USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

7 лютого: свята, події, факти. Відкриття нейтрона та патент на вогнегасник

7 Лютого 2024 00:00
7 лютого в Україні відзначають День масажиста. В офіційному календарі українських свят ця подія з’явилася лише 2018 року. Затвердило її Всеукраїнське об’єднання фахівців масажу, а ініціаторами створення нового свята стали різноманітні громадські організації та провідні установи в сферах медицини, масажу, оздоровлення.

Цього дня у світі святкують День народження вогнегасника. Саме 7 лютого 1863 року в США (штат Вірджинія) був запатентований перший вогнегасник. Тогочасний протипожежний засіб був більше схожий на велику чашу, але з часом його форма змінилася і стала нагадувати сучасну.

Також цього дня святкують День незалежності Гренади, День «Розішли свою візитку», День балету, у США – Національний день «Феттучіні Альфредо», Національний день боротьби з ВІЛ / СНІДом серед афроамериканців, в Канаді – День онуків, в Японії – День північних територій, в Ірландії – День святого Мела, в Норвегії – Фестиваль крижаної музики.

За новим церковним календарем віряни вшановують пам’ять святого преподобного Парфенія, єпископа Лампсакійського.

Парфеній народився у Малій Азії в родині диякона. Займаючись рибальством, отримані гроші юнак роздавав жебракам. Також він лікував хвороби і творив інші чудеса.

За його вчинки Єпископ Пилип дав Парфенію освіту і посвятив у пресвітера. А у 325 році Парфеній став єпископом міста Лампсака.

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Олександр, Олексій, Петро.

Цього дня народилися англійський гуманіст, письменник, державний діяч, автор суспільно-політичного трактату «Утопія» Томас Мор; український історик, етнограф, письменник, фольклорист, композитор Микола Маркевич; англійський письменник Чарльз Діккенс («Посмертні записки Піквікського клубу», «Життя та пригоди Олівера Твіста», «Девід Копперфільд»); американський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1930 року Сінклер Льюїс; український радянський авіаконструктор Олег Антонов; останній імператор Китаю династії Цін, глава Маньчжурської держави Пуї; український етнограф, фольклорист, сатирик, громадський діяч Олександр Русов; український і радянський легкоатлет Володимир Куц; бразильсько-аргентинський кінорежисер, сценарист, продюсер і актор українського походження Гектор Бабенко («Поцілунок жінки-павука», «Карандіра», «Нерозумне серце»); німецький музикант учасник гуртів Modern Talking і Blue System Дітер Болен; американська астронавтка українського походження Гайдемарі Стефанишин-Пайпер; британський рок-музикант, бас-гітарист, співак і автор пісень Алан Ланкастер; американський актор Ештон Кутчер («Де моя тачка, чувак?», «Молодята», «Ефект метелика»).

Події

1483 – український учений Юрій Дрогобич у Римі видав книгу «Прогностична оцінка поточного 1483 року», яка стала першою відомою друкованою книгою українського автора (дата приблизна).

1906 – сигнал SOS вперше був запропонований як міжнародний сигнал лиха (замість коду CQD, який раніше використовували на суднах).

1914 – у США на екрани вийшов фільм «Дитячі автогонки у Венеції», в якому Чарлі Чаплін уперше з’явився в образі, що став легендарним: волоцюга з вусиками, в мішкуватих штанях та капелюсі-казанку, із ціпком у руці.

1922 – Марію Кюрі обрали членом Академії наук Франції.

1932 – Джеймс Чедвік повідомив про відкриття нейтрона.

1940 – почався перший етап депортації населення з Західної України.

1964 – прибуття групи «Бітлз» до США, де в Нью-Йорку, в аеропорту імені Кеннеді, її зустрічали 3 тисячі шанувальників. Історики поп-культури назвуть це початком «британського вторгнення» в Америку.

1965 – американський боксер Кассіус Клей прийняв мусульманство і взяв собі ім’я Мохаммед Алі, під яким його тепер знає весь світ.

1987 – Мадонна вп’яте очолила американський хіт-парад із піснею Open Your Heart.

1992 – Республіка Бенін визнала незалежність України.

1992 – міністри закордонних справ та фінансів 12 країн-членів Європейського економічного співтовариства ухвалили Маастріхтську угоду, що дала життя Євросоюзу.

1998 – на півночі Афганістану стався землетрус силою 5,6 бала, що забрав життя понад 4500 осіб.

2009 – лісові пожежі у штаті Вікторія в Австралії забрали 173 життя – найбільше за кількістю смертей стихійне лихо в країні.

2010 – відбувся другий тур президентських виборів в Україні, на яких переміг висуванець Партії регіонів Віктор Янукович. Він набрав 48,95% (12 481 268 голосів); тодішня глава уряду, лідерка БЮТ Юлія Тимошенко – 45,47% (11 593 340 голосів).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus