USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.00
  • PLN 9.76 9.94

850 грн штрафу: завершився суд у справі нападу митників на журналістів «Аверсу»

19 Липня 2021 19:51
Через два роки Шацький районний суд поставив крапку у справі нападу митників на знімальну групу телеканалу «Аверс». Двоє нападників проходили в справі як свідки, а головному фігуранту Олександру Марчуку інкримінували напад не на журналістів, а на цивільних осіб, у той час як його посібника Валерія Коцуру, який допомагав Марчуку відбирати камери і виштовхувати журналістів, судили саме за напад на представників преси.

Як ідеться в сюжеті «Аверсу», Олександр Марчук уникнув відповідальності, адже справу в його випадку закрили за строком давності, а Валерію Коцуру присудили 850 гривень штрафу.

«Керуючись статтями 368, 370, 298 зі значком 1, 298 зі значком 3 Кримінального процесуального кодексу України, суд ухвалив Коцюру Олега Івановича визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України, та призначити йому покарання у вигляді штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень», – зачитала суддя Наталія Сушик.

Нагадаємо, напад на знімальну групу телекомпанії «Аверс» трапився 8 травня 2019 у селі Світязь, коли журналісти намагалися взяти інтерв’ю в одного із працівників волинської митниці. До журналістів застосували фізичну силу, заламали їм руки. Потому забрали телефони та побили камери.

Тоді знімальна група поїхала до Світязя з конкретною метою – взяти коментарі у керівника митного посту «Ягодин» Олександра Оникійчука щодо контрабанди бурштину, адже днями стало відомо, що митники пропустили через кордон пів тонни сонячного каменю. Олександр Оникійчук якраз святкував у готельно-ресторанному комплексі «Ле-Марк» день народження. За столом сиділа мало не вся еліта волинської митниці. Щоправда, поспілкуватися з керівником «Ягодина» журналістам так і не вдалося.

На місці події працювали і швидка, і поліція. Після цього – допити, експертизи, розслідування і суд. ДБР відкрила справу проти митника Олександра Марчука, а поліція – проти завгоспа митниці Валерія Коцури.

Ще два фігуранти справи Віктор Лончук та Володимир Пінчук взагалі ніде не проходили як співучасники, хоча теж шарпали журналістів та навіть погрожували їм фізичною розправою. Абсурдність ситуації полягає в тому, що на захист Валерія Коцури його адвокати свідками викликали саме співучасників нападу Лончука і Пінчука.

У суді митники переконували, що не бачили на шиях у журналістів посвідчень.
Журналістка Марія Петручик каже, що ще з самого початку розслідування було зрозуміло, що справу хочуть розвалити чи то зробити так, аби митник отримав мінімальне покарання.

«Це одразу стало зрозуміло, коли ми побачили кваліфікацію. Це стаття 125 Кримінального кодексу України – нанесення легких тілесних ушкоджень мені як приватній особі, а не як журналісту. Чомусь слідчі ДБР вперто не хотіли бачити, що побили насправді журналістів, а не приватних осіб. Тобто я була при виконанні, а справу чомусь кваліфікували так ніби я не була журналісткою. Відомо, що стаття 125 передбачає менше покарання, ніж те, яке мали б призначити», – каже вона.

Як додає журналістка Наталка Поліщук, результати засідання суду шокують.

«Виходить, що тепер за 850 гривень кожен може вдарити журналіста. На нашу знімальну групу напали, в нас були всі докази, зокрема відео, з мене зірвали посвідчення, мою колегу скрутили, їй мало не зламали руку, але той митник, який напав на неї, узагалі не поніс жодної відповідальності – справу закрили за терміном давності», – зазначає вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 19 Липня 2021 20:37
Суча країна :(
дідо Показати IP 19 Липня 2021 20:55
Журналіст не має права вриватися на ПРИВАТНу територію. Якщо журналістів попросили вийти,то вона мають вийти до тротуару, і там вести свою журналістську діяльність..... Митники не мали права торкатися людей, а мали викликати поліцію.яка б вивела небажаних відвідувачів.
Куні Показати IP 20 Липня 2021 08:18
Яка суддя таке і рішення! Все продано, скуплено і пропито! Я на стороні журналістів. Сашка Білого на тих митників немає! Але всьому свій час...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus