USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

8 березня - не соціалістичне свято. Чому?

8 Березня 2015 13:38
Ставлення до Міжнародного дня жінок 8 березня у багатьох різне. У мене воно було теж негативне, бо я пов’язував його зі святом соціалістів і політикою, пише правозахисник, член правління Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Володимир Яворський на сторінках Європейської правди.

Але насправді – про що майже ніхто не знає – це день боротьби проти дискримінації жінок.

І саме тому його варто підтримувати й відзначати.

Початково Міжнародний жіночий день був днем протесту проти дискримінації жінок. Існує традиція прив'язувати виникнення Міжнародного жіночого дня до демонстрації, яку провели 8 березня 1857 року в Нью-Йорку робітниці-текстильниці з вимогами рівної з чоловіками зарплати, поліпшення умов праці, 10-годинного робочого дня (марш порожніх каструль).

У 1907 відбулася демонстрація в Чикаго. В останню неділю лютого 1908 року тисячі жінок знову вийшли на вулиці Нью-Йорку. Демонстрація була приурочена до "Жіночого дня" 1857 року. Жінки вимагали виборчого права, виступили проти важких умов праці та проти праці дітей. У 1909–1910 рр. у США в останні тижні лютого відбулися марші та страйки жінок.

І саме під впливом дій американських жінок і на пропозицію німецької соціалістки Клари Цеткін, учасниці II Міжнародної конференції жінок-соціалісток (Копенгаген, серпень 1910 р., понад 100 учасниць із 17 країн) вирішили щороку в березні відзначати Міжнародний жіночий день — день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права.

Незнання цих речей призводить до казусів.

Так, 5 березня 2013 року у одному з найкращих міст у світі - місті Коломия (Івано-Франківська область) - рішенням міської ради скасували це свято.

Хоча ж як можна скасувати міжнародний день ООН?

Причину сформулювали так: "Це свято, як і День захисника Вітчизни і День перемоги, не сприяє духовному збагаченню українців".
В СРСР не було прийнято говорити права й цей день був перетворений у просто день жінок.

І це, очевидно, треба змінювати.

У Португалії у цей день прийнято проводити жіночі вечірки. У Італії дарують жовті мімози, як символу жіночого руху. У Франції з тієї ж причини дарують фіалки та конвалії.

Цей день святкується на різних континентах і головна його ціль - у захисті прав жінок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
дідо Показати IP 8 Березня 2015 13:41
Це комуняцьке свята, яке ніде у світі не святкують. Українці святкують день матері у травні.
Бабо до дідо Показати IP 8 Березня 2015 14:29
коментар було видалено
православний Показати IP 8 Березня 2015 13:46
свято це те,яке від Бога,а не від жида-диявола.
Жінка до православний Показати IP 8 Березня 2015 14:30
Прикро, що люди не читають нічого, навіть те до чого пишуть свої безглузді коментарі. Хоча із поваги до своїх матерів, дружин і сестер в цей день могли би бути хоч трішечки уважними і культурними.
православний до Жінка Показати IP 8 Березня 2015 18:04
Жінко!Ви і є просто жінка,дуже шкода,що просто жінка,яка точно нічого не читала і не читає,а "вставити своїх п"ять копійок", тут як тут. А от вкидати репліки про когось що-до читання,то не вам коментувати і тим більше судити.
Жінка до православний Показати IP 8 Березня 2015 21:55
Шановний очевидно вислів "вставити своїх п"ять копійок", Ви використовуєте, як привітання зі святом для своєї коханої жінки. Якщо ображати жінок це є нормою для Вас, то от називатися "Православним" в такому разі не є коректно.
Анонім Показати IP 8 Березня 2015 13:53
Клара Цеткiн була украiнка
точно до Анонім Показати IP 8 Березня 2015 13:57
така,як ти.
Анонім до точно Показати IP 8 Березня 2015 20:58
Ну зачем так грубо? Ведь Христос, Будда, Тутанхамон, Чингисхан – великие украинцы! И только Пушкин – еврей. PS. Надеюсь сам найдешь ссылочку на доктора политических наук, кандидата психологических наук, профессора, проректора Университета «Украина», председателя Всеукраинской ассоциации политических наук… Валерия Бебика.
Sieger до Анонім Показати IP 8 Березня 2015 14:28
Таки да, таки укГаинка и таки шо Ви думаете! :-)
Анонім Показати IP 8 Березня 2015 14:37
яворівській теж політична прасті*утка
Анонім до Анонім Показати IP 8 Березня 2015 15:12
До чого тут Яворівський?
ку Показати IP 8 Березня 2015 16:24
Б...ь як же задовбали ці дибільні розмови про комуністичні свята, люди, чоловіки вам, що западло лишній раз сраку підняти, та б...дь це свято святкують вже незнаю скільки років та залиште його в спокої, шож ви як телята мекаєте про тих комуністів та святкуйте собі тай все чому в теперішній час всі прямо стали такими істориками. Мені наприклад як чоловіки на....ти де те свято взялось, воно є і нехай собі буде, 2015 рік на дворі а ви по якусь Цепкін та по...р на неї шо ж ми за народ такий який з кожної фігні зробить проблему національного маштабу?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus