USD 39.50 39.95
  • USD 39.50 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

6,5 млн «відкату»? Чому луцькі «Самопоміч» і «Нарконтроль» – проти купівлі тролейбусів зі Швейцарії

25 Квітня 2019 17:27
Луцька «Самопоміч» і «Народний контроль» виступають проти купівлі 10 тролейбусів зі Швейцарії по 950 тисяч за штуку. А вже через декілька місяців ті ж «Самопоміч» і «Народний контроль» в Чернівцях агітують за покупку тих самих тролейбусів для міста. Щоправда, з націнкою в 60% по 1,6 млн за штуку. Фактично, сума накрутки на 10 тролейбусах становить 6,5 млн. З цього приводу депутати Чернівецької міськради звертаються до правоохоронців.

Сьогодні, 25 квітня, під час сесії Чернівецької міської ради депутати підтримали рішення звернутися до правоохоронців, аби розслідувати закупівлю міськрадою вживаних тролейбусів зі Швейцарії. Йдеться про транспортні засоби, які Луцьк планував закупити по 950 тис. гривень за одиницю, а Чернівецька міська рада заплатила по 1,6 мільйона.

Нагадаємо, минулого року Луцька міська рада за поданням «Укропу» планувала придбати вживані тролейбуси зі Швейцарії за 10 мільйонів гривень. Це мали бути 10 тролейбусів-гармошок з кондиціонерами, Wi-Fi, в дуже хорошому стані, які б прослужили місту ще не один десяток років. Середня вартість з доставкою була менше 1 мільйона гривень за одиницю. Проте цього у Луцьку зробити не вдалося.

В ЗМІ, сесійній залі, під час засідання комісій на ініціаторів полився шквал критики. Найпершими почали критикувати цю ініціативу представники луцької «Самопомочі», потім до них приєднався «Народний контроль» та представники «Свободи». Виступали проти такої закупівлі і представники БПП «Солідарність», зокрема депутат міськради Андрій Покровський. Мотивували депутати це тим, що треба підтримувати вітчизняного виробника (звісно «Богдан», один тролейбус виробництва якого коштує вдесятеро дорожче, при чому складається з російських деталей). Працівників заводу навіть зігнали на мітинг, який закінчився тим, що луцький тролейбус потрапив у ДТП через, як стверджували свідки, відмову гальм.
Поки тривали словесні баталії, постачальника почали перевіряти, допитувати, чому він встановив таку ціну. Зрештою продавець відмовився працювати з Луцьком. Тим часом, поки в Луцьку депутати від згаданих політсил усіляко саботували закупівлю тролейбусів для потреб міста, у Чернівецькій міській раді представники тієї ж таки «Самопомочі» почали активно пропонувати придбати для Чернівців вживані тролейбуси зі Швейцарії. Ті тролейбуси, за які Луцьк мав заплатити 950 тис. гривень за одиницю, Чернівцям обійшлися по 1,6 мільйона.

Як повідомляє сайт Ukrinfo першими, хто проявив ініціативу щодо придбання тролейбусів у Чернівецькій міській раді виявилися представники «Самопомочі» і «Народного контролю».

Зокрема, 22 грудня 2018 на сесії Чернівецької міської ради, під час обговорення купівлі вживаних тролейбусів для транспортного управління Чернівецької міської ради, Богдан Ковалюк, депутат партії «Самопоміч», заявив:

«Пропоную наступного року закупити ще таких машин, як ми купили цьогоріч. Або є хороші швейцарські тролейбуси. Вони міцні і надійні, працюють по 60-70 років. Такі машини, які вже були у користуванні, закуповує Латинська Америка, Африка. Думаю, якщо б ми хотіли і дали муніципальні гарантії, Швейцарія допомогла би нам знайти хороші тролейбуси, які вже були у користуванні».
Після прийняття рішення про закупівлю тролейбусів, Чернівецька міська рада під керівництвом секретаря Чернівецької міської ради (голову відсторонили) Василя Продана, який є чоловіком народної депутатки від БПП – Оксани Продан і якого пов’язують з одіозним олігархом Фірташем погоджується придбати ті самі тролейбуси що мав закупити Луцьк, на 60% дорожче.

Тому є всі підстави вважити, що саботаж закупівлі у Луцьку і прискорене придбання у Чернівцях - це наслідок «договорняків» між певними політичними силами, задля особистого збагачення і лобіювання інтересів.

Сьогодні, 25 квітня, під час сесії Чернівецької міськради, перед депутатами виступив депутат Луцької міськради Микита Рабан та голова ГО «Інститут соціальної ініціативи» Ілля Токаренко, інформує видання Молодий буковинець. Вони зауважили, що ця ситуація з закупівлею тролейбусів дуже схожа на змову «Самопомочі».

«Було проведено відповідні перемовини з швейцарською стороною, створено комісію. Комісія ці тролейбуси дослідила – вони дійсно були в належному, хорошому стані. Було проведено ряд тендерів. Чому ряд? Бо всі тендери опозиційними силами, до яких входили «Самопоміч», «Народний контроль», були зірвані під різними приводами.
Зривалися ці тендери під приводом того, що, мовляв, кошти потрібні на реабілітаційний центр учасників АТО, на відбудову школи... І, мовляв, взагалі потрібно підтримувати національного виробника – оскільки у місті Луцьку знаходиться автозавод «Богдан». Отже, тендер, переможцем якого стала пропозиція за один тролейбус 950 тисяч гривень зірвали», - повідомив депутат Луцької міськради.

А Ілля Токаренко додав: послідовність подій свідчить, що вся ситуація дуже добре продумана для того аби, збагатилися «потрібні люди».

«Після того, як в Луцькій міськраді «збивають» тролейбуси, а Луцьк залишається без громадського транспорту, Чернівецька міська рада за 1,6 мільйона одразу погоджується купувати ці самі тролейбуси. Це рівно сім мільйонів на цих тролейбусах хтось поклав собі в кишеню. Я буду піднімати питання стосовно змови. Тому що дехто саботував цей тендер в Луцьку, а дехто тут відразу погодився з конкретною надбавкою», - пояснив він.

Зрештою депутати Чернівецької міськради більшістю голосів підтримали пропозицію щодо звернення до правоохоронних органів та створення комісії, яка вивчатиме питання законності придбання тролейбусів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Василь Петренко Показати IP 25 Квітня 2019 20:42
Василь Продан робить цю корупцію задопомогою своєї "кишенькової" фірми "Ф-Мережі", бенефіціари якої сидять у прибалтиці та ще за допомогою Укргазбанку, а ми знаємо, кому він підпорядковується. Фірма "Ф-Мережі" вже не раз вигравала тендери на постачання міського транспорту, вказуючи в пункті "досвід подібних операцій" тендерної документації, що вони вже постачали одну вантажівку за прибоизно 30 тис.гривень..Одну іржаву вантажівку за тисячу доларів! в цієї фірми є польські партнери, з якими співпрацюють відомі українські спекулянти технікою,що шмигають Європою в пошуках здобичі. Вони дуже добре знають український ринок вживаної європейської техніки, тому і бігали за ними, щоб перекупити. Бо в Луцьк німці, що у травні 2018го виграли тендер, спробували продати за нормальною демократичною ціною,бо не було корупційної складової, а в україні таке не проходить! З'явилася купа людей, як та самопоміч, (яка сама із Садовим купляла трамваї по 11 тисяч євро, а заходили вони крізь фірми-прокладки по 60 тисяч єврів до Львова! Забулися вже?) кому не сподобалося,що вони не заробляють на цій "халяві" гроші, та вони вчинили цю інтригу у Луцьку, щоб не дати здійснити цю операцію продажу. От що про нас подумують в Європі? Ті німці зараз, мабуть, вже тричі пожалкували, що хотіли зробити бізнес за правилами, а отримали сморід наших реалій. Хоч то Самопоміч, або Нарконтроль.. якщо б це і якась інша Партія була. Яка різниця,хто вчиняє цю брудну гру заради того,щоб напхати грошей у свої кармани..!?Ганьба нам українцям за таке...
Віктор Показати IP 25 Квітня 2019 22:33
Це проблема не тільки тролейбусів, а й автобусів. Наприклад вживані автобуси в Німеччині можна купити за помірними цінами і надавати якісні послуги громадянам за тими ж цінами за перевезення...
Василь Петренко до Віктор Показати IP 26 Квітня 2019 01:56
Ну з автобусами так. Зараз в Європі деякі підприємства транспорту міняють парки і виставляють на продаж гарні автобуси за гарні гроші. Але всі вони нижче екологічної норми євро 5, що дозволена на ввіз до нас, в Україну . Тут закон є закон. Нічого не зробиш, хоча я вважаю,що комфортні і найважливіше: БЕЗПЕЧНІ та якісні автобуси із європи з нормою євро 3 будуть кращими за тих богданів, в яких сидіння відриваються від полу при гальмуванні та іржа дірки розміром з футбольний м'яч в крилах проїла... де дівчина гине,бо двері самі відчиняються під час руху. Тому тролейбус тут дуже важливий,бо він на струмі, а не на паливі.
Т Показати IP 25 Квітня 2019 22:59
Ілля Токаренко молодець!
Василь Петренко до Т Показати IP 26 Квітня 2019 02:05
Молодець. Все конкретно, без зайвих там...
Лучанин Показати IP 26 Квітня 2019 06:25
Луцьку потрибні тролейбуси !
Марія Показати IP 26 Квітня 2019 09:23
Як завжди страждає громада. Хлопці молодці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus