USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку діє «Жива бібліотека»: не-книжкові історії з перших вуст

12 Січня 2016 22:00
Можливість дізнатися те, про що ви ніколи не замислювалися, отримати інформацію з перших вуст обіцяють автори проекту «Жива бібліотека». Проект сьогодні розповсюджується по всьому світу.

У рамках всесвітнього проекту «Humanlibrary» Жива бібліотека» у Луцьку почала діяти учора, 11-го січня, у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва.Основна ідея «Живої бібліотеки» у тому, що замість книг тут виступають люди. У кожного – своя історія, якою можна поділитися із іншими. У Луцьку відвідувачі заходу («читачі») спілкуються, зокрема, з добровольцями, готовими розповісти про свій особистий досвід - «живими книгами». Додамо, що «живою книгою» може стати кожен охочий, хто має про що розповісти іншим.

До слова, перша «Жива бібліотека» відбулася в Данії в 2000-му році. А потім подібні заходи почали проводити в різних країнах світу. Всього в проекті беруть участь понад 50 країн. Для прикладу, а Австралії «Жива бібліотека» відбувається щомісяця, а у Фінляндії «живі книги» приходять до дітей у школи. Віднедавна він став популярним і в Україні.

Нестача спілкування з різними людьми - одна з головних проблем світу, вважають бібліотекарі, мовляв, люди - не завжди такі, якими їх нам хочуть показати. Але вони такі, як є, коли ми з ними спілкуємося, - наголошують організатори проекту.

Наголосимо, що вхід на «Живу бібліотеку» - вільний, участь у проекті - безкоштовна.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, першою «живою книгою» в Луцьку стали патрульні поліцейські, які розповіли чим відрізняються й чим схожі на голлівудських «копів», пообіцяли що евакуйовуватимуть автівки прокурорів, запевнили що не беруть хабарів, інформували що погані дороги Луцька «гальмують» їхню роботу й проаналізували, що найбільші порушники в місті – п’яні водії.


Як і традиційна бібліотека, «Жива бібліотека» має свої правила:

- «Живу книгу» можна читати не більше 60 хвилин.

- «Читач» зобов’язаний повернути «книгу» в тому ж фізичному та психологічному стані, в якому її отримав. Заборонено наносити «книзі» шкоду.

- «Книга» має право не відповідати на питання, які їх некомфортно обговорювати.

- «Читач» погоджується з тим, що «книга» може достроково завершити розмову в тому випадку, якщо «читач» погано з нею обходиться або ображає.

Працівники бібліотеки закликають усіх охочих долучатися до проекту, зокрема, якщо Ви - представник соціальної групи, яка зазнає дискримінації, якщо у вас є важливий життєвий досвід, який може допомогти іншим, або ви просто стомилися від того, що вас постійно судять «по обкладинці», і ви готові обговорити існуючі стереотипи про вашу соціальну глупу і поділитися власною історією - Ви можете стати «живою книгою».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus