USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

5 січня: дні народження, події, факти

5 Січня 2015 00:00
День народження 5 січня відзнає відомий волинський краєзнавець Вальдемар Пясецький (на фото). Серед іменинників також народний артист України, заслужений працівник культури та заслужений діяч мистецтв Товій Рівець і керівник прес-служби автомобільних доріг у Волинській області Василь Черняк.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає усіх і бажає здоров’я, удачі та достатку.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

У 2013 році видання писало про топ-7 різдвяних пісень з усього світу. В історії музики пісні про Різдво виконувалися в різних стилях: від хорової капели до запального рок-н-ролу.

Голландський портал AudiBlog опублікував у 2012 році «шпигунські» фотографії інтер'єру електричної версії Audi R8 - R8 e-tron. На світлинах видно, що екологічний спорткар отримає нове кермо і важіль перемикання передач, на відміу від стандартної модифікації автомобіля.

Якими найкращими кінострічками був багатий 2010 рік читайте ТУТ.

Народилися:

Цього дня народилися американський винахідник і перший виробник безпечних бритв Кінг Кемп Жиллетт, український і радянський композитор, диригент і хореограф, перший теоретик українського народного танцю Василь Верховинець, радянська і російська громадська діячка, дружина президента СРСР Михайла Горбачова Раїса Горбачова, швейцарський романіст і драматург Фрідріх Дюрренматт, король Іспанії Хуан Карлос І де Бурбон, італійський письменник, філософ, історик-медієвіст Умберто Еко (романи «Ім'я троянди», «Маятник Фуко», «Баудоліно», «Таємниче полум'я цариці Лоани»), український фінансист, голова Національного банку України в 1991-1992 роках, надалі – бізнесмен, голова правління «Промінвестбанку» Володимир Матвієнко, українська цілителька-фітотерапевт Наталія Земна (Зубицька), американська кіноакторка, продюсер і режиссер Дайан Кітон, український журналіст і телеведучий Микола Ситник (Вересень), українська журналістка, шеф-редактор інтернет-видання та журналу «Телекритика» Наталія Лігачова, українська фехтувальниця, шпажистка Яна Шемякіна.

Сталося:

1754 – У Петербурзі видали царський указ про скасування в Гетьманщині (Україні) внутрішніх митних зборів, які поповнювали гетьманський скарб.

1769 – Джеймс Ватт одержав патент на свою парову машину.

1870 – Почався страйк львівських друкарів — перший робітничий страйк в Західній Україні.

1875 – Відкрито будівлю національного оперного театру «Гран-опера» в Парижі.

1895 – Відкриті рентгенівські промені.

1911 – В князівстві Монако встановлена конституційна монархія.

1918 – УНР випустила в обіг перші українські банкноти.

1919 – У Мюнхені заснована Німецька робітнича партія, перетворена рік по тому в Націонал-соціалістичну німецьку робітничу партію.

1933 – У Сан-Франциско почалося будівництво одного з найвідоміших у світі мостів Золоті ворота (Завершено в 1937 році).

1956 – До берегів Антарктиди доставлена перша радянська Комплексна антарктична експедиція.

1970 – Луганськ перейменований у Ворошиловград.

1977 – Були заарештовані лідери Української Гельсінкської спілки Микола Руденко й Олекса Тихий.

1991 – На телеканалі «Останкіно» вперше вийшла аналітична програма «Итоги» з Євгеном Кисельовим.

1993 – В Україні створена Комісія з повернення культурних цінностей.

1997 – Росія оголосила про виведення військ з території Чечні, що стало формальною ознакою закінчення невдалої дворічної російсько-чеченської війни.

2001 – Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти віце-прем'єра Юлії Тимошенко. Її як колишнього президента корпорації «Єдині енергетичні системи України» звинувачували в контрабанді і фальсифікації документів, а також в ухилянні від сплати податків у особливо великих розмірах. У зв'язку з цим Тимошенко була звільнена з посади віце-прем'єра і заарештована.

2011 — Кількість інтернет-користувачів у світі сягнула 2 мільярдів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus