USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

7 вересня: події, факти, дні народження

7 Вересня 2014 00:00
День народження 7 вересня відзначають письменниця Ніна Горик, народний артист України, актор Волинського академічного обласного українського муздрамтеатру Олександр Якимчук, артистка драми Волинського облмуздрамтеатру Олена Гайова (на фото), художній керівник заслуженого самодіяльного народного ансамблю пісні і танцю «Колос», народний артист України Олександр Огородник, поет Іван Котович.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників і бажає здоров’я, довголіття, успіхів у всіх починаннях. Будьте сильними, вмійте перемагати.

Окрім того, сьогодні в Україні відзначається День підприємця. Редакція вітає усіх підприємців зі святом, бажає миру і впевнених кроків.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день у Луцьку оновили півтисячолітню капличку. Тоді відреставрували дерев’яну капличку у селі Пульмо, перша згадка про яку датована 1534 роком.

У 2012 році редакція розповідала про найцікавіші інтернет-рекорди. Підбірку фото опублікувало одне із видань.

А 7 вересня у 2011 році волинський монастир виклали у 3D. Можливість звершити віртуальне паломництво святинями Волині з’явилася на офіційному сайті Володимир-Волинської єпархії УПЦ.

Народилися:

Цього дня народилися російський письменник Олександр Купрін, український художник, педагог і громадський діяч Олександр Мурашко, український поет, представник розстріляного відродження Михайло Пронченко, американський кардіохірург Майкл Дебейкі (першим у світі провів успішну операцію з аорто-коронарного шунтування, у 1996 році консультував російських лікарів під час підготовки операції на серці президента Єльцина), українська співачка (сопрано), педагог, композитор Ірина Вілінська, український педагог, краєзнавець Володимир Голубченко, українська співачка, заслужена артистка України Маріанна Лаба, українська письменниця Софія Майданська, український звукорежисер, аранжувальник і музичний продюсер Володимир Бебешко.

Сталося:

1792 — перша група колишніх запорозьких козаків під командою полковника Сави Білого висадилася в Тамані. Цю дату звичайно вважають за початок заселення українцями Кубані.

З 1794 року, коли почалася основна міграція на Чорноморію, до 1865 з України на Кубань переселили 158 тисяч українців. Найбільше до Кубанської області емігрувало вихідців з Харківської, Полтавської, Катеринославської та Чернігівської губерній. Друга хвиля переселень козаків – з Задунайської Січі, реєстрового козацтва з Полтавщини та Чернігівщини – відбувалася упродовж 1802–1811. Від 1809 до 1849 на Кубань з України було переселено майже 109 тисяч осіб.

Перепис населення 1926 року засвідчив, що на Кубані в той час проживало 1, 6 мільйона українців, тобто 49,2% населення. За переписом 2002 лише 0,9% населення Краснодарського краю ідентифікувало себе як українців. Під час цього перепису «козаками» записалися 17,5 тисячі осіб, інше населення, що має українське походження, записалося росіянами.

1812 — Наполеон розбив росіян під Бородіно.

Бородинський бій є одним з найкривавіших у XIX столітті. За найскромнішими оцінками сукупних втрат, кожну годину на полі гинуло 2 500 осіб. Деякі дивізії втратили до 80% складу. З боку французів було зроблено 60 000 гарматних і майже півтора мільйони рушничних пострілів. Невипадково Наполеон назвав битву під Бородіно своїм найвеличнішим боєм, хоча його результати більш ніж скромні для звиклого до перемог великого полководця.

Число загиблих, рахуючи померлих від ран, було набагато вище, ніж офіційна кількість убитих на полі бою; до жертв битви слід віднести і поранених, пізніше померлих. Восени 1812 року росіяни спалили і поховали тіла, тих хто залишалися на полі бою. Згідно інформації військового історика генералаМихайловського-Данилевського, всього було поховано і спалено 58 521 тіл убитих. Російські історики і, зокрема, співробітники музею-заповідника на Бородінському полі, оцінюють кількість похованих на полі в 48-50 тисяч чоловік. Згідно з даними А. Суханова, на Бородінському полі і в навколишніх селах поховано 49887 загиблих. Обидва полководця записали на свій рахунок перемогу.

Так, імператор Олександр I оголосив про Бородінській битві, як про перемогу. Князь Кутузов був проведений в генерал-фельдмаршали з даруванням 100 тисяч рублів. Усім учасникам битви-нижнім чинам було подаровано по 5 рублів на кожного.

1998 — заснована компанія Google.

Доменне ім'я для Google було зареєстровано 15 вересня 1997 року. Вона була розташована в гаражі подруги засновників (Сюзен Воджскі) в Менло-Парку (штат Каліфорнія). Компанія зареєстрована як Google Inc., що розташовується в Маунтін-В'ю (Каліфорнія).

Завдяки своїм технологічним інноваціям, Google отримала безліч нагород, в тому числі приз «Голос Народу» за кращі технічні досягнення і нагороду «Найкраща пошукова система в Інтернет» від Yahoo! Internet Life. Google здобула приз за «Технічну Досконалість» журналу PC і «Найкраща пошукова машина» журналу The Net. Все більше компаній, в тому числі Yahoo!, AOL (Netscape), Washingtonpost.com, використовують пошукові ідеї Google з метою покращити пошук на своїх вебсайтах.

19 серпня 2004 року компанія почала продаж своїх акцій на фондовому ринку (IPO), тобто стала публічною компанією. Розійшлося майже 20 мільйонів акцій загальною вартістю в 1,67 млрд. доларів США. Власне Google дістались тільки $1,2 мільярди. Компанія продала не всі цінні папери, що їй належали: у Google є ще більше 250 мільйонів акцій, якими вона може розпоряджатися на власний розсуд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus