld.com. Це просто стаття. Такі "рейтинги" бувають часто. Типу "10 неймовірних фактів....", "150 маловідомих фактів.....". Мені цікаво, як і хто оцінював рейтинг саме цих 15 вокзалів. Це я лише запитую, але ж ми всі з вами розуміємо, що ніякого конкурсу не відбувалося. І про красу Луцького вокзалу у такому рейтингу топ-15 говорити не приходиться. Сховайте нарешті ці провінційні комплекси
Ірина до Галичанка Показати IP 29 Січня 2016 22:28
http://www.volynnews.com/news/society/lutskyy-vokzal-u-15-naykrasyvishykh-zaliznychnykh-vokzaliv-ukrayiny/
ККК Показати IP 29 Січня 2016 10:45
Цікава стаття, я особисто підтримую проект О.Г. Балана.
Анонім Показати IP 29 Січня 2016 11:49
Треба було будувати по плану О. Балана,поки був Б.клімчук,бо зараз ніхто навідь собачої конури не спроможний побудувати
Собача Конура Показати IP 29 Січня 2016 14:07
«Совкова» споруда з убогим, селюцьким виглядом? Чергові перли від Геніїв Пера з райЦентру. Старий вокзал тяготів більше до "царського стилю" та мав свою родзинку, "радянським" стилем там і не пахло, не рахуючі символику. Те що Львів забракував пішло тільки на користь знаменитому архітектору, було б ще гірше в разі реалізації задуманого. Хайтек заслужено погорів, КАРАВАНу не вдалося перелізти через колію. В загальному Залізнична Брама міста недореконструйована. Брама це не тільки Вокзал з привокзальною площею, ще до того Залізничного Шлюзу треба доїхати, дійти пішки, з багажем, без багажа і ступиши кілька кроків в сторону від вокзалу сліди реконструкції не споглядаються як і сам парадний підхід до однієї з ключовиих споруд міста. Одні тільки обшарпані панельні будинки з розтоптаними ямистими прибудинковими територіями підсказують що в якомусь будинку живуть наші відомі генії часописного слова. Страшне перо не в гусака!
Клава Показати IP 29 Січня 2016 14:29
Слухайте - а що зробили з Проміню , я був у Мінську влітку - так в них ангар овощебази тютелька у тютельку - наш Промінь !!!!
Олесь до Клава Показати IP 29 Січня 2016 15:06
Так у "заслуженого" Бідзілі спитайте! Про сарай.
Дьодік Показати IP 29 Січня 2016 14:41
Які ми смішні в нашому селі зі своїми собачими халабудами...
Стиль Показати IP 29 Січня 2016 14:55
Совіцкій стиль, Царський стиль (!!!!!)- Це насправді нове слово в теорії дизайну-архітектуиі. Прикольно що Всі в цих неіснуючих псевдостилях розуміються. Як влучно сказав Дьодік "Які ми смішні в нашому селі".
Голота Показати IP 29 Січня 2016 16:35
Укрзалізниця повільна, маломобільна, недостатньо розвинута. Чому б в сферу залізничних перевезень не допустити ще декілька компаній які б конкурували за ціною та якістю і дали б людям можливість вибрати те що їм підходить більше? Не розумію.
Жовчний Лучанин Показати IP 29 Січня 2016 21:20
Шо це за єрєсь????? Ледве дочитав.. Які конкурси?? Який найкращий? Це що якась епідемія кретинизму чи менінгіту? Вперше бачу, щоб ***** хвалились.. Типу "гляньте яка пахуча, найпахучіша з усіх в три куполи....Ха!" А той *Балановський хай-так то взагалі перлина волинського рахітектурного бомонду.. Плескаю в долоні стоячи!
Рейтиг Показати IP 29 Січня 2016 21:51
Дивно та й годі. Маючи таку рейтингову споруду і ні одної спроби провести мистецьке дійство. Поки чухалися... Тернопільські музиканти влаштували різдвяний концерт на місцевому вокзалі https://www.youtube.com/watch?v=bzU3gsCM_sk
ВОВК Показати IP 29 Січня 2016 22:26
ЯКЕ село - такий вокзал.
Бум Показати IP 29 Січня 2016 23:24
Фантастичний нічний вокзал http://cs621631.vk.me/v621631102/557a/XxyzinaT2yE.jpg і вид з вокзалу на село http://cs418122.userapi.com/v418122571/3c3/pgRN1YM8tls.jpg взято тут http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=440697&page=33
124--- Показати IP 30 Січня 2016 00:38
"...церкву порізали на 5-ть частин..."
BES Показати IP 30 Січня 2016 14:58
по-моему в статье напутали, - где чей проэкт , где Балана а где не .Балана
Стиль до BES Показати IP 30 Січня 2016 18:23
Балан проектировал построеный вокзал вместе с Бедзилей. А хай - тек -это его предложние на конкурс. Привокзальная площадь ,как и интереры вокзала- тоже работа его мастерской. Посмотрите на проект (конкурсный, с куполами), Бедзили, и на проект мастерской Балана- стало лучше- ,на мой вкус. А хай-тек- свежая, на то время , КОНКУРСНАЯ тема. Лучших предложений от Волынских зодчих- не было.
Архітектор зі Львова Показати IP 31 Січня 2016 13:36
Тільки якщо дивитися на саму споруду то ще більш менш все ок, але вона ніяк не вписується в навколишнє середовище із панельних й совкових будинків... А щодо реконструкції - роботи виконано на найкращим чином й вже пішли тріщини по фасаду, на матеріалах все таки економили. =(((( (Побувала на вокзалі під час будівництва й недавно)
тепер волинянка Показати IP 31 Січня 2016 15:20
Коли в 1994 році вперше приїхала до Луцька, то не могла зрозуміти де залізничний вокзал. То був темний хлівчик з генделиком у кутку, з старими кріслами, як у сільському клубі. Тепер ним можна милуватись, хоч може є й недоліки. Особливо псують вигляд оці безкінечні будки біля вокзалу з пивом і чебуреками, Хай би залишались, бо і кава, і булочки недалеко від перону теж потрібні, але вони виглядають страшненько

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus