USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Анатолій Грицюк: «Коли в державі складно, то кошти потрібно використовувати раціонально»

30 Червня 2009 10:00
Останнім часом пан голова облради повторює ці слова дуже часто. Після оприлюднення в інтернет-просторі його листа до Тимошенко про нераціональний розподіл коштів Стабілізаційного фонду на волинські об’єкти пану Грицюку непереливки. Він змушений виправдовуватися. Ця ситуація не може не радувати його опонентів.
 
–Анатолію Петровичу, пропоную розпочати розмову з найбільш актуального: в мережі Інтернет з’явився Ваш лист до Прем’єрки стосовно розподілу коштів Стабілізаційного фонду Державного бюджету на об’єкти Волині. Ви фактично лобіюєте виділення грошей на певні об’єкти Ківецівського, Луцького та Маневицького районів і виступаєте проти того, щоб кошти пішли на Іваничівську, Любомльську лікарню та низку інших об’єктів. Аргументуйте свою позицію для наших читачів.
 
– Я проясню ситуацію, як виникло питання стосовно розподілу коштів Стабілізаційного фонду. Коли депутати від БЮТ зініціювали пропозицію виділити кошти на ті волинські об’єкти, які можна завершити, Юлія Володимирівна погодилася включити їх та добудувати. В Положенні про Стабілізаційний фонд стояла чітка вимога, що варто подавати об’єкти, які будуть здаватися в експлуатацію у 2009 році. Такими об’єктами в нашій області є школа у Рованцях Луцького району,  школа у Красноволі Маневицького та поліклініка в Ківерцях.
 
Згідно з розпорядженням Кабміну, на Волинь виділено 19 мільйонів 242 тисячі гривень. Тому я не заперечую виділення коштів на певні об’єкти, які потребують від 200 тисяч до півмільйона. Дискусія ж зав’язалася навколо крупних об’єктів – на зразок тих, що я називав. У Красноволі в школі вже діти рік навчаються, але вона не здана по акту в експлуатацію. Це – грубе порушення техніки безпеки. На цей об’єкт треба 2 мільйони гривень, а дають 800 тисяч. Поліклініка в Ківерцях будується з радянських часів. Щоб її здати в експлуатацію в цьому році, потрібно також біля 2 мільйонів, а виділяється 639 тисяч. У Рованцях, якщо вам відомо, почали будувати школу з ініціативи сільської ради та місцевого агроформування. Щоб там перерізати стрічку 1 вересня цього року, державі треба виділити 5 мільйонів, а вона дає 4 мільйони 200 тисяч.
 
Тепер про те, чому я категорично проти розпилення коштів на інші об’єкти. Але хочу наголосити, що в Іваничах конче потрібна лікарня, втім, на її добудову потрібно  20 мільйонів, а то й більше. Туди виділяється 2,5 мільйони. Це вирішить проблему? Яка логіка вкладання цих коштів? Я розумію й місцевих лікарів, які вимагають навіть цих коштів: мовляв, ми хоч щось зробимо. Але, коли в державі складно, то кошти потрібно використовувати раціонально.
 
Далі про Любомльську лікарню. Ви були свідком того, коли у 2006 році депутати продемонстрували волю і максимально виділяли кошти з обласного бюджету та державних субвенцій на цей об’єкт. Мотиви – цей об’єкт на межі України з ЄС, тим паче, що в Шацькому районі лікарня також у жахливих умовах. Протягом трьох років ми виділили на Любомльську лікарню 18 мільйонів 442 тисячі, хоча казали, що на завершення потрібно всього 18 мільйонів. Вона фактично має бути завершеною. В сьогоднішніх пропозиціях хтось ставить питання про третю чергу завершення Любомльської лікарні... А завтра, напевне, виникне мова про четверту чи п’яту черги. Це буде тривати безкінечно. У 2008 році керівництво району та будівельної організації ставило питання про виділення 800 тисяч на звершення  і здачу цілісного комплексу. Депутатський корпус облради проголосував і були виділені кошти. Тепер знову, як виявляється, треба 1 мільйон 520 тисяч.
 
Ростанська школа... Голова Шацької РДА  ставить питання про будівництво школи на 44 учні. Я ж пропоную скористатися програмою «Шкільний автобус», а коли держава стане заможнішою, то виділити кошти на будівництво нової школи. Не послухалися. Кислюк (Леонід Кислюк – голова Шацької РДА – «ВН») сказав: дайте стільки-то коштів на завершення об’єкту. Дали. Тепер знову стоїть питання про виділення 1 мільйона 700 тисяч гривень. Колись ми пропонувати виділити кошти на завершення поліклініки в Шацьку (там же ж ні лікарні , ні поліклініки толкової немає). 1 мільйона 700 тисяч вистачило б на завершення цієї поліклініки.
 
Враховуючи те, що майже 58% виборців Волині віддали свої голоси за нашу політичну силу, то я як голова облради та представник найбільшої фракції несу відповідальність за справедливий розподіл коштів, а тому написав цей лист, про який ви питаєте. Крім того, це –  не лише моя особиста думка. Коли вийшло це Розпорядження № 544, до мене звернулося багато голів райрад, які вважають, що підхід до ситуації не є державним.
 
Я ж не ставлю питання, що в Іваничах не треба лікарні. Але варто виділити кошти на завершення одних об’єктів, а потім взятися за інші. От дехто мене звинувачує: Ківерці, Ківерці… Дійсно, в Ківерцях треба добудувати поліклініку, і це реально зробити в цьому бюджетному році.
 
– У листі Ви пишете, що радилися з депутатами різних рівнів від БЮТ та головами райрад від БЮТ. Чи прислухаєтеся Ви до діячів такого рівня з інших політичних сил?
 
– Якщо відверто, то з інших політичних сил до мене ніхто не звертався. Коли в Інтернеті розмістили мого листа, то мені почали телефонувати депутати райрад, що місцеві керівники організовують збори трудових колективів та громадськості, щоб висловити незадоволення стосовно моєї позиції. Але я повторюю: логіки в розпиленні коштів немає. Об’єкти,  про які ведуть мову мої опоненти, не будуть здані в цьому році навіть за умови виділення коштів, про які йдеться у відомому урядовому розпорядженні.
 
– Ви зараз згадали про розпилення коштів і можна припустити, що Ви маєте на увазі когось конкретно, хто за цим стоїть, але не називаєте прізвищ. Ви перестраховуєтеся? Відомо, що є вирок суду у справі Вашого протистояння з паном Столяром. Суд не на Вашому боці...
 
– А при чому тут Столяр?
 
– Я про інше. Цей вирок суду, з Вашої точки зору, свідчить про  бездіяльність правоохоронної системи чи, все ж таки, Анатолій Грицюк образив честь і гідність Василя Столяра (депутат Волинської облради від «Нашої України» – «ВН»)?
 
– Я вважаю, що позовна заява, яка була подана, не спростувала багатьох моїх звинувачень. Це – раз. А, по-друге, мине час і я багато чого доведу. Сьогодні ж така ситуація, яка є.  Не знаю, наскільки ви володієте ситуацією стосовно ухвали суду... Але у мене була зустріч зі Столяром з його ініціативи. Ми обговорили багато питань, які багато чого прояснили. Я висловив йому свою точку зору. З рішення апеляційного суду я не зробив ніякої трагедії. Мої сьогоднішні відносини зі Столяром не стосуються розподілу стабілізаційного фонду... Зрештою, це питання моє і Столярове і нікого більше не стосується. Я би не хотів, щоб ваше шановане видання будоражило цю ситуацію.
 
– Я б так не сказала. Ви свого часу стверджували, що забирається майно, яке належить громаді Волині. Власне, в тому числі і це пан Столяр спростовував у суді...
 
– Ми й довели, що Шацька рятувальна станція є нашою. Але передали її Столяру в оренду.
 
–  Вашу політичну силу часто порівнюють з комуністичною партією часів Радянського Союзу. Ви погоджуєтесь?
 
– Я вперше таке чую від вас. Сьогодні в Україні є Компартія, ми до неї не маємо жодного стосунку і її ідеології не сповідуємо. Ви перебільшуєте.
 
– На останній сесії депутати облради прийняли звернення до Луцькради, у якому описали складну ситуацію в обласній інфекційній лікарні та рекомендували перенести відділення шкірно-венеричного диспансеру з цього медичного закладу до комплексу «Круча». Пізніше був оприлюднений висновок санстанції про те, що цього робити недоцільно. Ви погодитеся з аргументами лікарів?
 
– Я вважаю, що в недалекому минулому окремі керівники нашої області реорганізували і знищили інфраструктуру шкірно-венеричного диспансеру. Лікарів розподілили по інших установах, приміщення забрали. Кому це було вигідно? Я не хочу в цьому розбиратися, бо набридло доводити, що хтось краде, а всі на це закривають очі, хоча розуміють, що відбувається. Але ви питали про інше...
 
Шкірвендиспансер не може бути розміщений в інфекційній лікарні. Це – ненормально. Ці дві установи виконують різні функції. Саме тому рада звернулася до міського голови Луцька. Це була пропозиція переселити, скажімо, в «Кручу». Ніхто не каже, що має бути так, а не інакше. Є заключення санстанції – ми дослухаємося.  Але переселити з інфекційної треба обов’язково. Політики на цьому робити не варто. Інше питання, що міська рада хоче «Кручу» продати за 7 мільйонів 700 тисяч. У нас не вистачає приміщень. І мене ніхто не переконає в тому, що «Круча» не є власністю сіл, селищ і міст Волинської області. Тому міськрада не має права її продавати.  Але спір наш розглядає суд, отож, дочекаємося рішення.
 
– На якій стадії розгляд справ у судах, де з’ясовується право власності на «Кручу»?
 
– Міська рада пропонує, щоб справу розглядали в суді, який є на території іншої області. Мене це влаштовує. Але зазначу, що ця пропозиція з’явилася після того, як справу в господарському суді почала розглядати не одна суддя, яка взяла самовідвід, а колегія суддів. 
 
– Майже упродовж всієї каденції Ви заявляєте про будівництво заводу переробки сміття на Волині, але його досі не збудовано. В чому причина?
 
– На жаль, окремі чиновники створюють перешкоди і роблять все для того, щоб цей завод не будувався. Мотивації різні. Дозвільні документи не підписувалися по 5-6 місяців. Депутат облради Віктор Кобринчук здавна працює над цією темою і вклав до 20 мільйонів обігових коштів. Але почалася світова фінансово-економічна криза, інвестори сказали, що треба почекати. Ми підписали Меморандум зі шведами на рівні Луцької міської та Володимир-Волинської міської рад. Є домовленість. Крім цього, ми працюємо з австрійськими інвесторами. Є напрацювання і з чеською фірмою, яка розробила бізнес-план. Хто прийде перший, той буде працювати. Але ми цей об’єкт зробимо.
 
– Згідно з меморандумом, який підписаний зі шведською фірмою, заводи будуватимуться у Луцьку та Володимирі. Чому не в Ковелі, адже там, як повідомляє Державна екологічна інспекція, є проблема через перенаповнений полігон твердих побутових відходів?
 
– Якщо ми вирішимо питання з інвестуванням у сміттєпереробний завод у Брищі, то вирішимо проблему збору сміття з усієї Волинської області. Проект розглядається як багатогалузевий. Якщо працюватимемо за австрійським варіантом, то це буде сортування, якщо за шведським, то – екологічна система котлів, які спалюватимуть сміття, фільтруватимуть викиди і генеруватимуть цю енергію в електричну.
 
– Проблема зі сміттям не вирішується і Шацькому районі і загострюється у період сезону відпочинку. Є пропозиції стосовно її вирішення?
 
– Цей район – перлина нашої держави, а не тільки області. Те, що там є національний природний парк, змушує владу дбати про вирішення проблеми зі сміттям у рекреаційних зонах. Треба, щоб парк відповідав своєму статусу. Тому ми враховуємо Шацький район у проекті, який стосується переробки сміття на Волині.  Сміття сьогодні стає капіталом.
 
– Що робить влада для того, щоб в Шацькому районі була інфраструктура, гідна курортної зони?
 
– Ми розглядаємо Шацький район як привабливий для туризму. Тому працюємо над темою будівництва та розгалуження доріг. А по-друге, я вже декілька разів звертався до голови ОДА з тим, щоб він зобов’язав керівництво Шацької РДА зробити генплан забудови озера Світязь, селища Шацьк та Шацького району в цілому. Поки такий план відсутній, ми бачимо безсистемне будівництво, а це – безгосподарність. Там є багато примітивних будинків та вагончиків. Доручення робити генплан уже є і роботи ведуться. Але питання вирішується трохи запізно. Цим треба було займатися понад 15 років тому.
 
– Але ж поруч із примітивними вагончиками там є фешенебельні будинки, які є власністю і багатих киян, і наших колишніх чи нинішніх можновладців. Можливо, ладу не можна навести тому, що ці споруди належать сильним світу цього?
 
– Дійсно, на Світязі велике багатство межує поруч із бідністю. Я визнаю, що тема Світязя вже кілька років цікава для багатих людей і вони правдами-неправдами добиваються там землі та будуються. Але ж потрібно вирішувати там проблеми дорожнього господарства, каналізації. Буде генплан – буде вирішення проблем. Треба красиво планувати розбудову курортної зони. Треба вирішувати цю проблему, а не постійно стверджувати, що хтось її політизує.
 
– Важливим питанням багатьох сесій облради є мисливські угіддя. Чи повернеться рада до цієї теми на наступній сесії?
 
–  Треба, щоб всі зрозуміли, що ліс і тваринний світ є надбанням держави, а не є власністю ні Колісника (Богдан Колісник – начальник управління лісового та мисливського господарства у Волинській  –  «ВН»), ні Кіндера (Олег Кіндер – начальник державної екологічної інспекції у Волинській області, голова постійної комі місії екології, раціонального використання природних ресурсів облради – «ВН») , ні інших службовців. Я двічі виїздив до Рівненської області і вивчав їхній досвід та цікавився, що відбувається навколо цієї теми в інших областях. Я дійшов висновку, що варто за мисливськими угіддями закріпити відповідальних, а видачу ліцензій залишити під контролем держави. З приходом господаря звірів більшає в мисливських угіддях. Я переконався у цьому в Рівненській області. Але господар при нашому законодавстві – це не «удєльний князь». На жаль, на Волині проблема мисливських угідь є досі не врегульованою. У депутатів облради різні погляди на вирішення цієї проблеми. Але на прохання деяких керівників депутатських фракцій і груп ми повернемося до питання мисливських угідь на сесії, яка відбудеться 24 липня.
 
– Стосовно яких питань, що плануються на сесію, можуть виникнути дискусії?
 
– Ми заслухаємо питання про готовність господарського комплексу до збирання врожаю та посіву озимини. Друге важливе питання – підготовка до святкування 70-річчя Волинської області. Буде заслухано два звіти голів постійних комісій: Гузя Ігоря Володимировича та Івана Феодосійовича  Корсака. Плануємо також розгляд  майнових, кадрових питань,  розширення меж населених пунктів та інші.  Порядок денний сесії формується, графік засідання постійних комісій розробляється.
 
– Чи може голова облради впливати на кадрову політику? Адже  більшість конфліктів у верхівці влади виникають через кадрові питання?
 
– Я формую виконавчий апарат обласної ради. Я маю стосунок до призначення керівників на об’єктах комунальної власності. У принципі, підписую з ними контракти. Процедура проходить прозоро.
Щодо кадрових призначень в райдержадміністраціях, то там я не маю ніякого впливу. Є процедура, яка передбачає подання голови ОДА. Але я вважаю, що разом з губернатором несу солідарну відповідальність за те, що відбувається в області, тому рекомендую голові ОДА своє бачення. Правда, він не завжди враховує мою думку.
 
– Чи правда, що Ви рекомендували Олександра Свириду (Олександр Свирида – депутат Волинської обласної ради, голова фракції БЮТ – «ВН») на посаду голови ДПА у Волинській області?
 
– Правда. Якщо ви слідкуєте за інформацією у всеукраїнській пресі, де висвітлюються засідання колегій ДПА, то маєте знати, що до Волинської області багато претензій в частині невиконання планів. Зменшуються обсяги зборів податків. Несправедливо, на мій погляд, йде повернення ПДВ. Воно є вибірковим для певних категорій. Є проблематика повернення до 12 мільйонів сільському господарству. Тому я зініціював це питання. Олександр Миколайович достатньо підготовлений, він очолював різні інституції на рівні Києва і є непоганий менеджером.
 
– А на яких посадах, крім цієї, на Волині варто провести заміну?
 
– В мене є й інші пропозиції, але я не буду про них вам говорити.
 
– Ну, ми так і напишемо… Як сприйняли інформацію про вступ губернатора Волині Миколи Романюка до «Нашої України»? Чи не ускладнить це стосунків між головами облради та облдержадміністрації?
 
– А ви вважаєте наші стосунки складними? Ми працюємо, багато і рутинно. Але в Миколи Ярославовича є своє бачення на вирішення багатьох питань, а в мене –  своє. Ми вирішуємо проблеми, в переважній більшості знаходимо компроміс у питанні бюджету та багатьох інших питань.
Вступати у будь-яку політичну силу – це право Миколи Ярославовича.
І знову ж таки, НУ і БЮТ сьогодні в одній коаліції у Верховній Раді. То яка проблема?
 
– Чи впливатиме майбутня президентська виборча кампанія на роботу обласної ради? Чи не варто на цей період нашим депутатам накласти мораторій на розгляд політичних рішень?
 
– А яких рішень не повинна приймати рада?
 
– Скажімо, політичних звернень.
 
– А чого ви впевнені, що ми будемо їх приймати? Ви прогнозуєте, а, можливо, буде зовсім по-іншому. Політичні рішення сесія приймала тоді, коли була напружена гостра обстановка.
 
Повторю слова Юлії Володимирівни Тимошенко: «Треба сьогодні об’єднати всі зусилля, щоб вирішувати долю народу», а не розказувати, що Арсеній Яценюк  –  такий, Тягнибок – ще кращий кандидат. А хочете мій прогноз? Президентом буде Юлія Володимирівна Тимошенко, яка у другому турі переможе Януковича. Раз ви посміхаєтеся, то також голосуватимете за Юлю Володимирівну. Дуже вам дякую.
 
– Сьогодні політтехнологи БЮТ навчили своїх політиків говорити, що в країні один молиться, інший гуляє, а Юля Володимирівна працює і ще й на горіхи отримує. Подібне можна почути майже в один і той же час від різних представників БЮТ..
 
– А хіба не так? Сьогодні, крім Тимошенко, державою ніхто не займається. Ющенко займається критиканством, ревізує дії уряду. А варто працювати на Україну. А то тільки говорить, що в країні нема грошей. Треба всім разом думати, як їх заробити.
 
– Коли у країні нема грошей, то чи є логіка в тому, що Юлія Володимирівна витрачає 15 мільйонів гривень на проведення наради сільських та селищних голів. Чому вона зібрала таку нараду напередодні виборів, а не на початку свого прем’єрства. Проблема ж повноважень місцевого самоврядування виникла не сьогодні.
 
– Це провокаційне питання. Звідки ви знаєте, що витрачено 15 мільйонів?
 
– З «Урядового порталу».
 
– Цю нараду схвалили голови сільських і селищних рад з усієї України.
 
– Хіба це не підкуп перед виборами?
 
– При чому тут підкуп? Президентська кампанія ще не почалася. Юлі Володимирівні треба допомагати, а не ревізувати її роботу. А то – те не так і те – не слава Богу! Всі казали, що нарада на часі. Жоден прем’єр до цього не дійшов, а Юля дійшла. Це свідчить про її далекоглядність.
 
– Надворі – літо. Де буде відпочивати голова облради?
 
– Я фактично не відпочиваю влітку. Ще коли головою колгоспу працював, то йшов у відпустку зимою. З першого липня йду, щоправда, у відпустку на кілька днів, бо маю вирішити деякі сімейні питання. Мабуть, буду брати відпустку, коли доведеться включитися у президентську кампанію. Допомагатиму Юлії Володимирівні стати Президентом.
 
Розмовляла Ольга БУЛКОВСЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Вінстон Показати IP 30 Червня 2009 10:37
М-да! Грицюк зажигає! Весело було Ользі спілкуватися.....
Анонім Показати IP 30 Червня 2009 13:12
Грыцюк - хвеноменальная личность. с одной стороны, законченный БЮТовский дерибанщик, с другой - по-моему, свято верит в Юлино мессианство. "Кто не с Юлей, тот против Украины". Х..я все собачья. Мы все и каждый - тем более "политики" - занимаемся тем, что дорастаскиваем эту многострадальную страну на куски. Интересно, чем это все закончится...
Олександр Показати IP 30 Червня 2009 13:23
Оце справді інтерв'ю журналіста з посадовцем. Дякую і успіхів Вам, Ольга Булковська.
Анонім Показати IP 30 Червня 2009 15:15
Дуже гарно довели про Шацьку рятувальну станцію, аж... віддали її Столяру.
Анонім Показати IP 30 Червня 2009 15:42
Підтримую аноніма 15.15: Грицюк дуже розчаровує!А за інтерв.ю ще одне спасибі. Видно, що людина незаангажована.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus