USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Андрію, ми не стидаємося. Ми пишаємося!»: у Луцьку зіграли атмосферний концерт пам’яті Кузьми Скрябіна

15 Грудня 2022 09:16
У середу, 14 грудня, в луцькому «Промені» відбувся надзвичайно душевний, та водночас неймовірно драйвовий концерт пам’яті легендарного Кузьми Скрябіна. Атмосфера, яка панувала цього вечора в залі, стовідсотково віддзеркалювала те, яким Андрія Кузьменка запам’ятали шанувальники – своїм хлопцем у кожному мегаполісі чи маленькому містечку, який іронічно поспішав жити й водночас так глибоко відчував те життя і вмів його смакувати.

Разом із музикантами гурту «Скрябін» легендарні хіти виконав Юрко Юрченко (Yurcash), який з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну воює проти загарбників у добровольчому батальйоні «ОДЧ Карпатська січ».

Розпочали вечір треком «Мовчати».

«Нині фраза «Давай виключим світло…» для нас набула такого собі специфічного значення, – пожартував Yurcash. – Але нам начхати. Бо маємо генератори, ліхтарики. У нас є сила, є міць, адже ми – українці».
Затим були «Люди як кораблі» – пісня, що відгукнулася в серці кожного, хто чув її бодай раз у житті.
«Танець пінгвіна», «Ти мені не даєш», «Шмата», «Маршрутка» підірвали із місць навіть найсерйозніших гостей концерту, що вже й казати про молодь, яка просто шалено відривалася біля сцени. «Як у давні добрі бандерштатівські часи…» – зітхнув хтось у залі. І музиканти пообіцяли: після Перемоги все буде!
Виконуючи трек «То моє море», Юрко зауважив, що і Чорне, й Азовське моря – українські. А ті, хто на них посягнув, лежатимуть на дні чи помандрують слідом за російським кораблем.
«Ми всьому світу показали, якою сильною нацією є, як уміємо об’єднуватися й боронити свою землю. Наші ЗСУ – найкращі. Вірте в них! І велика подяка волонтерам, які роблять неймовірні речі. Саме із західних областей України йде велика допомога нашій армії, – додав Yurcash. – Ми неодмінно переможемо! До речі, 9 травня у мене – сольний концерт у кремлі, приходьте!»
Юрко Юрченко пригадав, як у 1995 році на фестивалі «Перлини сезону» познайомився з легендарним волинянином В’ячеславом Хурсенком, та проникливо виконав його «Соколят», акомпануючи собі на гітарі.
Читати ще: «Наша зброя – пісня», або Протитанковий снаряд за 16 тисяч гривень : у Луцьку відбувся благодійний концерт з аукціоном. Фото

«При всьому своєму розгільдяйстві та легкому ставленні до життя Андрій колись написав пісню «Не встидайся, то твоя земля». Він так хотів, щоб ми не стидалися того, що ми – українці. Андрію, ми не стидаємося, ми пишаємося! – запевнив Юрко з першими акордами цієї глибокої та як ніколи актуальної нині пісні. – Люди на сході почали розмовляти рідною мовою, вони збагнули, що таке московська орда. Вони направду усвідомили, що таке Батьківщина, без якої нас не може бути. Не стидайтесь, то наша земля. Любіть її».
Пісню «Сука-війна» Кузьма написав у січні 2015-го. Це останнє, що він встиг покласти на ноти. Трек мав увійти до нового альбому «Скрябіна». Але не судилося.

«Сьогодні ми хотіли б присвятити цю пісню усім нашим Небесним побратимам і посестрам, які поклали життя за Україну. Бо, знаєте, це у москалів – двохсоті, у нас же – Небесні воїни. Герої не вмирають, вмирають вороги», – сказав Yurcash.
Неабияким сюрпризом і для публіки, і навіть для музикантів стала несподівана поява на сцені лідера гурту О.Torvald Жені Галича, який теж захищає Україну в лавах ЗСУ.
«Ми виїхали на кілька концертів, щоб зібрати трохи грошей для нашого підрозділу, – розповів він. – Виступали от не так далеко, тож коли я дізнався, що в Луцьку сьогодні концерт пам’яті Кузьми, просто не міг не заїхати. І от стою такий за кулісами, виходить Юрчик – уявіть, яким було його здивування. Ми ж із ним останнім часом здебільшого обмінюємося повідомленнями – чи живий, чи все ок».
«Старі фотографії» у виконанні Галича теплою хвилею ностальгії торкнулися кожного, хто був у залі.
Коли ж погасло світло й за мить усі почули «Мам…» голосом Кузьми, зустрілися із його поглядом, який, здавалося, з екрана заглянув у кожне серце, градус емоцій просто розтопив усе довкола.
«Нині дуже багато суперечок щодо того, чи потрібні в такий час концерти, чи варто артистам їздити на гастролі. То ось що вам розкажу. Прокидаємося ми сьогодні вранці під вибухи – працює ППО. Хлопці на позиціях, починаємо відстрілювати ті грьобані дрони. Зрештою ми таки виїжджаємо, все гаразд. І тут мені приходить думка: прикиньте, як їх усе це напрягає: вони купують дрони, запускають ракети, а ми – співаємо, ходимо на концерти! Дякуємо кожному з вас, що незважаючи ні на що, ви живете повноцінним життям».
Звісно ж, шанувальники не могли відпустити музикантів без славнозвісних «Коломийок». І вони вшкварили. Та так, що всидіти на місці було нереально.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Як раз Показати IP 15 Грудня 2022 12:01
Той самий час для концертів!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus