USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Ахметов за місяць розбагатів на 23 млрд гривень

5 Лютого 2019 08:29
За січень 2019 року олігарх Рінат Ахметов заробив 23 млрд грн. Його статки оцінюють у 177,5 млрд грн – $6,3 млрд. Донецький бізнесмен піднявся на 263 сходинку найбагатших людей світу, за даними агентства «Блумберг». Він єдиний українець у цьому рейтингу, передає Gazeta.ua.

Ахметов двічі був народним депутатом. Із 2000 року володіє компанією СКМ, до якої належать холдинг ДТЕК, «Перший український міжнародний банк», страхова компанія АСКА, медіагрупа «Україна». А також холдинг «Метінвест», що володіє гірничо-металургійними підприємствами на Донбасі та у Кривому Розі на Дніпропетровщині. ДТЕК контролює 75% ринку теплової генерації і 85% видобутку вугілля в Україні.

З початком війни між Україною та Росією Ахметов переїхав із Донецька до Києва. Очолює список найбагатших українців.

«Ахметов на окупованих територіях втратив меншу частину бізнесу – вугільні ресурси. Але цю втрату держава компенсувала йому сповна – через ціноутворення «Роттердам+» (методика формування ціни на вугілля, діє з 2016 року. Вартість визначають за формулою: середня ринкова ціна вугілля в портах Амстердам-Роттердам-Антверпен за попередні 12 місяців плюс вартість його доставки. – ГПУ)», – говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ.

Виробникам електроенергії дозволили розраховувати тариф за вартістю вугілля, яке нібито везуть із порту Роттердам у Нідерландах. Це дозволило Ахметову налаштувати надпотужний фінансовий потік. Якщо компанія контролює 85 відсотків вугілля в країні, вона отримуватиме користь від такої системи. Конкуренцію компанії олігарха створює лише Центренерго, яке перебуває у власності держави.

Втрати Ахметова компенсували за рахунок споживачів – українців, які користуються електроенергією.

Очевидно, що вугілля не везуть із Роттердама, а продовжують постачати з окупованих територій. Це близько 5 мільйонів тонн – які купують за безцінь, а продають із величезною націнкою. Але у правоохоронних органів і влади ця тема – табу.

Ключові металургійні ресурси Ахметова розташовані в Маріуполі й Запоріжжі. Найбільший у Європі Авдіївський коксохімічний завод про­довжує працювати. Бізнес-імперія донецького олігарха базується на двох ланцюжках: кокс-метал і вугілля-електроенергія-метал. На початку завжди стоїть енергетичний ресурс, а в кінці – метал. На ринку металу зараз усе спокійно, а втрати на Донбасі компенсувала держава.

«В таких умовах навіть під час війни він – єдиний у країні, хто буде збагачуватися», – зазначає видання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 5 Лютого 2019 09:05
ахметка в збагаченні не єдиний, є ще петрусь зі своєю шоблою
Просто до Анонім Показати IP 6 Лютого 2019 09:20
Україна Понад УСЕ Хто не скаче той москаль

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus