USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

9 лютого: події, факти, дні народження

9 Лютого 2018 00:00
Сьогодні у світі відзначають міжнародний день стоматолога. Виникнення свята пов'язують з Святою Аполлонією, яка 9 лютого 249 року прийняла мученицьку смерть. У 300 році Аполлонія була канонізована як свята мучениця. В Україні цей день відзначають з 1993 року.

День народження 9 лютого святкує журналіст Василь Бідун. Редакція Інформаційного агенства Волинські Новини бажає міцного здоров’я, особистого щастя, миру та злагоди!
Василь Бідун
Василь Бідун
Окрім того, день народження сьогодні відзначають заслужена артистка України Людмила Дяченко та лучанка Юля Мозолюк.

ІА Волинські Новини вітає усіх, хто відзначає день народження та професійне свято. Бажає здоров’я, успіхів у всіх починаннях і довгих років життя.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

У минулому році у Луцьку відбувся допрем’єрний показ популярної еротичної драми.

У 2016 році ми писали про Луцьк часів Наполеона.

У 2015 волинянин підкорив серця жюрі конкурсу «Голос країни. Діти». Олександр Чишій з Володимира–Волинського взяв участь у проекті та обрав собі наставницю Тіну Кароль.

У 2014 році Україна здобула першу перемогу на Олімпійських іграх у Сочі. Українка Віта Семеренко стала бронзовою призеркою у спринтерській гонці з біатлону на 7,5 кілометри.

Як тренується «Волинь» видання показало у 2013 році. Тоді гравці луцької команди зібралися на стадіоні «Авангард» після трьох днів вихідних, наданих команді після завершення першого збору у Туреччині.

У 2013 році видання писало про те, що Україна опинилася на 17 місці у світі за небезпекою інтернету для користувачів. Згідно з даними «Лабораторії Касперського», ризику зараження користувальницького пристрою шкідливими програмами схильні практично 46,8% користувачів українського інтернету.

Про луцькі плітки в інтернеті читайте в матеріалі за 9 лютого 2010 року.

Народилися:

Цього дня народилася перша жінка-сенаторка у сенаті Речі Посполитої 1922-1927 років від Волині Олена Левчанівська, узбецький поет Алішер Навої, німецький інженер, конструктор першого «Мерседеса» Вільгельм Майбах, 9-й президент США Вільям Гаррісон, австрійський композиторАльбан Берг, французький біохімік, Нобелівський лауреат Жак Моно, український політик, міністр освіти і науки України у 2005-2007 роках Станіслав Ніколаєнко, український боксер-професіонал Ісмаїл Сіллах.

Сталося:

1648 – Богдана Хмельницького обрано гетьманом України.

1667 — укладено перемир'я між Річчю Посполитою і Московською державою, за яким Україну поділено навпіл.

1722 – в Петербурзі видано указ Петра І про висилку 10 тисяч козаків на будівництво Ладозького каналу і 10 тисяч козаків – на будівництво Донського каналу.

1893 – у паризькому кабаре «Мулен Руж» під час вечірки, влаштованої студентами, відбувся перший у світі сеанс стриптизу. Під час імпровізованого конкурсу краси модель під сценічним псевдонімом Мона скинула з себе весь одяг. Її арешт поліцією і штраф у розмірі 100 франків викликали заворушення на вулицях.

1895 – день народження волейболу. У місті Холіок, штат Массачусетс, у спортзалі Асоціації молодих християн, керівник Молодіжної християнської організації з фізпідготовки Вільям Морган придумав нову командну гру в м'яч над сіткою.

1900 – 20-річний американський тенісист Дуайт Девіс заснував названий на його честь турнір чоловічих тенісних збірних різних країн.

1918 — війська Червоної армії під командуванням Михайла Муравйова зайняли столицю УНР Київ.

1918 – у Бресті підписано мирний договір, за яким Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина і Болгарія визнали Українську Народну Республіку самостійною державою. Це був перший мирний договір у Першій світовій війні.

1931 – урочисте відкриття і перший знімальний день Центральної фабрики «Союзкіно» (надалі «Мосфільм»).

1931 – російський співак Федір Шаляпін відсудив 10 тисяч франків у Радянського комерційного бюро в Парижі за піратське тиражування його пісень в СРСР.

1942 – у Києві гітлерівці заарештували Олену Телігу та інших представників української інтелігенції, в основному членів ОУН.

1955 – міністром оборони СРСР призначений маршал Георгій Жуков.

1960 – відкрито перші вісім зірок на Алеї Слави, яку облаштували в Голлівуді. Почесних відзнак удостоїлися акторки Джоан Вудворд, Олів Борден, Луїза Фазенда, актори Рональд Колман, Престон Фостер, Барт Ланкастер, Едвард Седжвік та Ернест Торренс.

1984 – продовження «епохи пишних похоронів»: помер генеральний секретар ЦК КПРС, голова президії Верховної ради СРСР Юрій Андропов.

1991 – більше 90% мешканців Литви проголосували на національному референдумі за незалежність країни.

1998 – замах у Тбілісі на президента Грузії Едуарда Шеварднадзе.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus