USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Pfizer - $3000, Sputnik - $500, CoviShield - 1000 гривень. Як працює чорний ринок вакцин у світі та в Україні

28 Березня 2021 23:01
Коли в Україні офіційна кампанія з вакцинації від коронавірусу перебуває під загрозою зриву, на чорному ринку на повну відбувається продаж вакцин, довідок про вакцинацію і ковід-паспортів.

Як пише «Страна», раніше підпільна VIP-вакцинація відбувалася у Києві в одній з приватних клінік. Там вакцину Pfizer можна було вколоти за 3 тисячі доларів.

Але після оприлюднення інформації та проведення перевірок, які нібито нічого не виявили, підпільна вакцинація на якийсь час зупинилася.

Проте, як стало відомо виданню від джерел в медичних колах, віднедавна VIP-вакцинація відновилася знову. І вже клієнтам доступна не лише вакцина Pfizer, а й інші. Наприклад, Moderna за 450 доларів.

Ковід-торгівля – лише частина глобального чорного ринку вакцин, тестів і довідок. Він щосили працює через так званий darknet (є пропозиції і на українських, і на російських ресурсах).

Станом на сьогодні в «чорній мережі» близько 1,5 тисячі оголошень про продаж вакцин.

Але це тільки вершина айсберга. По кожному оголошенню можна зв’язатися з кількома продавцями, оголошення часто зашифровані (рекламується текст від ковіду або довідка про вакцинацію, але насправді можна домовитися про вакцину). Тобто, йдеться про ринок на мільйони доларів.

Як працює чорний ковідний ринок в світі та в Україні, і за скільки там продаються вакцини від коронавірусу, розбиралися журналісти видання.

AstraZeneca – по 500, Sinovac – 750

Ще в січні цього року дослідники американсько-ізраїльської фірми Check Point, що займається питаннями кібер-безпеки, почали помічати в darknet перші оголошення про продаж вакцин від коронавірусу.

Darknet – це так званий «чорний» інтернет. Просто так зайти туди не можна – потрібно встановлювати спеціальний браузер Tor, також обов’язково потрібен VPN. Інакше провайдер просто «не пускає» користувача з «дарк»-адресами – відображається табличка, що немає інтернету, хоча інші, легальні ресурси, завантажуються.

У darknet ховається реальна IP-адреса і немає доступу до персональних даних, що приваблює в цю мережу багато продавців самого різного краму, в тому числі, наркотиків, психотропних речовин, зброї, підробленої валюти та документів. Також в «чорній» мережі купа різних підробок і оголошень від різних шахраїв. Тому користуватися «чорною» мережею слід з великою обережністю.

У darknet є великий блок російських майданчиків і, щонайменше, один український майданчик.

За їхніми адресами можна знайти стандартний набір чорних ринків в різних країнах – кокаїн, психотропні речовини, зброю, фальшиві гроші та ін. Віднедавна тут працює також «коронавірусний підрозділ», де є вакцини, довідки про вакцинацію, ковідні паспорти та ін. Купити все це можна в доларах, національній валюті або навіть в біткоїнах.

Аналітики Check Point станом на середину березня нарахували в «чорній мережі» близько 1200 «коронавірусних оголошень». Зараз їхнє число наближається до 1,5 тисячі. Є оголошення англійською, французькою, російською та іншими мовами.

В Check Point виявили продаж вакцин AstraZeneca за 500 доларів. Johnson & Johnson і російської вакцини Sputnik V по 600 доларів, та китайської Sinopharm за 750 доларів.

Аналітики Check Point вирішили провести експеримент. І замовили собі китайську вакцину за 750 доларів, але так нічого й не отримали, що змушує запідозрити – в даркнеті вакцину (як і чимало іншого) пропонує багато шахраїв.

Перевірила darknet на предмет продажу вакцин, ковідних довідок і паспортів також російська «Лабораторія Касперського» (міжнародна група компаній з центральним офісом в Москві, що спеціалізується на розробці програмного забезпечення, – ред.). Аналітики промоніторили близько 15 чорних майданчиків (насправді їх в даркнеті сотні). І виявили там рекламу вакцин Pfizer/BionTech, AstraZeneca Moderna.

Більшість продавців були з Франції, Німеччини, Великобританії і США. Ціни коливалися від 165 євро (250 доларів) до майже 1000 євро (1200 доларів). Середня ціна становила близько 410 євро (500 доларів) – повідомляють в «Лабораторії Касперського».

Цікаво, що вакцина Pfizer, ціна на яку в українській підпільній вакцинувальній кампанії зашкалює, в глобальній чорній мережі – чи не найдешевша. Наприклад, продавець з Британії пропонує дозу всього за 150 фунтів або 206,3 долара. При цьому в умовах доставки зазначено: по світу. Проте незрозуміло, як продавець буде доставляти вакцину, якщо у неї дуже жорсткі умови зберігання – потрібно мінус 70-80 градусів.

Зв’язок з «трейдерами» йде через додатки для обміну зашифрованими повідомленнями – «Wickr» або «Telegram». Платити можна у любій валюті, зокрема й у біткоїнах. Скажімо, доза тієї ж таки вакцини Pfizer пропонується за 0,004514 біткоїна.

«Багато з цих продавців здійснили від 100 до 500 угод на форумах, що вказує на те, що такі продажі вакцин дійсно мають місце», – заявили в «Лабораторії Касперського». Але додали, що неможливо відстежити, скільки в реальності було куплено доз і чи оригінальні вони, чи все ж йдеться про шахрайство та підробки.

«У даркнеті можна знайти все, що завгодно, тому не дивно, що продавці намагаються отримати вигоду з кампанії по вакцинації. Торік було кілька шахраїв, які використовували проблему COVID, багато з них виявилися успішними. Наразі продаються не тільки щеплення, а й карти вакцинації», – пояснив експерт з безпеки «Лабораторії Касперського» Дмитро Галов.

Ковід-паспорта і вакцини за викликом

«Страна» провела свій експеримент і зайшла в darknet. При цьому на українському майданчику psycoUA оголошень, які були б пов’язані з коронавірусом загалом і з вакцинами зокрема, журналісти не знайшли. Суцільно «весела» фарма – психотропні речовини, травичка тощо.

Але є інший майданчик – hydra – який позиціонується як російський, але працює й на Україну.
Там є кілька оголошень, що стосуються ковідної теми.
Зокрема, продавець Uglymans Cafe пропонує сертифікати про вакцинацію і ковідні паспорти. Ціни вказані в рублях (від 5000 або 1,8 тисячі гривень) і біткоїнах (0,001177768). Але в примітці зазначено, що продавець працює на Київ, Білу Церкву, Вінницю, Вишневе, Вишгород, Дніпро, Бориспіль, а також міста так званих «ЛНР» і «ДНР» – Алчевськ, Брянка, Горлівка тощо.

Точну суму продавець пообіцяв назвати в особистих повідомленнях.

Сертифікат про вакцинацію пропонує також продавець під ніком Comedy club. Вартість – від 3,5 тисячі рублів. «Оскільки зараз єдиної бази вакцинованих у відкритому доступі немає, то 99% ймовірності, що про походження твоєї довідки ніхто не дізнається», – агітує продавець. Зона покриття така ж – Київ і передмістя, Вінниця, Дніпро, міста непідконтрольної частини Донбасу.

Терміни виготовлення – 1-3 дні, доставка за рахунок покупця «анонімною кур’єрською службою» або звичайною поштою. Але перед цим необхідно надати персональні дані – прізвище, ім’я, по батькові, прописку, адресу тощо. Є відгуки від «покупців».

«Дуже дякую! Тепер я офіційно щеплений», – написав один із користувачів 22 березня. Інший додав, що все відправив і тепер чекає документ.

Продаж вакцин на цьому ресурсі журналісти також не виявили, але в чаті цього ресурсу люди пишуть, що продавці довідок і ковідних паспортів беруться також допомогти з вакцинацією. Нібито пропонують Sputnik V по 500 доларів.

Вакцину не висилають. Необхідно особисто списатися з продавцем, перерахувати гроші, після чого в особисті повідомлення нібито приходить адреса, за якою потрібно підійти на вакцинацію. Зазвичай, це кабінети щеплень у приватних або державних клініках. В яких саме містах і клініках проходить така підпільна вакцинація, прямо не говориться. Але з обговорень зрозуміло, що це не тільки Росія, але й Київ, Вінниця, Дніпро.

При цьому київські лікарі, з якими журналісти спілкувалися щодо вакцинації «Супутником» в Україні, нічого про це не чули.

Підпільна вакцинація в Україні повернулася

Джерела в медичних колах Києва заявляють, що в країні знову почалася підпільна ВІП-вакцинація.

Пропонується вакцина Pfizer по 2-3 тисячі доларів. Але вже не на базі приватної клініки (де вакцинатори «спалилися» минулого разу), а за різними адресами.

«Є запис охочих. Доставка йде на чартері в Бориспіль, після цього протягом двох годин потрібно під’їхати, зробити укол. Або, за домовленістю, можуть під’їхати додому, але це буде дорожче на 100-200 доларів», – розповідає джерело.

За інформацією джерела, вже є у доступі вакцина Moderna за 450 доларів. А CoviShield взагалі можна отримати за 500-1000 гривень.

«Можна домовитися з медиками, які відмовляються робити щеплення, щоб вони віддали свою дозу. В документи вносяться їхні дані, але щеплять вас», – розповіло джерело.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus