USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Аналіз трагедії під Луцьком: чому впав літак із контрабандою

8 Квітня 2015 22:00
Аналіз трагедії, яка нещодавно трапилася у селі Промінь, коли розбився літак, що перевозив контрабандні цигарки, провела Організація Волинських Авіалюбителів "ОВАЛ✈".
Додатково від місцевих стало відомо, що після відходу правоохоронців на місце події приїжджала машина з польськими номерами і люди забрали залишки сигарет на місці.
Нагадаємо, що 26-го березня 2015 року о 00:30 в с. Промінь Луцького району розбився літак Ан-2 ("кукурузник"). На літаку перевозили контрабандні цигарки білоруського виробництва. Загинуло двоє людей, один з яких пілот, а особа другого наразі встановлюється. Активісти "ОВАЛ✈" провели власне розслідування інциденту, яке подане нижче.

ПРО ДРУГУ ОСОБУ, ЯКА ЗАГИНУЛА

Скоріше за все, припускають авіалюбителі, загиблий був другим пілотом літака, адже в штатному екіпажі Ан-2 є два пілоти. Другий пілот зазвичай виконує в польоті окремі операції в загальному комплексі керування літаком, такі як випуск і прибирання шасі (на Ан-2 не прибирається) та механізації крила на зльоті і посадці, контроль обертів двигуна і показників інших приладів, які відображають параметри функціонування різних систем літака в польоті, вмикання і вимкнення окремих систем в польоті.

У разі потреби другий пілот може повністю брати на себе керування літаком. Також другий пілот може виконувати функції штурмана (займатися навігацією, прокладати курс), радиста (вести радіообмін з землею та іншими літаками в повітрі) і бортінженера (слідкувати за відмінним функціонуванням всіх бортових систем літака і, в разі потреби, проводити дрібний ремонт цих систем безпосередньо під час польоту).

Простіше кажучи, другий пілот бере на себе частину обов'язків командира екіпажу, таким чином знімаючи з нього зайве навантаження і даючи йому можливість зосередити більше уваги безпосередньо на керуванні літаком і на повітряній обстановці.

При бажанні Ан-2 може, звичайно, пілотувати і одна людина, але в цьому випадку політ проводився вночі на малій висоті з непідготовленого майданчика, та такий процес (а контрабандисти працюють лише на малих висотах нижче 100 метрів, де їх не можуть зафіксувати радіолокатором) потребує неабиякої додаткової концентрації і допомога другого пілота в таких випадках вкрай необхідна.

До того ж, судячи з усього, політ мав проводитись на досить велику відстань в обхід населених пунктів і прикордонних постів. Для цього, особливо вночі, вкрай необхідна допомога штурмана, функції якого міг виконувати другий пілот.

ІМОВІРНИЙ МАРШРУТ ПОЛЬОТУ

Волинь є унікальною областю в плані можливості заробити контрабандою. З одного боку - Білорусь зі своїми дешевими і якісними товарами, з другого Польща, де ці товари можна дорого продати. Одним з таких товарів є білоруські цигарки. Ні для кого не секрет, що європейці (зокрема і поляки), в чиїх країнах пачка цигарок коштує 3-5 євро, дуже полюбляють дешеві цигарки, виготовлені в країнах колишнього СРСР.

Білоруські цигарки є найдешевшими серед них. Тому контрабанда цигарок на Волині усіма можливими засобами, зокрема й авіаційними, дуже поширена. На жаль, великі гроші засліплюють людей, змушуючи їх нехтувати елементарними правилами техніки безпеки польотів, ризикуючи власним життям і життями тих, хто на землі. Яскравим прикладом є авіакатастрофа Ан-2 поблизу села Скулин Ковельського району 10-го жовтня 2013 року. Тоді екіпаж перед вильотом з Білорусі не перевірив погодні умови в районі посадки і через туман "промазав" повз злітно-посадкову смугу тамтешнього сільськогосподарського аеродрому. Ціна халатності і жадібності - 2 людських життя.

Зазвичай при контрабанді білоруських цигарок Волинь являє собою транзитну зону. Цигарки завозяться на Волинь з Білорусі, а вже звідси відправляються до Польщі. Скоріше за все, перший етап чергової операції відбувся в ніч з 15-го на 16-е березня.

Активісти нашої Організації зв'язалися з начальником Регіонального Медіа-центру Міністерства Оборони України у Львові підполковником Володимиром Скоростецьким. Він, як і очікувалося, спростував інформацію щодо військових літаків, парашутистів і російських шпіонів, про яких говорили місцеві, і які, очевидно, були плодом уяви місцевого жителя, який напередодні хильнув зайвого. Але звернімо увагу на те, що мешканці села повідомили тоді й інше:

"Сьогодні я телефонувала у сільську раду села Шепель і мені повідомили, що дійсно щось літало (у с/р сказали, що кукурузник) і приїжджало СБУ, розпитувало людей про це.."

Зазначимо, в авіації маршрут польоту завжди прокладється через так звані контрольні точки або ППМ - поворотні пункти маршруту, поблизу яких обов'язково мають бути придатні на випадок вимушеної посадки майданчики. Саме такий майданчик є на південній околиці села Шепель - сільськогосподарський аеродром. Наразі на цьому аеродромі немає літаків типу Ан-2, які би знаходились там на постійному місці дислокації, тобто мова може йти лише про проліт "гостьового" борту.

Взявши карту Волинської області бачимо, що село Шепель знаходиться на захід від Луцька, а село Промінь - на південь. На основі цього можна зробити висновок, що Ан-2 з контрабандними цигарками на борту прямував з Білорусі до Проміня через Шепель в обхід повітряного простору Луцька, щоб не піднімати тривогу серед лучан і правоохоронців обласного центру.

Як вже було сказано вище, контрабандисти працюють лише на малих висотах. Тобто "кукурузник", який прогуркотів над сплячим селом вночі на висоті лише кількадесят метрів міг добряче налякати людей, адже відомо, що спросоння всі звуки здаються в декілька разів гучнішими, ніж є насправді. А якщо до сну додається добряче похмілля, то тим більше (згадується відомий студентський анекдот: "Ці таргани вже вкінець подуріли! Так гучно гупають!"). Одже "шухер" в Шепелі, який тоді здався маячнею і не був сприйнятий серйозно, тепер стає більш-менш логічно зрозумілим - Ан-2 привіз до Проміня чергову партію контрабандних білоруських цигарок. Дочекавшись, поки вляжеться шум відносно російських диверсантів у Шепелі, контрабандисти, вочевидь, приступили до другого і найбільш відповідального етапу операції, який передбачав виконання священого "інтернаціонального обов'язку", а саме дружню допомогу братам-полякам, страждаючим від рук клятих капіталістів, які встановлюють захмарні ціни на цигарки, тим самими попираючи священне право людини нищити власне здоров'я за максимально низькими цінами. :-)

ФАКТОРИ, ЯКІ МОГЛИ СПРИЧИНИТИ ТРАГЕДІЮ

Літак Ан-2 є одним з найпоширеніших літаків в історії світової авіації. Занесений до Книги Рекордів Гінеса як єдиний літак, який серійно випускається більше 60 років.

Стартував цей процес в 1949 році і випускається до сьогодні. За весь час виробництва літака побудовано понад 18 тисяч машин цього типу різних модифікацій. На сьогоднішій день в світі експлуатується понад 2200 цих літаків, з яких є досить багато екземплярів, які експлуатуються вже понад 40 років, при цьому наліт деяких складає понад 20 тисяч годин у повітрі.

Зокрема в Україні знаходиться згідно з офіційними даними 135 Ан-2, з них в придатному до польотів стані є 54 машини. За понад 60 років експлуатації в різних льотних пригодах втратили 407 машин цього типу, сумарна кількість загиблих в цих пригодах становить 385 осіб. Попри це пілоти, які літали на Ан-2, характеризують його як надзвичайно надійну машину, а наземний технічний персонал - як дуже просту і невибагливу в технічному обслуговуванні.

Піднявши архіви льотних пригод за участю Ан-2 і обробивши їх, дійшли висновку, що найбільша кількість пригод за участю Ан-2 спричинена горезвісним людським чинником, тобто помилками екіпажу (60% від загального числа).

Через відносну простоту керування Ан-2 багато пілотів дозволяли собі сідати за його штурвал напідпитку і вчиняти дії, які кваліфікуються як повітряне хуліганство, за що і платили власним життям.

Також до людського чинника належить халатність наземного технічного персоналу, який не проводив якісне технічне обслуговування Ан-2 через його простоту і невибагливість в технічному обслуговуванні, покладачись на сумнозвісний "русский авось", мовляв, "и так сойдёт, ведь вчерась на ём летали и нечаво, удачно сел".

Ще 30% пригод спричинені комбінованим технічно-людським чинником, коли в польоті мала місце технічна несправність, з якою літак можна було посадити, уникнувши жертв, але через паніку членів екіпажу і допущені внаслідок цього помилки в пілотуванні трапилася пригода. І лише 10% пригод спричинені серйозною технічною несправністю, коли екіпаж фізично нічого не міг вдіяти.

Вивчення авіапригоди.

Ан-2, як і всі літаки малої авіації, не обладнаний бортовими самописцями (в народі "чорними скриньками"). Тому визначити істинну причину авіакатастрофи за участю цього типу літака при умові відсутності членів екіпажу, які вижили, чи свідків на землі - майже неможливо.

В цьому випадку ми маємо випадкового свідка трагедії, жителя села Промінь Олександра Васильчука.

Була ніч, тому важко судити, наскільки точними можуть бути його свідчення, подані у ЗМІ, але через відсутність більш вагомої інформації волинські авіалюбителі спробували зробити певні висновки з його слів.

Отже, як повідомлялося у ЗМІ, зі слів очевидців, літак злетів із імпровізованої злітної смуги, яка знаходиться поблизу місця аварії на полі. У повітрі пілот розвернув машину та намагався сісти на місці зльоту, однак літак почав втрачати висоту і впав на вулицю.

Подібний маневр з розворотом на 180 градусів одразу після зльоту і посадкою з курсом, протилежним зльотному, зазвичай виконується в разі відмови або пожежі двигуна, або іншої серйозної технічної несправності, коли часу на роздуми і на традиційний посадочний маневр "коробочка 2х180" (в народі «круг») не має.

Логічно напрошується висновок, що серйозна технічна несправність на борту літака таки мала місце, бо просто так виконувати описаний вище маневр для екстренної посадки ніхто б не став, адже він є досить складним для виконання через те, що одразу після зльоту ще не набрана достатня швидкість для стійкого польоту і безпечна висота, при яких можна здійснювати інтенсивне маневрування.

Недарма в керівництвах з льотної експлуатації всіх без винятку військових бойових літаків є пункт, в якому зазначено, що в разі будь-якої технічної несправності під час зльоту, коли літак вже в повітрі чи ще на землі, але вже набрав швидкість, за якої пілот не зможе зупинити літак в межах злітно-посадкової смуги, екіпаж мусить негайно покинути машину, скориставшись аварійними засобами порятунку (катапультні крісла).

На жаль, на Ан-2 аварійні засоби порятунку не передбачені. До того ж, політ виконувався вночі з непідготовленого майданчика при відсутності візуального контакту з лінією горизонту, адже так званих вогнів горизонту - прожекторів, якими позначають лінію горизонту під час нічних польотів на всіх аеродромах і аеропортах - саморобний льотний майданчик у селі Промінь, звісно, не мав.

Також у ЗМІ повідомляється, що останній вдалий політ «кукурузника» був близько місяця тому, а потім його залишили на ремонт. Зберігали літак під відкритим небом біля злітної смуги за півкілометра від села. Так, про задовільний технічний стан машини мова йти не може, - якщо літак зберігається під відкритим небом, а значить - під усіма дощами, снігами, градами, вітрами, морозами і спеками.

Також зазначалося, що з цього літака розкидали міндобрива на поля. Але в 2014 році через всім відомі події в державі сільськогосподарські угіддя опинились в дуже скрутному становищі через катастрофічне недофінансування. Відповідно і цей літак простоював на землі без діла, бо грошей на його використання за призначенням не було. А це всім відомий факт, що для задовільного функціонування будь-яка техніка має не лише проходити постійні регламентні технічні огляди і обслуговування, а і безпосередньо працювати.

Без постійного функціонування за призначенням будь-які технічні системи через певний проміжок часу починають виходити з ладу. До того ж, враховуючи повну нелегальність використовування літака, можна сміливо ставити під сумнів його регламентний технічний огляд і обслуговування як таке.

Тепер щодо льотної кваліфікації екіпажу літака. В ЗМІ повідомляється, що крайній вдалий політ даного "кукурузника" перед катастрофою був близько місяця тому. Навіть якщо його останній політ перед катастрофою був в ніч з 15-го на 16-е березня під час описаного вище "шепельського шухера", то це катастрофічно малий наліт для льотчиків, які працюють вночі та ще і на малій висоті.

Для підтримки відповідної льотної кваліфікації для польотів вночі на малих висотах льотчиками мають проводитись чи не щоденні наполегливі тренувальні польоти. Маршрут, за яким планують летіти вночі, має бути досконало вивчений вдень, на штурманську карту польоту мають бути нанесені особливості рельєфу місцевості, населені пункти, поодинокі високі об'єкти, які можуть бути потенційно небезпечними щодо зіткнення з ними, досконально вивчена метеообстановка по всій довжині маршруту, а сам літак має бути оснащений спеціальним радіотехнічним та іншим обладнанням, яке дозволяє виконувати нічні польоти.

Судячи з усього, нічого подібного екіпажем літака, який розбився, зроблено не було і відповідне обладнання також не було встановлене.

ВИСНОВКИ. ОСНОВНІ ВЕРСІЇ

Виходячи з написаного вище, технічний стан літака і льотна кваліфікація членів екіпажу, м'яко кажучи, бажали кращого. Відчувши несправність, екіпаж запанікував, втратив просторове орієнтування через відсутність візуального контакту з лінією горизонту та землею, і почав закладати надто крутий віраж з надто малим радіусом розвороту і надто глибоким креном на неприпустимо малій для такого віражу швидкості, бо часу набрати достатню швидкість для стійкого польоту екіпаж не мав часу.

Як результат, літак ще більше почав втрачати швидкість і опускати носа, щоб компенсувати втрату швидкості за допомогою пікірування, через що ще втратив і висоту, яка і без цього була катастрофічно малою. Далі на шляху літака встав приватний будинок і паркан. Зіткнення спричинило втрату літаком однієї з несучих поверхонь, що призвело до повної дестабілізації літака в повітрі і повної втрати керування. Після цього шанси якось врятувати літак і життя членів екіпажу дорівнювали нулю.

Коли транспортний літак завантажується будь-яким вантажем, за цим процесом слідкують спеціальні люди, які звуться лоуд-мастерами. Вони ж проводять складні розрахунки, в якій частині вантажного відсіку, яка частина вантажу, якої ваги і розмірів має знаходитися, щоб не порушити центровку літака і не змістити центр його ваги, що неминуче призведе до порушення його аеродинамічних якостей і, як наслідок, втрати керування.

Звісно, в нашому випадку можна сказати, що цигарки не можуть важити багато, але наразі невідомо, яка кількість цигарок і на яку вагу знаходилася в салоні літака та і Ан-2 - легкий літак вагою трохи більше 5-ти тонн при максимальній завантаженості, а не 200-тонний "Боінг" чи "Ільюшин".

Лоуд-мастера при завантаженні "кукурузника" контрабандними цигарками поруч не було і навіть невідомо, чи закріпляли контрабандний вантаж в салоні літака перед вильотом, чи просто покидали в салон як-небудь, керуючись горезвісним слов'янським принципом "и так сойдёт".

Припускаємо, що контабандний вантаж в салоні літака був розташований з помилками ще під час завантаження, або змістився під час злету під тиском діючих на літак в цей момент перенавантажень. Це спричинило описане вище порушення центровки літака і його дестабілізацію в повітрі. Екіпаж, відчувши, що втрачає керування, знову ж таки запанікував і почав виконувати маневр.

При крутому віражі з глибоким креном незакріплений вантаж міг зміститися ще більше, посилюючи дестабілізацію літака, що призвело до повної втрати екіпажем керування. Подібні випадки в історії світової авіації, на жаль, не рідкість.

ПІСЛЯМОВА

Проведене розслідування зроблене любителями, а не професіоналами в галузі авіації на основі інформації, викладеної в ЗМІ та, грунтуючись на свідченнях випадкових очевидців трагедії, тому ніяк не може бути істиною в першій інстанції.

В будь-якому випадку, яких би висновків не дійшла офіційна слідча комісія, загиблих людей вже не повернути. Тому зайвий раз хочеться нагадати дві крилаті фрази, які дуже добре підходять до цієї трагедії: "Жадность фраера сгубила" та "Небо ошибок не прощает".

Бережіть себе. З повагою Колектив Організації Волинських Авіалюбителів "ОВАЛ✈"

Інтерв'ю представника "ОВАЛ✈" Іллі Сметаніна для каналу ICTV:


Репортаж каналу ICTV


Місце авіакатастрофи Ан-2 в селі Промінь Луцького району 26-го березня 2015 року за станом на 30-е березня. Місцеві мешканці прибирають дрібні залишки літака, великі уламки кілька годин тому забрали працівники МВС. На місці падіння літака добре видно обпечену пожежею землю, пошкоджений падаючим літаком паркан і вже накриту поліетиленовою плівкою частину даху хати, яку зніс падаючий "кукурузник"
В уламках літака в причепі трактора видно обгорілий шматок тканини на палці, за колористикою дуже схожий на польський прапор.
Злітно-посадкова смуга сільськогосподарського аеродрому в селі Промінь Луцького району, з якої вночі 26-го березня 2015 року злетів розбитий Ан-2. Праворуч біля лісу видно хату, частину даху якої зніс падаючий"кукурузник".


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Розуміюча))) Показати IP 9 Квітня 2015 06:45
Автор, ти мій Герой)))
Анатоль_ до Розуміюча))) Показати IP 9 Квітня 2015 11:37
я в дитинстві також мріяв стати льотчиком!
бандеровець Показати IP 9 Квітня 2015 07:39
автор бездарний, міг би і поцікавитися що наступне село Лаврів а не Баківці! Кусок тканини приплів до польского прапора, де поперечні полоси як на нашому прапорі! І літав цей літак мінімум раз в тиждень а то і два! Та ішов він на посадку та занизько опустився тому і зацепив хату, це називається жадность згубила,бо можна було спокійно сісти з сторони поля. А взлетів він під вечір а вернувся близько 1 ночі. Чомусь нікого не цікавить чого Москвич варварськи взлітну смугу екскаватором перекопує і вивозить? Як літак не знають чий а на смугу господар знайшовся.
Патріот до бандеровець Показати IP 9 Квітня 2015 10:03
Да це точно,А головне наші правоохоронці "як води в рот набрали",Ніхно нічого незнає і ніхто нічого не бачив.Ковельське видання в той же день писало,що згідно реєстру літак належить підприємству Москвича.А правоохоронці будуть,ще 3 роки встаеновлювати його власника.А на машинах на польських номерах їздить половина крутеликів Луцька та Ковеля та шматок тканини к взявся через 5 днів комусь вже нагадує прапор.Це все для відводу очей,так само як київські автомобілі під час розбору злітної смуги.Москвич хитрий. вот, і "шифрується",щоб по номерах не вирахували хто.А розслідування більше схоже на "заказуху"
Анонім Показати IP 9 Квітня 2015 09:10
А хто ж ті нещасні пілоти, що віддали своє життя за збагачення чергового олігарха
333555 Показати IP 9 Квітня 2015 10:03
Цей бред менти заказали написати? Ви ще напишіть що це хлопці в селі скінулися купили літака затарились папіросами і давай літати туди сюди - НУ ЯК НЛО !!! 2 літак який впав. Літаки в нас в селах в кожного другого? Де участковий як мінімум? Країна в стані війни а тут літак лєвий кудись літає - де служби відповідні? Незнають? Ні в темі. Яка 100 м зона? Ви взагалі думаєте що пишите при сучасному розвитку технологій - колишній кордон СССР а зараз кордон ЄС з країною в якій війна ТАМ СТОИТЬ САМА НОВА АПАРАТУРА ВСЯ ПРИКОРДОНА СМУГА ПИШЕТЬСЯ ЦІЛОДОБОВО!!! Отже весь цей процес відбувається на рівні спец служб як наших так і ЄС і Білорусь! Але питання не цьому головне - вміють хай працюють нас жаба недавить за чуже бабло. Це відбувається в той час коли ми через день хоронимо наших дітей які щей вмирають на словах за Україну а насправді за такі самі мутки тільки в набагато більших маштабах. А вся ця мразь мало того що залишилась на місцях так ще виявляється має нємєрєно вільного часу в робочий період. Зачить наща нова влада забрати дитину в батьків з села і повернути гроб може а заставити армію міліції сбу податкової працювати - НІ!!! таке враження що вони цілодобово перебувають в стані тепрмінового вирішення особистих проблем. НУ н6априклад поховали нещодавно сбушніка в Луцьку який був в зоні АТО - ну тількі як одних хоронять то там про гради чи міни говорять як про причину смерті а тут ключове слово КОНТРАБАНДА ...
промінь Показати IP 9 Квітня 2015 10:04
молодець що розбирає, не буде звідки контрабандистам взлітати
Чому Показати IP 9 Квітня 2015 10:46
Дивне враження від статті. Стільки технічних моментів, гіпотез і версій чому він впав, ніби це звичайнісінький такий політ любителів, авіаклубу чи с/г підприємства. І ні одного запитання законодавчого і морального плану. Чому літав, хто літав, чому таке відбувається, допускається, не контролюється, не розслідується, не попереджується, не осуджується.. Загалом багато не. Ось ЦЕ цікавить БІЛЬШІСТЬ з НАС. Завжди пудрять на нам мізки, відволікаючи увагу від основного другорядним.
пан Показати IP 9 Квітня 2015 12:27
власть рабочим, крестьянам и матросам. очень похожий сценарій

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus