USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Roshen таки отримав без конкурсу 7,5 гектара під Борисполем

12 Лютого 2016 15:55
В обхід земельного аукціону через комунальні підприємства "Бісквітний комплекс "Рошен" взяв в субаренду 7,5 гектарів під Борисполем, - інформує Радіо Свобода.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що корпорація "Рошен", що належить Президенту, намагається незаконно отримати гектари землі біля Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ПРОДАТИ ЗАВОД?», – ГЕНДИРЕКТОР ROSHEN ДІЗНАВСЯ ПРО НАМІРИ ПОРОШЕНКА З ПРЕСИ

Президент Петро Порошенко, 8-й у списку найбагатших українців, всіляко заперечує, що його керівна в країні посада якимось чином сприяє покращенню фінансових показників його могутньої бізнес-імперії.

Тим часом з'ясувалося, що корпорація таки отримала гектари поблизу Борисполя. Так, 7,5 гектара товариство з обмеженою відповідальністю «Бісквітний комплекс «Рошен» отримало на позаконкурсних умовах – без конкурентів і земельного аукціону.


Це територія площею близько 20 гектарів на околиці Борисполя, що під Києвом. У перспективі корпорація «Рошен» планує звести тут бісквітний комплекс та млин із виробництва борошна. Утім, товариство з обмеженою відповідальністю «Бісквітний комплекс «Рошен» отримало землі не на конкурентних умовах, а через схему, яку важко назвати прозорою.



«Схеми» звернулися до фахівця, аби він розповів, якою б мала бути процедура відповідно до закону. «Є норма в Земельному кодексі, яка каже, що право оренди на землю може віддавати лише через аукціон», – зазначає юрист Богдан Боровик.

Зі слів юриста, мало бути так. «Рошен» мав звернутися до міськради з проханням знайти ділянку. Міськрада мала б перевірити наявність вільних територій і організовувати земельний аукціон. В аукціоні мали б взяти участь компанії, які, крім «Рошену», хочуть отримати землю в оренду. І тоді серед цих пропозицій обирали б найвигіднішу для міста.


«І це стосується і права власності на землю, і права оренди на земельну ділянку, і коли приходить приватизація – це також має бути аукціон. Це такий базовий принцип», – пояснює Богдан Боровик.

Натомість Бориспільська міськрада і «Бісквітний комплекс «Рошен» пішли іншим шляхом.

Після звернення структурного підрозділу «Рошен» – «Бісквітний комплекс «Рошен» – 6 липня 2015 року до Бориспільської міськради аукціон не проводився. Восьмого вересня міська влада надала кілька ділянок в оренду комунальному підприємству «Виробниче управління комунального господарства», скориставшись нормою, що для надання ділянок комунальникам аукціон не потрібний. Уже тоді передбачалося, що «Рошен» візьме цю землю в суборенду в обхід земельного аукціону.

Днями журналісти програми отримали документ, який підтвердив, що саме так і сталося. Комунальне підприємство і ТОВ «Бісквітний комплекс «Рошен» підписали договір суборенди ділянки площею 7,5 гектара. Таким чином, 7,5 гектара з необхідних 20 корпорація «Рошен» уже отримала на позаконкурсних умовах.


Журналісти запитали у мера Борисполя, чому не було дотримано базового принципу надання комунальної землі в оренду і чому не було аукціону. Той відповів, що аукціон – це довго, а відтак – цитата – «подібно смерті».

«Я кинув свою відпустку, прийшов на роботу, запросили їх і кажемо: «Які у вас умови є?». Вони говорять: «Нам треба терміново знайти земельну ділянку у вигляді 20 гектарів». І тому проводити аукціон – це треба положення, це є регуляторний акт, це, мінімум, ми б втратили три місяці. Три місяці це було би смертєподобно», – заявив міський голова Борисполя Анатолій Федорчук.

Своєю чергою, керівник компанії «Бісквітний комплекс «Рошен» заявив, що просто погодився на умови, запропоновані керівництвом Борисполя. І ці умови – законні.


«Один із запропонованих варіантів був місто Бориспіль і за такою схемою. Тому що вона не є протизаконною, це раз. Це абсолютно законна схема. По-друге, вона була підтримана депутатами міста Бориспіль», – говорить директор ТОВ «Бісквітний комплекс «Рошен» Костянтин Півень.

«Вони можуть стверджувати, що формально вони дотрималися якихось вимог. Але це не зовсім правда. Бо насправді ми розуміємо, що вони уклали формально дві угоди – оренду, а потім суборенду, але вони насправді хотіли укласти з самого початку оренду», – каже юрист Богдан Боровик.

Більше того, зі слів юриста, структурний підрозділ «Рошену» після зведення бісквітного комплексу матиме перевагу, якщо вирішить зрештою взагалі отримати цю землю у свою власність.

«Тобто знову-таки, земельна ділянка – вона буде приватизуватися, тобто переходити з державної власності в приватну власність не через аукціон, а напряму, оскільки у власника нерухомості – корпорації «Рошен» – буде переважне право на купівлю цієї ділянки», – уточнює юрист.

Директор «Бісквітного комплексу «Рошен» дотримався обіцянки перереєструвати фірму у Борисполі, аби податки залишалися в Борисполі, а не в Києві. Однак є кілька тез, які дещо суперечать його словам, оголошеним у вересні минулого року.

У 2015 році Костянтин Півень обіцяв, що працювати на фабриці будуть мешканці Борисполя.

А вже 25 січня 2016 року він заявив про конкурсний відбір на посади з-поміж претендентів із різних міст: «На кожне робоче місце проводитиметься конкурс, на конкурсній основі будуть вибиратися люди. Якщо претенденти будуть рівнозначними суперниками, мені вигідніше буде наймати бориспільську людину».

Окрім того, у вересні 2015 року йшлося про 130 мільйонів пайового внеску компанії в бюджет міста. «Ми готові інвестувати в інфраструктуру стільки грошей, скільки буде потрібно, в розумних межах», – говорив директор «Бісквітного комплексу «Рошен» Костянтин Півень.

Тепер же йдеться всього про 30 мільйонів. Причому мер міста стверджує, що цифра 130 мільйонів взята зі стелі.


«Значить, я вам розказую. Жодних 130 мільйонів – це все нагла брехня, яку сьогодні озвучують, я не знаю звідки взагалі ця цифра взялась. Якщо ми говоримо про 10 відсотків, то якщо взяти кошторисну вартість, а її ще немає, це орієнтовна. То є від одного відсотка до десяти», – відповідає мер Борисполя Анатолій Федорченко.

Натомість в інтерв’ю виданню «Ліга.нет» гендиректор «Рошену» сам стверджує, що місту потрібно віддати 130 мільйонів, але компанія налаштована торгуватися: «Зараз будемо торгуватися з депутатами – мова про 10 % від вартості кошторису в бюджет міста. Вартість проекту – 1,3 мільярда гривень. Тобто потрібно віддати 130 мільйонів гривень. Але я цього робити не буду, в документах написано «до 10%». Я пропоную їм 30 мільйонів гривень. Не влаштовує – будемо розглядати інші варіанти».
Наразі будівництво бісквітного комплексу – на етапі проектування. Уже відбулися громадські слухання. Депутати міськради ухвалили рішення про надання дозволу «Рошен» на розробку детального плану території, де заплановано зводити фабрику. Договір оренди землі в обхід земельного аукціону з компанією президента підписано.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 12 Лютого 2016 16:09
Знову беззаконня!!!!
Анонім Показати IP 12 Лютого 2016 16:13
Ну можемо, якщо хочемо. А солдату зубну щітку через тендер.
лучани Показати IP 12 Лютого 2016 16:23
Ну і які проблеми? Що краще ,щоб земля пустувала? А так підприємство,яке платить податки,працевлаштовує місцевих.
Анонім до лучани Показати IP 13 Лютого 2016 00:34
А ти з податкової, що знаєш платять чи ні?
Тарас Чурило Показати IP 12 Лютого 2016 16:50
Оце означає жити без корупції, а ще на Януковича щось говорив
Ірина Таран Показати IP 12 Лютого 2016 16:52
А якже тендер, всі законні процедури?
сераховичі до пучан Показати IP 12 Лютого 2016 17:02
за часів януковича на місці ф-ки "Рошен" мали побудувати бізнес -центр! земельна ділянка ! в централбній частині Києва.поруч 2 станціі метро! ціна самі розумієте! швидше всього старі корпуси "Рошен" поступово переідуть в Бориспільсікий район-!
111 Показати IP 12 Лютого 2016 19:33
Все по закону.це субаренда а не аренда де треба аукцион. Вчить матчасть.там юристи грамотни. Так що курить.
Лучанка Показати IP 13 Лютого 2016 11:18
Так-так!! У президента грамотні юристи і все зроблять так, що комар і носа не підточить! Собі все - ворогам закони! Отак і живемо, дурні українці, яких кожна нова влада має в хвіст і в гриву, ще й плакати (скаржитися) не дають! Так де ж наші герої-борці за справедливість? Фури російські блокують, Крим блокують від своїх же?! Чому не підете до адміністрації президента і не крикните на всю горлянку "Геть! Ганьба! Злодії!" Немає вас, там ніхто не заплатить та щей по голові можуть дати, що мало не буде! Ех, ви!!
Сераховичі до лучанк Показати IP 13 Лютого 2016 14:30
але ж був майдан і Небесна Сотня! і хто покараний крім народу?? а всі ходіння під ВР і Кабмін .і всі інші де налічується більше сотні людей проплачені!!! і незалежно кого підтримують чи проти когось! таке враження .що все робиться для знищення краіни і з зовні і з середини! радик. партія за "стояння " під каб міном платила до 400грив за добу плюс харчування жили в наметах але в десятки разів краще ніж солдати на війні; випивка дівкиі т.п!....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus