USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Ґаджети – набридають, а книга завжди поруч: чим живе бібліотека в райцентрі на Волині

30 Вересня 2019 19:31
30 вересня в Україні відзначають день бібліотек. На державному рівні свято запроваджено у 1998 році. Відтоді традиційно в останній день вересня працівники українських книгозбірень приймають вітання від вдячних читачів.

Напередодні професійного свята ми завітали в гості до працівників Локачинської районної бібліотеки. Вони розповіли про своїх найактивніших відвідувачів, провели екскурсію залами книгозбірні, поділилися наболілими проблемами. Та головне – запевнили, що друковане слово завше братиме гору над віртуальними носіями інформації.

Бібліотекар – професія жіноча

Отож, знайомимося. Людмила Мариняк – директор Локачинської централізованої бібліотечної системи (ЦБС), Людмила Шпиняк – заступник директора ЦБС із роботи з дітьми, Лілія Поліщук – методист центральної районної бібліотеки, Ганна Марчак – бібліотекар першої категорії відділу обслуговування, завідувачка читального залу, Ілона Веремчук та Лариса Пекарська – бібліотекарі першої категорії відділу обслуговування, працівники абонементу, Ольга Гранат – бібліотекар першої категорії відділу комплектування і обробки літератури, Світлана Бугайчук – художник першої категорії ЦБС.
Лілія Поліщук
Лілія Поліщук
Людмила Мариняк очолює колектив уже 31 рік. Каже, її колеги працюють злагоджено і професійно, мають підхід до читачів різного віку. Свого часу був у них єдиний мужчина, який працював бібліотекарем з інформаційних технологій, однак звільнився.

Напередодні свята бібліотекарі неохоче говорили про свої проблеми, серед яких – недостатнє фінансування та невисокі зарплати. Мовляв, ми хоч працюємо в просторому і теплому приміщенні. А в сільських книгозбірнях узимку холоднеча й сирість, працівники оформлені не на повні оклади, тому кілька днів на тиждень бібліотеки-філії на замку. Загалом протягом року бібліотекарі два місяці перебувають у відпустках за власний рахунок.

– Сподіваємося, що ці проблеми розв’яже новий уряд. Бо ми ж ідемо в Європу, а там поважають бібліотекарів і належно фінансують книгозбірні, – каже Людмила Мариняк.
Людмила Мариняк
Людмила Мариняк
Молодь читає книги, старші – періодику

Навіть в епоху інтернету й вільного доступу до електронних книг читачів у районній бібліотеці не меншає. Одні люблять твори сучасних українських авторів, інші хочуть читати періодику, хтось залюблений у поезію чи детективи. Бібліотекарі добре вивчили смаки та вподобання відвідувачів, тому пропонують їм нові надходження.

– Із кожним роком ми передплачуємо щоразу менше газет і журналів. Причина проста: з бюджету нам виділяють незмінну суму, а передплата дорожчає. Читачі люблять волинські газети, журнали з життєвими історіями, кулінарними рецептами та господарськими порадами, – розповідає Ганна Марчак.

Бібліотекарі пригадують, як у 2012 році вони отримали комп’ютери і доступ до інтернету за програмою «Бібліоміст». Тоді читачі записувалися в чергу, щоб знайти інформацію на сайтах, переглянути електронну пошту чи поспілкуватися у «Скайпі». Були й такі, хто приходив зі своїм ноутбуком і підключався до інтернет-мережі. Тепер і дорослі, і діти мають смартфони, тому кількість охочих попрацювати в бібліотеці суттєво зменшилася.
– У нас є два стелажі з профільною літературою. Ми купували їх за гроші від платних послуг – так званого нічного абонементу. Це переважно навчальні книги. Однак сьогодні вони нікому не потрібні, – каже Людмила Мариняк. – Навіть школярі беруть з інтернету готові реферати, не читаючи. Іноді приходять, щоб оформити титульну сторінку. Не роздруковують, а скачують на флешку. Студенти хіба цікавляться краєзнавчою літературою, яка широко представлена у районній бібліотеці.

Любов до читання прищеплюють у родині

Людмила Шпиняк зазначає, що для дітей передплачують дуже багато журналів. Але малюків більше цікавлять смартфони і планшети, ніж паперові носії інформації. Тому бібліотекар радить батькам читати діткам книжки. Мультики – це добре, але то пасивне сприйняття інформації. Малюк зможе щоразу погортати улюблену книжечку, роздивитися малюнки, перепитати, що його зацікавило. Якщо в родині читають книжки, то це відразу помітно, каже Людмила Шпиняк. Дітки разом із мамою чи татом вибирають літературу, радяться.
Людмила Шпиняк
Людмила Шпиняк
Бібліотекар зазначає, що в дитячій книгозбірні потрібно зробити ремонт, замінити вікна на енергозберігальні. Бо дітки не раз питають, чому на дверях прикріплена вивіска «Сучасна бібліотека», а в залах плями на стелі й аж ніяк не сучасний інтер’єр.

Ілона Веремчук на абонементі, у дитячому відділенні – Оксана Прокуда.

Кілька разів у бібліотеку заходили молоді мами з немовлятами на руках, які просили друкований варіант вподобаної електронної книги, каже Ілона Веремчук. Такі читачі приємно дивують і їм завжди раді.

– Книжковий фонд районної бібліотеки для дорослих налічує майже 48 тисяч книг, для дітей – 12 800 книг. Зі згаданих 48 тисяч левову частку становлять примірники старого фонду. А наш читач хоче нові книги сучасних українських авторів, навіть твори зарубіжної літератури просять в українському перекладі, – наголошує завідувачка.

Новинки літератури купують з рук авторів

Щоб зацікавити людей, у бібліотеці проводять літературні зустрічі з письменниками. Локачани вже мали нагоду поспілкуватися наживо з Мирославом Дочинцем, Ніною Фіалко, Світланою Талан, Мариною Гладко, Дарою Корній. Автори розповідають про свою творчість, привозять нові твори, які читачі можуть відразу придбати й отримати автографи.

За словами Лілії Поліщук, раніше вважалося, що людина має прочитати 18-19 книжок за рік. Серед читачів районної бібліотеки є такі, що перевиконують цю норму. Найактивніші міняють книги двічі на тиждень. Неповносправним читачам бібліотекарі безплатно доставляють книги додому. Людина лише попередньо телефонує і каже, що вона хотіла б прочитати.
– У нас є такі зачитані книги, що їх годі відновити. Хіба це не доказ, що друковане слово не втрачає популярності? Так, книги нині недешеві, не кожен може їх купити. А от в бібліотеці може взяти. Ми купуємо літературу, враховуючи смаки читачів, – зазначає Людмила Мариняк.

Працівники районної книгозбірні переконані, що гаджети – це такі собі іграшки, які з часом набридають. Інтернет-інформація промайне і загубиться, а книга завжди поряд. Щоб виховати дитину, яка мислить, батькам треба змалку привчати її до читання книг. Тоді у малюків розвиватимуться уява, словниковий запас, літературні смаки.

Оксана КУЦИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus