USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На закриття волинських шахт впливає Ахметов

8 Березня 2015 23:00
Проти наміру уряду закрити 12 державних копалень протестували цього тижня шахтарі Волинського регіону. Частина - перекривала дороги, частина - поїхала пікетувати Верховну Раду і Кабмін. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повіломляло, що гірники Нововолинська знову хочуть їхати з акціями протесту в Київ.

Протестувальники підозрюють, що поки шахти на сході забирає війна, на заході їх банкрутує донецький олігарх.

У Нововолинську, в якому більшість жителів – гірники, 60 років тому з'явилася перша шахта – навколо неї і виросло місто. Вона працює і досі. Робітники та управлінці називають шахту містом – зі своїм виром, своїми правилами і законами. Проводять усіма закутками, показують і розказують про кожну деталь – вентиляцію, лави, проходки, штреки, види вугілля.

У шахті №1 Нововолинська добувають вугілля марки Г, яке вкарай необхідне для ТЕС Західного регіону. Олександр Паламарчук пропрацював під землею 11 років. Починав гірничим майстром, зараз – заступник дільниці шахти №1 у Нововолинську. Його шахту, як і ще дві в місті, планують закрити. Мотив для цього вбачає один. «Останніх п'ять років наша шахта працює в плані. Коли ми зникнемо з ринку, наші шахти просто закриють, монополіст може зробити з цінами на електроенергію будь-що», - говорить Паламарчук.

До того ж, шахту № 10, яка може стати порятунком для тисячі шахтарів, уже консервують 26 років. Хоча в ній – і пласти вугілля товстіші, і запаси багатші. «Ми зараз стоїмо навпроти 10-ої шахти, в яку вже вклали майже 1,5 мільярда державних коштів, і де треба нарешті завершити роботи, де нормальна зольність, 40 мільйонів балансових запасів вугілля, до 1,6 метра є пласти», - констатує мер Нововолинська Петро Сапожников.

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини писало, що після хвилі шахтарських протестів урядовці та народні депутати виділили 200 мільйонів гривень для добудови шахти №10 «Нововолинська».

Шахти, хоч і державні, однак залежать від ДТЕК Ріната Ахметова. Нині бізнесмен контролює 80% приватних шахт та 70% ТЕС в Україні. Зокрема, і дві теплоелектростанції – Бурштинську і Добротвірську, на які працював увесь регіон. Через окупацію Донбасу він різко відмовився від закупівель вугілля на Волині та перевів ТЕС на «своє», з Павлограда. А тут ще й галас здійняли щодо нестачі вугілля, почали показово вимикати світло.

Хоча ДТЕК і далі спокійно продавав електроенергію за кордон. «Монополізм завжди небезпечний, а в умовах фактичної війни він небезпечніший у десять разів», - наголошує директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. Уряд, ніби, пішов на повідку в Ахметова - 70 % української теплоенергетики, які ДТЕК сконцентрував у своїх руках, штовхають нинішню владу до вимушених кроків і хибних рішень. Саме монополія і спричинила нинішню вугільну кризу, електродефіцит і тендерні скандали: і з південноафриканським вугіллям, і з постачанням антрациту з Росії, і з загрозою шахтарських страйків.

Чимало питань і щодо експорту електрики з країни-агресора, на який вимушено пішла Україна, аби вберегтись від віялових відключень. Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин чи не щотижня виправдовується перед депутатами. «Всі ми знаємо, в якому стані перебуває інфраструктура. Її треба оновлювати. Це можна зробити, залучаючи величезні кошти. Кошти можна залучити, коли будуть прозорі правила, не буде монополістів, які будуть затискати нових гравців. Я хочу вас запевнити, що все вугілля, яке виробляють в Україні, в повній мірі використовують на українських ТЕС», - наголосив Демчишин.

Але з цим не погоджуються гірники. Тонни «чорного палива» нерухомо лежать на складах та просто на територіях шахт. «Вісім тисяч тонн концентрату, наприклад, нашого волинського вугілля, лежить сьогодні на збагачувальній фабриці», - зазначає мер Нововолинська.

Виявляється, не лише газового, а й антрацитового вугілля в нас, хоч греблю гати. Навіть попри те, що на непідконтрольній Україні території наразі - дві третини шахт та 40% теплоелектростанцій. Про це в один голос твердять як шахтарі з усієї України, які пікетували Кабмін, так і експерти. «Розвідали вугілля в Донбасі, не тільки на Луганщині, Донеччині, а й Дніпропетровщині та далі, на 300 років», - говорить голова Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко.

Та й профіцит газових марок можна використовувати на благо країни – треба лишень побудувати спеціальні переробні фабрики чи переобладнати блоки на ТЕС. З усіх варіантів - це відносно дешеве задоволення. «Є такі технології, які дозволяють спалювати вугілля фактично усіх марок. Тоді ТЕС не буде залежати від того, яку марку вугілля поставляють», - пояснює директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Калушську ТЕЦ переоснащували півтора року і витратили 130 мільйонів гривень», - констатує голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. Отже, паніка щодо нестачі вугілля – перебільшення, а проблема вирішується. Енергетична галузь залишається надприбутковою, оскільки продовжують існувати і набивати гаманці «смотрящіє» корупційних схем.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Чорний шахтар Показати IP 8 Березня 2015 23:15
На закриття волинської групи шахт впливає зовсім не Ахметов! Наші шахти закриваються завдяки суцільній корупції керівництва ДП Волиньвугілля, недолугому та непрофесійному управлінню директора Гарбузюка, завдяки роздутому до маразму штату контори Волиньвугілля, завдяки головному економісту Буткевич яка собі премій за організацію спортивних змагань нарахувала майже на мільйон гривень та усіх своїх родичів на теплі високооплчувані посади попристроювала. Шахти закриваються тому, що такі керівники як Онопрієнкно на металобрухт відправляє гірниче обладнання.Шахти закриваються тому, що не зважаючі на скруту у державі економіста Буткевич возить шикарний лімузин МЕРСЕДЕС... Врятувати вугільну галузь на Волині можна тільки шляхом мусорної люстрації вугільних начальничків! Іншого не дано!
шахтар Показати IP 9 Березня 2015 11:39
А горе-Президента і горе-Прем'єр-міністра і горе-міністрів ми маємо в Україні?! Чи ми будемо з Австралії привозити вугілля ?! Скільки будуть красти з державної казни гроші і брехати ?!!! Я не політик, але то вже дітям в 1 класі зрозуміло ,що дерибанять не так, як піонер- Янукович ! Політики України- брехуни, злодії, корупціонери, бандити! Я їхньої брехні не можу слухати і на їх "личка" дивитись !!! Не дати своїм людям роботу в Україні, де безробітність зашкалює - це дебілізм !!! Ахметова всі бояться ?! То чому перлися у владу?! І про що ми говоримо ?! Наші політики фізично все життя не працювали і розумово також не вміють !!! Красти і брехати вміють в Україні, а лікуватись, віддихати, нерухомість і розкіш купляти у самих розвинутих країнах світу !!! О, вони таланти України !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus