USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Абітурієнти – в інтернет: зміни у вступній кампанії

13 Липня 2016 22:00
11 липня офіційно стартувала вступна кампанія. Подати документи до вишу цьогоріч можна лише через мережу.

Сканер та інтернет – це те, що має обов’язково знайти абітурієнт, якщо хоче вступити до вищого навчального закладу, - повідомляє «ТСН.ua».

Торік у перші години вступної кампанії на ґанках університетів були величезні юрби абітурієнтів. Вони записувалися в чергу, аби подати документи, а окремо юрбилися батьки, які складали список черговиків уже на наступний день. Цього року, запевняють у Міносвіти, такого вже не буде. Точніше, не має бути. Бо подати документи до вишу можна лишень через інтернет.

Вступникові треба буде зайти на сайт «електронна освіта». Там спочатку слід зареєструватися, створити особистий кабінет. І вже в цьому кабінеті буде доступна електронна заявка на вступ.

«Цьогоріч є нововведення, що слід завантажити додаток до атестата», – попереджають освітяни. Цей документ треба заздалегідь відсканувати. І обов’язково наперед продумати, який виш чи яка спеціальність у пріоритеті.

Вступати абітурієнти можуть на п’ять спеціальностей, однак подати при цьому не більш як 15 заяв. Думати треба перед тим, як відправляти електронні заявки. Бо щойно вони будуть зареєстрованими у виші – стануть офіційними, тому відкликати їх назад уже не буде змоги. На цьому подання документів завершується.

«Якщо майбутній студент хоче стати лікарем і давно визначився зі своїм призначенням, навіщо йому подавати документи на інші напрямки? Логічніше, якщо він подасть усі 15 заяв на обрану спеціальність у різні університети, чим збільшить свої шанси на вступ. Саме це ми і зробили цього року», – пояснила заступник міністра Інна Совсун.

Далі залишається лишень стежити в інтернеті, які ви у списку і, зрештою, чи будете рекомендовані до вступу. «Ті, хто не має інтернету, можуть під’їхати у будь-який вищий навчальний заклад, не обов’язково в той, у який хочуть вступати, і там їм допоможуть подати документи», – запевнила міністр освіти Лілія Гриневич. Саме для таких випадків працюватимуть приймальні комісії.

Ця система стала можливою завдяки повному переходу на систему електронного подавання документів. Торік також можна було подавати документи через інтернет, але зберігалася можливість подати їх у паперовому вигляді. Повний перехід на електронну систему дозволив технічно забезпечити ідею «місце йде за студентом».

Міністр освіти і науки наголосила, що такий розподіл допоможе не лише забезпечити місця державного бюджету для абітурієнтів із кращими балами ЗНО, а й підтримати кращі університети, навчання в яких вибиратимуть самі випускники.

«Вищі навчальні заклади, в які вступатимуть абітурієнти з кращими балами ЗНО, матимуть можливість прийняти на 25% більше студентів, ніж встановлений початковий поріг», – зазначила Лілія Гриневич.

Чи витримає система навантаження – ніхто не зарікається. Торік, коли подавати документи можна було ще й вручну, електронна система все одно не витримала і «лягла» на дві години. Можливість збоїв передбачають і тепер.

Рекомендація чиновників – не штурмувати сайт першого ж дня. Часу є аж до 27 липня. Список на вступ формується не за принципом, хто перший, а хто розумніший.

До слова, освітній портал «Академія» запустив сервіс для підбору вишів за сертифікатами про складання ЗНО. Він показує вагу сертифікатів у загальному балі абітурієнта з різних предметів для кожної спеціальності в навчальних закладах по всій Україні.

Врубки

Міністерство освіти та науки України скасувало освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста. Цьогоріч ВНЗ набирають студентів на цей ступінь востаннє, повідомляє «24 канал». Отриманий раніше диплом спеціаліста прирівнюється до диплома магістра. Тобто на дипломах все одно писатиме «спеціаліст», але студенти автоматично вважатимуться магістрами.

Відтепер в Україні буде п’ять освітньо-кваліфікаційних рівнів: молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії та доктор наук. Відтак отримання ступеня бакалавра вже означатиме здобуття повної вищої освіти. Зникає поняття «кандидат наук».

Усі, хто захистив дисертацію, хай навіть з атомної енергетики, стануть докторами філософії. А нинішні кандидати наук за власним бажанням зможуть отримати диплом доктора філософії.

Експерти переконали, що завдяки реформі ми відходимо від радянської класифікації і переходимо до європейських стандартів.

За повідомленням міністерства, приблизно 50% абітурієнтів, які вступлять до українських ВНЗ у 2016 році, зможуть навчатися за рахунок держбюджету. Держзамовлення в 2016 році було затверджено Кабміном на рівні 272,6 тисячі осіб, що на 12,3% більше, ніж у 2015 році.

Кількість державних місць збільшили з технічних та аграрних спеціальностей, виходячи з потреб ринку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus