USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Алергія на холод: з чим її плутають, які є симптоми, лікування та протипоказання: пояснює алерголог

9 Грудня 2023 07:45
Настали морози, а з ними повернулися потріскані губи, сухі руки та почервоніння відкритих ділянок тіла. У когось це звичайна реакція шкіри на мороз, але деякі симптоми можуть свідчити про холодову алергію, яка потребує лікування.

Що таке алергія на холод і з чим її плутають? Як полегшити симптоми та яких методів «лікування» потрібно уникати? На ці запитання відповіла алерголог Наталія Москвіна, пише УП. Життя.

Алергія на холод таки існує. Це досить рідкісне явище, що називається холодова кропив'янка. Вона виникає після контакту з холодом і може проявлятися на руках, на ногах, на обличчі або на всьому тілі.

Симптоми можуть бути разові та минути самостійно, коли пацієнт з морозу зайде в тепле приміщення.

Якщо це триває довго, виникає з року в рік або ви помітили загрозливі симптоми – треба обов’язково звертатися до лікаря.

«Холодова кропив’янка невиліковна, але її можна підтримувати в ремісії. Пацієнт має завчасно починати приймати антигістамінні препарати, які йому прописує лікар. Також можна використовувати захисний крем на відкриті ділянки тіла», – каже лікарка.
Симптоми алергії на холод

Найпоширенішими є такі симптоми:

- почервоніння шкіри;

- поява пухирів та ранок, що сверблять;

- набряк кінцівок.

«Це може бути і на відкритих, і на закритих ділянках тіла. Може з'являтися відразу після того, як пацієнт виходить надвір, інколи з'являється через деякий час. Зазвичай воно дуже свербить, інколи може бути навіть набряк тіла», – каже Наталія Москвіна.

Хто у групі ризику?

Алергія на холод в дітей поширеніша, ніж у дорослих. За словами лікарки, у малечі тонший гідроліпідний шар шкіри й частіше виникає сухість. Також, з досвіду лікарки, алергія на холод може частіше проявлятися у людей, які носять надто легкий одяг у мороз.

З чим найчастіше плутають алергію на холод?

Іритативний дерматит

«Найрозповсюдженіші скарги, які з'являються в пацієнтів у холодну пору року, свідчать про іритативний дерматит, який помилково приймають за алергію. Це висипи, які з'являються на відкритих ділянках тіла, дуже часто на руках, інколи на обличчі. Це не зовсім алергія, це подразнення поверхневих шарів шкіри внаслідок впливу морозу, холодного повітря, перепаду температури», – пояснює Наталія Москвіна.

Читати ще: Щороку хворих на алергію та астму стає більше, – волинські лікарі

Іритативний дерматит проявляється сухістю шкіри, висипами, лущенням, інколи виникають тріщини, свербіж, може бути відчуття печіння. Це найчастіші скарги, з якими звертаються пацієнти, але це ще не алергія на холод, каже лікарка.
«При дерматиті шкіра змінена завжди, навіть коли пацієнт заходить в приміщення. Кропив'янка виникає і минає, після неї шкіра не змінена», – додає алерголог.

На іритативний дерматит у холодну пору частіше страждають люди зі світлою шкірою. Також на це впливає спадковість, генетична схильність до сухості шкіри.
Основне лікування – це зволоження і захист.

«Є спеціальні креми, які утворюють захисну плівочку, і шкіра пацієнта не страждає від холоду», – зазначає Наталія Москвіна.

Холодовий панікуліт

З холодовою кропив'янкою часто плутають ще одне захворювання, яке буває у маленьких дітей – холодовий панікуліт (порушення функцій роботи підшкірної жирової клітковини).
Холодовий панікуліт пов'язаний з впливом холоду. Частіше трапляється у немовлят і маленьких дітей. Клінічними ознаками є почервоніння щік, вузлики чи бляшки (округлі утворення під шкірою) на відкритих ділянках тіла.

«Панікуліт частіше виникає у маленьких дітей на відкритих ділянках тіла, зокрема, коли вони контактують з якимось металом, наприклад, замочок на бодику», – каже алерголог.

Читати ще: Алерголог із Луцька: чи можна вилікувати сезонну алергію раз і назавжди

Холодовий панікуліт зазвичай вражає щоки та підборіддя і з'являється через 48-72 години після впливу холоду.

Важливо захистити дитячу шкіру від холоду та інших чинників, які подразнюють шкіру.

Як лікувати алергію на холод?

Якщо у вас алергія на холод (холодова кропив’янка), важливо звернутися до лікаря, щоб він міг оцінити ваш стан і запропонувати лікування.
Пацієнти з холодовою кропив’янкою мають завчасно приймати протиалергічні препарати й захищати шкіру від холоду.

«Інколи антигістамінні препарати у звичайній дозі не допомагають, пацієнти розчаровуються, а насправді просто потрібна терапія в більшому обсязі або комбінований препарат», – каже Наталія.

Читати ще: «Алергія виникає при повторному контакті з алергеном», – алерголог з Луцька

Водночас є додаткові рекомендації, які актуальні для пацієнтів і з іритативним дерматитом, і з холодовою кропив’янкою.

Що потрібно робити?

Використовувати креми, які утворюють захисну плівку.

«Це може бути будь-який колд-крем (крем для захисту шкіри від вітру й морозу, – ред). Його наносять на відкриті ділянки тіла за 15 хвилин до контакту з холодним повітрям», – каже лікарка.
Також потрібно зволожувати шкіру спеціальним лосьйоном або кремом (бажано, щоб його прописав лікар).

Використовувати гігієнічну помаду для губ.

Носити рукавички, одягатися тепліше.

Що не можна робити?

Розчухувати, роздирати шкіру.

Це погіршує стан шкіри та загрожує «приєднанням» інфекції. Натомість можна використовувати загоювальні бальзами, які пропише лікар.
Довго контактувати з водою (деякі люди так роблять, щоб полегшити свербіж, але це тільки шкодить).

Наносити крем і одразу виходити на свіже повітря – інакше крем не спрацює, і рідина навпаки буде швидше випаровуватися з поверхні шкіри.

Довго перебувати на холоді, перемерзати.

Використовувати народні методи (протирати оцтом, спиртом, мастити борсучим жиром, медом, робити компреси, пити відвари тощо).

«Це не працює. Усі спиртові настоянки тільки збільшують сухість шкіри, а різноманітні жири не роблять захисну плівку, як спеціальні креми. Усе це може призвести до закупорки фолікулів, спричинити фолікуліт», – пояснює Наталія.

Митися у гарячій чи холодній воді.

«Митися під гарячим душем – це протипоказання при будь-якій патології шкіри. Це може стимулювати і сухість, і свербіж», – наголошує лікарка.

Як розрізнити алергію на холод і обмороження

Обмороження виникає внаслідок тривалого контакту з низькою температурою та провокує тривалі симптоми.

Обмороження завжди відрізняється больовим синдромом, пояснює Наталія Москвіна.

Якщо ви помітили пухирці, різкий біль, синюшність шкіри – обов'язково звертайтеся до лікаря!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus